Výbuch v Istanbulu: V ohrožení byla česká církevní delegace

12.01.2016 14:02

Velké štěstí měla dnes delegace české pravoslavné církve, která se dnes shodou okolností nacházela v Istanbulu jen asi sto metrů od místa, kde došlo k sebevražednému atentátu, který si podle posledních zpráv vyžádal deset mrtvých. Pravoslavná církev na to dnes upozornila na svém oficiálním facebookovém profilu.

Výbuch v Istanbulu: V ohrožení byla česká církevní delegace
Foto: Archiv
Popisek: Turecká vlajka

Delegace české pravoslavné církve vedená vladykou Michalem dnes jednala v Ekumenickém patriarchátu v Istanbulu.

Sebevražedný atentátník se přitom dnes v Istanbulu odpálil pouhých 100 metrů od místa, kde byla zmíněná delegace ubytována. „V době výbuchu byla celá naše delegace na hotelu,“ píše se na facebookovém profilu české pravoslavné církve s tím, že všichni členové delegace jsou v pořádku a pokračují v plánovaném programu.

Mezi mrtvými jsou cizinci i Turci

K výbuchu v historickém centru evropské části Istanbulu došlo dnes dopoledne. Exploze si vyžádala deset mrtvých a 15 zraněných. Turecký prezident Recep Tayyip Erdogan bez upřesnění řekl, že mezi mrtvými a zraněnými jsou cizinci i Turci. Za útok je prý odpovědný sebevražedný útočník „syrského původu“. Bezpečnostní zdroje zatím neoficiálně přisuzují odpovědnost radikální formaci Islámský stát (IS).

Mezi zraněnými je devět německých turistů a dva peruánští občané, uvedl list Hürriyet. Podle norských úřadů byl zraněn i jeden Nor.

Podle předběžných informací úřadu istanbulského guvernéra nejsou mezi zraněnými ani oběťmi čeští občané, řekla ČTK mluvčí Ministerstva zahraničí ČR Michaela Lagronová.

Celý text příspěvku na oficiálním facebookovém profilu Pravoslavné církve v českých zemích:

Prosíme o Vaše modlitby za delegaci naší Církve, vedenou vladykou Michalem, na dnešní jednání v Ekumenickém patriarchátu v Istanbulu.

Dnes v Istanbulu vybuchla bomba, pouhých 100 metrů od místa, kde je naše naše delegace ubytována a v době výbuchu byla celá naše delegace na hotelu. Všichni jsou v pořádku a pokračují v plánovaném programu.

Bůh ochraňuj vladyku Michala a jeho doprovod.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vam

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

21:20 Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

Jakmile je něco samozřejmého, tak je to vždycky něco, u čeho se musíme zastavit. „Protože tím se nám…