Vyšetřování kauzy Opencard by mohlo skončit ke konci října

11.09.2013 15:52

Vyšetřování kauzy Opencard policisté ukončí patrně v druhé polovině října. Poté policie může podat návrh na obžalobu pražských radních včetně primátora Tomáše Hudečka (TOP 09). Na setkání novinářů s primátorem to řekl advokát Tomáš Gřivna. Primátor už několikrát zopakoval, že v případě obžaloby odstoupí z funkce. Spolu s ním by mohla skončit i polovina pražské rady.

Vyšetřování kauzy Opencard by mohlo skončit ke konci října
Foto: Hans Štembera
Popisek: Tomáš Hudeček

Policie podezírá deset současných a bývalých radních z TOP 09 a ODS z porušení povinnosti při správě cizího majetku a porušení předpisů o pravidlech hospodářské soutěže. Obvinění se týká zakázky, kterou loni získala firma Haguess. Vybrána byla v takzvaném jednacím řízení bez uveřejnění, kdy magistrát oslovil pouze tohoto dodavatele.

Radní pochybení odmítají. Tvrdí, že v dané situaci nemohli postupovat jinak. "V trestním řízení se jim dává za vinu něco, co mohli jen těžko ovlivnit," řekl Gřivna. Podle něho neměla rada důvod o správnosti schvalovaného materiálu pochybovat. "Vycházeli z toho, co připravil odborný aparát a nebyl důvod tomu nevěřit," řekl s tím, že radní nemohou být odborníky ve všech oblastech.

Gřivna rovněž zpochybňuje argument policie, že radní věděli o stanovisku Úřadu na ochranu hospodářské soutěže (ÚOHS). V něm se uvádí, že jednací řízení bez uveřejnění nemohou uplatnit. Podle Gřivny ale rada o zakázce rozhodla den předtím, než rozhodnutí ÚOHS přišlo do datové schránky. Nejvyšší správní soud navíc v několika obdobných případech rozhodl, že postup radních je oprávněný, tvrdí Gřivna.

Radní za TOP 09 podali neúspěšně stížnost k dozorujícímu státnímu zastupitelství. Nedávno se obrátili se stížností k Ústavnímu soudu. Žádají v ní zrušení trestního stíhání. Aby rada své argumenty podložila, nechá si zpracovat znalecký posudek ohledně ceny a autorských práv firmy Haguess. Rovněž podali stížnost pro podjatost vyšetřovatele, podle radních i advokáta pochybil tím, že do odůvodnění nakopíroval práci syna bývalého radního a rovněž obviněného Pavla Richtera (TOP 09). Pokud by Generální inspekce bezpečnostních sborů argument obviněných uznala, všechny kroky vyšetřování by musel znovu udělat nový vyšetřovatel.

Pražská karta Opencard slouží mimo jiné jako tramvajenka, průkazka do knihovny, držitelé by na ni také měli získat různé slevy. Projekt, který vznikl v době, kdy Prahu vedl Pavel Bém (ODS), vyvolal řadu podezření. Především kvůli pochybnému způsobu přidělování zakázek. V počátcích projektu totiž Praha uzavřela několik nevýhodných smluv, které dodavatelům zaručovaly výsadní postavení. Kritizovaný projekt stál už asi 1,25 miliardy korun.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: nem, čtk

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Velcí kluci za Evropskou unií. Naštvaný Orbán už byl konkrétní

22:30 Velcí kluci za Evropskou unií. Naštvaný Orbán už byl konkrétní

Víte, že konferenci konzervativců Viktora Orbána nebo Nigela Farage zakázal v Bruselu komunální star…