Výbuch v ODS. Zahradil si „otevřel pusu“. Co dokázal Vystrčil? S Čínou to je jinak. Zeman se bude smát

14.10.2020 17:22 | Zprávy

Europoslanec Jan Zahradil (ODS) doufá, že cesta předsedy Senátu Miloše Vystrčila (ODS) bude brzy zapomenuta. Podle Zahradila šlo o zbytečnou provokaci Číny, která byla více než ekonomickou cestou spíše vymezující reakcí na pročínskou rétoriku prezidenta Miloše Zemana. „Je to celé čistě nástroj vnitropolitického boje dnešní parlamentní opozice s Hradem,“ má jasno Zahradil.

Výbuch v ODS. Zahradil si „otevřel pusu“. Co dokázal Vystrčil? S Čínou to je jinak. Zeman se bude smát
Foto: Screen: ČT24
Popisek: Europoslanec Jan Zahradil (ODS).

„Já se ve všech svých funkcích snažím, aby se věc té cesty uzavřela, aby byla brána jako normální krok, a ne žádný revoluční převrat v české zahraniční politice. A hlavně aby to nevedlo k nějakému dlouhodobému poškození bilaterálních vztahů. To si myslím, že není v zájmu České republiky, my prostě nejsme velmoc a nesoupeříme s Čínou o geopolitické postavení ve světě,“ říká Zahradil v rozhovoru na serveru Asiaskop.cz.

Podle Zahradila byla celá cesta jen nástrojem vnitropolitického boje opozice s prezidentem. „Kdyby na Hradě seděl jiný prezident a nerozehrál téma bilaterálních vztahů s Čínou tak silně a tak jednorozměrně, jak to udělal pan prezident Zeman, tak by ani odpověď opozice nebyla taková, jaká je,“ myslí si Zahradil, že jsou česko-čínské vztahy na obou stranách názorového spektra zbytečně vyhrocené. „Je to takový od-zdi-ke-zdi-smus,“ trefně popisuje a říká, že je to celé zbytečné a pro Českou republiku spíše nešťastné.  

„Česká republika nemá absolutně důvod si vyrábět na světové scéně nepřátele nebo antagonizovat své vztahy s kýmkoliv. Hlásím se k tradici ‚reálpolitiky‘ a myslím, že v tomto rozměru by se měla odehrávat i naše politika vůči Číně,“ radí Zahradil.

V České republice je podle něj zakořeněná určitá devadesátková tradice z dob Václava Havla, že česká zahraniční politika je tady od toho, aby kázala morálku v mezinárodních vztazích. „No a někteří nostalgici se na to snaží navázat. Já ale tenhle pohled absolutně nesdílím ani se s tím netajím. Mám jinou představu zahraniční politiky pro zemi typu České republiky, nejsem vzorný pokračovatel Václava Havla,“ říká Zahradil, který zároveň doufá, že žádná velká čínská odveta nepřijde.

Celá věc má podle něj navíc mnoho rovin, které u nás nikdo nereflektuje, a náš názor je buď extrémně pročínský, nebo naopak velebíme Tchaj-wan. „Začněme u Tchaj-wanu, kde jsem samozřejmě také byl ještě v době, kdy to nebylo cool. Tady u nás si málokdo uvědomuje, jak neuvěřitelně silná je provázanost Tchaj-wanu s pevninskou Čínou. Vždy používám jako příklad firmu Foxconn, která má i v České republice svou filiálku. Tam je to největší soukromá firma, celosvětově zaměstnává asi 800 tisíc lidí, z toho drtivou většinu, asi 650 tisíc,v pevninské Číně. Má tam asi dvanáct poboček, tedy své největší zastoupení na světě. A to je jen jeden příklad,“ vysvětluje Zahradil.  

Tento článek je staršího data a je dostupný pouze pro předplatitele. Předplatné můžete vyzkoušet zdarma, nebo zakoupit, zde:

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: jma

Tomio Okamura byl položen dotaz

bydlení

Stát musí převzít plnou odpovědnost za bytovou politiku a zajistit pro mladé lidi dostatečné kapacity cenově dostupného bydlení. Co touto vaší větou přesně myslíte? A jaká cena za bydlení je podle vás v pořádku? A jak byste řešili problém, že na řadě míst, kde je největší poptávka po bydlení, není u...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Vzpoura proti Leyenové: Chce z ČR „páreček“, ne Síkelu. Zlost. I Vondra dupnul

17:40 Vzpoura proti Leyenové: Chce z ČR „páreček“, ne Síkelu. Zlost. I Vondra dupnul

Předsedkyně Evropské komise (EK) Ursula von der Leyenová s českou nominací ministra průmyslu a obcho…