Výborný poprvé v Bruselu, měl radost a sklidil výsměch: Nová doba...

25.07.2023 18:50 | Monitoring

Ministr zemědělství Marek Výborný (KDU-ČSL) se na svém twitterovém profilu pochlubil svou účastí na Radě ministrů a schválením navýšení produkce čipů v Evropě do roku 2030 na dvacet procent světové produkce. Mnohým nad tímto tweetem došla slova, dříve se prý muselo reálně vyrábět, teď už se jen přijímají usnesení.

Výborný poprvé v Bruselu, měl radost a sklidil výsměch: Nová doba...
Foto: Screen CNN Prima News
Popisek: Ministr Marek Výborný v Partii

Členové Fialovy vlády v posledních dnech sbírají za své fotografie v Bruselu spíše posměch. V minulém týdnu internet pobavil ministr zahraničí Jan Lipavský, když se chlubil obrovskou porcí hranolků ze stánku, kam ráda chodila i Angela Merkelová.

Nyní na něj navázal ministr zemědělství.

„Moje první Rada ministrů EU. A na úvod jedna pozitivní zpráva: schválili jsme navýšení produkce čipů v Evropě do r. 2030 na 20 % světové produkce. Tím posílíme nezávislost a strategickou odolnost ev. ekonomiky. Díky Jozefu Síkelovi, který během předsednictví nařízení dojednal,“ poznamenal na svém twitterovém profilu lidovecký ministr zamědělství Marek Výborný.

Jozef Síkela byl na jednání COMPET ve španělském Bilbau a podle tiskové zprávy ministerstva průmyslu a obchodu tam uvedl: „Zelená a digitální transformace vyžaduje masivní surovinové vstupy, které jsou však často dostupné v zemích mimo Unii. Proto je potřeba co nejvíce diverzifikovat dodávky těchto zdrojů, a minimalizovat tak naši závislost v těchto strategických oblastech“.

Jeho kolega Výborný ale sklidil na českém internetu větší sodu.

„A schválili jste jen to číslo, nebo i kroky, jakými se k němu dostanete. Z posledních EU rozhodnutí mám spíš dojem, že to bude číslo a postup se teprve bude řešit. A pak se ukáže, že to tak nějak nefunguje a nevíme, co s tím,“ okomentoval tweet jeden z uživatelů.

„Já bych těmi čipy osázel EU pole v rámci Green Deal dotačního rámce. To by v tom byl čert, aby se neurodilo!“ dodal další.

„Schválili jste navýšení produkce čipů? Vy snad něco vyrábíte? Nevím o jediném státním podniku nebo podniku vlastněném ‚Radou ministrů‘, který by vyráběl čipy. Jak si to mám vyložit?“ ptá se i další uživatel.

„Marku a Vy jste ministr čeho? Nějak se v tom ztrácím,“ nechyběla ani otázka dalšího uživatele.

„Ministr zemědělství se sere do výroby čipů. Je vidět, že asi tomu zemědělství nerozumíte, tak se serete jinde. Vážně. Kocourkov na entou,“ zaznívá kritika i od dalšího uživatele.

„Lovískuju tydle nový lidovce. Dřív, když jsi chtěl místo jedné brambory dvě, tak jsi musel zorat, zasadit, pak pěstovat a nakonec sklidit. Ale – už jsme dál – nová doba! Dneska stačí schválit v Bruselu kvótu a je to. Chceš čipy? Puf! Tady máš čipy!“ píše na svém facebookovém profilu právník Tomáš Tyl.

Na stránkách Evropské komise se v souvislosti s čipy konstatuje, že digitální budoucnost bez nich není možná. Čipy jsou v našich telefonech, počítačích, automobilech, lékařských přístrojích a všech zařízeních s konektivitou.

Stěžejním projektem digitální transformace EU je návrh evropského aktu o čipech, který Komise přijala v únoru 2022.

V květnu tohoto roku bylo mimo jiné předsedkyní Evropské komise Ursulou von der Leyenovou v Drážďanech zahájeno rozšíření závodu na čipy společnosti Infineon. Investice do továrny bude asi pět miliard eur, z toho jednu miliardu eur chce firma získat z veřejných zdrojů včetně fondů Evropské unie. Informovala o tom mimo jiné ČT24.

O výrobě čipů v Česku pak informoval deník E15.cz. První fáze rozšíření by se totiž mohla dočkat výroba čipů americké společnosti Onsemi v Rožnově pod Radhoštěm. 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vef

Mgr. Jana Zwyrtek Hamplová byl položen dotaz

svobodná média

Dobrý den, fakt byste za obálku na časopisu, která nikoho neuráží někoho hnala k soudu? Kde je pak nějaká svoboda? A třeba Respekt je známý svými obálkami, kde jsou často i karikatury a je používána nadsázka, někdy i černý humor. To jste se už všichni politici zbláznili, že byste chtěli zasahovat do...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Uživateli nejlépe hodnocený komentář

:-))) ..., Uživatel se přihlásil ke kodexu Dobré Diskusemuž v letech , 25.07.2023 20:03:03
Že tomu troubovi někdo nakukal , že čipy rostou na poli ? Při jeho "odbornosti" na nic, bych tomu i věřil :-)))

|  10 |  0

Další články z rubriky

„Nedávejte mi ta slova do úst“. Nerudová na debatě v obrátkách. Pak líčila přínosy války

21:04 „Nedávejte mi ta slova do úst“. Nerudová na debatě v obrátkách. Pak líčila přínosy války

Falšování dějin, lži a jednoduché mozky. V Aby bylo jasno se podívali, jak probíhala jedna z EU Deba…