Všichni jsou připraveni kasírovat. Server zjistil více o kauze České pošty

17.08.2015 21:59

Případ, kvůli kterému se ve čtvrtek sejde předsednictvo Bezpečnostní rady státu, nastoluje pět otázek, píše server Ihned.cz, který se na tuto problematiku snaží nalézt odpověď. Jde o kauzu, kdy podnikatel Lukáš Čadek přišel s e-maily a nahrávkami, na nichž se mluví o třech milionech za vyřešení Čadkova letitého obchodního sporu s poštou. Člen sociální demokracie Kamil Choc na záznamech sděluje, že milion doputuje k ministru Chovancovi, zbytek dostane stranická pokladna.

Všichni jsou připraveni kasírovat. Server zjistil více o kauze České pošty
Foto: Hans Štembera
Popisek: Statutární místopředseda ČSSD Milan Chovanec

Chovanec i vedení pošty tvrdí, že je to cílený útok na Ministerstvo vnitra i na strategický státní podnik Česká pošta. A že už před měsícem a půl se kvůli − tehdy ještě neznámým nahrávkám a e-mailům − obrátili na policii.

Celý text je ZDE

Všichni jsou připraveni kasírovat

První otázkou prý je, zda se dá věřit hlavní postavě aféry, dvaatřicetiletému podnikateli Čadkovi. Ten svůj příběh interpretuje takto: kvůli nevydařeným obchodům s poštou přišel o 27 milionů, a když o tomto sporu vyšel článek v HN a Čadek vystoupil v internetové televizi DVTV, ozval se mu jistý Kamil Choc, člen středočeské sociální demokracie.

„Všichni jsou připraveni kasírovat,“ napsal například Choc v e-mailu. Na schůzce, z níž někdo pořídil nahrávky, pak doplňuje detaily − například že tři miliony se předají v hotovosti.

E-maily jsou podvržené?

Choc také psal e-maily manažerce pošty Barboře Snopkové Haberové, která v minulosti byla šéfkou sekretariátu Davida Ratha. Choc jí sděluje, že „Kč na kávu bude“. V e-mailech, které se dostaly mezi novináře, Snopková Haberová odpovídá: „Ahoj, udělám maximum.“

Ovšem Česká pošta tvrdí, že je to podvrh, Snopková prý na e-mail z 15. června vůbec neodpověděla a s vedením pošty zalarmovala policii.

V neděli Ministerstvo vnitra a pošta zareagovaly protiútokem. Ve společném prohlášení se ptaly: „Proč byly do médií distribuovány jiné, upravené, a tedy falzifikované e-maily, jež měly doložit vstřícnou reakci manažerky České pošty na korupční nabídku, přestože takováto vstřícná reakce nikdy nenastala?“

Čadek ale popírá, že by do zpráv mezi Chocem a manažerkou pošty zasahoval: „Jen jsem e-maily předal dál tak, jak jsem je dostal.“

Čadek nemá žádnou smlouvu, jen e-maily

Pošta a ministerstvo také zpochybňují Čadkovu žalobu na 27 milionů. Čadek měl totiž na pobočkách pošty prodávat své zboží, a proto ho nakoupil. ČP pak ale od těchto plánů odstoupila. Čadkovi zůstaly zboží a dluhy. Server upozorňuje, že Čadek nemá písemnou smlouvu. Nicméně dohodu dokládá e-maily, které si během vyjednávání, kdy tedy společná akce začne, vyměňoval s manažery pošty.

Také tyto zprávy jsou ale podle pošty zpětně upravované.

Chovanec může být v klidu

Druhou otázkou je, kdo za kauzou stojí. Ministr Chovanec naznačuje, že má byznysové pozadí. Firma Alkom, která se 20 let stará o bezpečnost všech pošt, se prý cítí ohrožena aktuálně vyhlášeným tendrem, a proto rozdmýchává tuto aféru. Čadek ale tvrdí, že s firmou Alkom nemá nic společného. Rovněž šéf Alkomu Václav Růžička propojení Čadkova případu se zakázkami od státního podniku popírá.

Třetí otázkou je, zda to byl úplatek a kdo to věděl. Podle serveru může být Chovanec v klidu, jakkoliv je pro něj toto celé mimořádně nepříjemné. „Neexistuje ani nepřímý důkaz, že se vše mělo odehrát podle toho, jak popsal člen ČSSD Choc − tedy milion ministrovi, dva mi­liony straně,“ tvrdí server s tím, že Chovanec je do značné míry krytý tím, že vše hned v zárodku oznámil policistům.

Lidé kolem Chovance jsou schopni na poště ukrást ročně 200 milionů

Čtvrtou otázkou je, zda lze věřit nahrávkám a e-mailům. Server poukazuje na to, že není jisté, kdo je pořídil. Čadek ani Choc se k autorství neznají.

Choc na záznamech zmiňuje i další věci kromě způsobu, jak Čadkův spor s pomocí peněz vyřešit. Například že „oni“, tím jsou asi myšleni lidé kolem Chovance, „jsou tam (na poště) schopní ukrást ročně 200 milionů“.

Nebo Choc tiší hlas, když líčí, jak u Příbrami zeje jakási díra, v níž beze stop mizí nepohodlní lidé.

Na druhou stranu Choc nepopírá pravost nahrávek ani e-mailů. „Jsou to soukromé rozhovory a jsou to věci, které vůbec nepřísluší policii,“ prý tvrdí Choc.

Možná šlo o sólo akci Choce

Pátou otázkou je, zda může policie vůbec něco vyšetřit. Státní zastupitelství se případem již zabývá. „Pokud v pozadí byla korupce, bude se policistům těžko dokazovat, protože Čadek ji neoznámil. Byl sice v červnu na Vrchním státním zastupitelství v Praze, ale tam odmítl cokoliv konkrétního říct,“ píše server s tím, že Čadek nyní tento svůj postup vysvětluje tím, že nevěřil policistům, kteří spadají pod Chovancovo Ministerstvo vnitra.

Server uvádí, že se nedá vyloučit, že šlo ze strany Choce jen o sólo akci, při níž se − aby vzbudil Čadkovu důvěru − zaštiťoval jmény politiků. V takovém případě by ho prý mohlo čekat stíhání pro podvod.


 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vam

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Blanárova schůzka se „zakázanými“ médii. Co padlo za dveřmi? Analytik zná odpověď

5:00 Blanárova schůzka se „zakázanými“ médii. Co padlo za dveřmi? Analytik zná odpověď

TÝDEN V MÉDIÍCH Petr Fiala neměl žádné kmotry v pozadí, nikdo mu zadarmo nic nedal a musel se adapto…