Vypadaly jí vlasy. Očkování? Zakázali jí. Šla si koupit klobouk... Zle dopadla

02.01.2022 20:52

Zdravotní sestra Martina Paletová, jež pracuje v telavivské nemocnici, hovořila s reportérkou Angelikou Bazalovou pro server Reflex.cz o životě v Izraeli, o tom, jaké jsou zmatky v opatřeních a jak mezi lidmi panuje frustrace a pocit zmaru, neboť nevidí světlo na konci tunelu. Popsala i příběh onkologické pacientky, jež si chtěla koupit klobouk, ale měla problémy kvůli propadlému covid pasu.

Vypadaly jí vlasy. Očkování? Zakázali jí. Šla si koupit klobouk... Zle dopadla
Foto: Hans Štembera
Popisek: Vlajka Izraele

Paletová se jako dobrovolnice ujala na přelomu loňského roku očkování prvních pacientů. „Všichni jsme věřili, že vakcíny nám umožní vrátit život do starých kolejí. Když jsem očkovala, ujišťovala jsem lidi, že teď už bude všechno fajn,“ vzpomíná Paletová a popisuje, že dnes mezi lidmi panuje frustrace a pocit zmaru, neboť světlo na konci tunelu je podle jejích slov stále v nedohlednu a šrouby se pořád utahují. 

„Bez kompletního očkování – to znamená tři dávky – už si člověk ani nenakoupí – výjimkou jsou jen potraviny a léky. Před ostatními obchody, třeba s oblečením nebo drogérií, musí zákazník předložit ke kontrole covid pas. Zmatky panují v obchodních domech, kde je zboží v regálech smíšené. Zcela seriózně se řešilo, jak zabránit neočkovaným, aby si jej mohli koupit. Ve hře byly náramky, které měli u vchodu dostávat očkovaní a které měly pomoci prodavačkám u pokladen rozlišit zákazníky. To se ale nakonec neujalo. Odmítli to sami provozovatelé supermarketů. U menších obchodů ale zákaz vstupu pro lidi bez covid pasu platí,“ popisovala Paletová v rozhovoru. 

Podle jejích slov její neočkovaní kamarádi přecházejí hranice a chodí do obchodů a restaurací do východního Jeruzaléma, protože na arabských územích nikdo covid pas nekontroluje.

Popsala také, jaký je v pravidlech zmatek i svévole. „Teď se klidně může stát, že nenaočkované dítě do obchodu nepustí a situace je v podstatě patová, jedni tvrdí to, druzí ono a neustálé řešení takových zmatků všechny unavuje, takže nakonec rodiče kapitulují a nechají dítě očkovat. Bez očkování totiž děti nemohou ani na mimoškolní činnosti, kroužky, sportovní aktivity, do restaurací a tak dále, takže to nemá řešení,“ popsala.

Když hovořila o omikronu, zmínila, že panují velké obavy z toho, že při současných nařízeních by mohl omikron ochromit společnost. „Protože pokud by pozitivně testovaní lidé i lidé po kontaktu museli do karantény, tak by se skutečně mohlo stát, že by zkolabovaly i základní služby. Takže se doba karantény zkrátila z deseti na sedm dní, pokud je negativní test, a na pět dní pro očkované nebo… no, nechci jít do detailů, protože je to neuvěřitelně složité a už nikdo asi neví, co má vlastně dělat. A do toho se čím dál víc začíná mluvit o švédském modelu, což dřív nebylo. Tedy všechno pustit a nechat omikron projít populací,“ zmínila dále Paletová.

V rozhovoru popsala mimo jiné i příběh onkologické pacientky po chemoterapii. Té prý lékaři nedoporučili třetí dávku vakcíny, čímž jí propadl covid pas, v němž měla jen dvě dávky. Když si šla koupit klobouk, protože jí vypadaly vlasy, měla problémy. „Ochranka ji nepustila dovnitř. Nakonec to vyřešila prodavačka, která všechny klobouky vynesla ven,“ popsala Paletová. 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

koronavirus

Více aktuálních informací týkajících se COVID-19 naleznete na oficiálních stránkách MZ ČR. Přehled hlavních dezinformací o COVID-19 naleznete na oficiálních stránkách MV ČR. Pro aktuální informace o COVID-19 můžete také volat na Informační linku ke koronaviru 1221. Ta je vhodná zejména pro seniory a osoby se sluchovým postižením.

Zcela jiné informace o COVID-19 poskytuje například Přehled mýtů o COVID-19 zpracovaný týmem Iniciativy 21, nebo přehled Covid z druhé strany zpacovaný studentskou iniciativou Změna Matrixu, nebo výstupy Sdružení mikrobiologů, imunologů a statistiků.

autor: vef

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat
Ing. Libor Turek, Ph.D. byl položen dotaz

Srovnání

Dobrý den, pane poslanče, nejsem si jistý, zda se od vás dočkám upřímné odpovědi, ale prosím o ni. Fiala tvrdí, jak jsme super, že hrajeme první ligu, a že se srovnáváme s těmi nejlepšími. Má podle vás pravdu nebo, což si myslím já, z nás dělá premiér blázny? V čem přesně se můžeme srovnávat s těmi ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Další zhroucení, nadávají na Ukrajině. V Moskvě mezitím čilý ruch

10:25 Další zhroucení, nadávají na Ukrajině. V Moskvě mezitím čilý ruch

Provokace, intriky, faleš. Takhle to prý dnes funguje mezi Ruskem a Západem. V reakci na dodávky ame…