Vyšetřování střelby na Majdanu a masakru v Oděse: Oficiální dokument naznačuje, že...

15.08.2014 8:42

V tisku se podle pravicového publicisty Tomáše Haase nedočteme řadu důležitých faktů, týkajících se Ukrajiny. On sám je prý často obviňován, že cituje pouze ruské zdroje, proto si pro svůj nejnovější facebookový přispěvek vzal k ruce dva nezpochybnitelné dokumenty, a to Zprávu komisaře OSN pro lidská práva o stavu lidských práv na Ukrajině a obdobnou monitorovací zprávu, sepsanou pozorovateli OBSE. Experti mezinárodních společenství přinesli podle něj vskutku zajímavé závěry.

Vyšetřování střelby na Majdanu a masakru v Oděse: Oficiální dokument naznačuje, že...
Foto: MK
Popisek: Tomáš Haas

Haase například zaujalo, že se v Kyjevě nikdy ani nezačalo vyšetřovat, kdo vlastně střílel na Majdanu. Ze střílení do davu demonstrantů byli obviňováni policisté, formálně ale nebylo ani proti jednomu z nich zahájeno stíhání kvůli střelbě.

„Kyjevská vláda se vymlouvá na ztracené dokumenty a na revoluční chaos. Vyšetřovací komise nesestavila ani list těch, kteří by měli být vyslechnuti,“ píše Haas na základě expertních zpráv. Naprostým vrcholem pak prý je, že se doposud nikdo nezajímal o jednu z klíčových postav Majdanu, velitele jeho „bezpečnosti“ Dmytra Jaroše, jinak předsedu strany Pravý sektor a velitele jeho ozbrojených jednotek. Ten totiž právě sestavuje Národní gardy.

Kromě toho můžeme slyšet, že Majdan již od upřímných bojovníků za demokracii převzala chátra, bezdomovci a zločinci. To je podle Haase pravda do té míry, že revolucionáři poslali bezdomovce a idealistické venkovany, aby místo nich bivakovali na náměstí Nezávislosti jako symbol revoluce. Jenže ve dvanácti budovách, které majdanisté okupují, se prý pohybují stále stejné tváře, jež dělají revoluci už od února. A jejich činností je převážně rekrutování a výchova výše zmíněné Národní gardy.

Dokument, z něhož Tomáš Haas čerpá, najdete ZDE

S vyšetřováním je prý vůbec potíž. Nic se prý neděje ani při objasňování útoku v Oděse, kde uvězněno v odborářském sídle uhořelo několik desítek lidí. Policie tají dokonce i zprávy o povaze zranění a příčinách úmrtí. Jedinou potvrzenou zprávou tak je, že prokyjevští ozbrojenci pustili hasiče na místo až čtyřicet minut po ohlášení požáru.

Kromě toho zpráva komisaře OSN potvrdila, že na východě Ukrajiny došlo ke střelbě do civilních sídlišť a škol.

Co přesně napsal na Facebook Tomáš Haas:

Asi se v tisku nedočtete o některých faktech týkajících se Ukrajiny - důležitých faktech.

Některé z informací jsem použil ve svých postech. A bylo mi některými čtenáři a dokonce i jedním expertem vytýkáno, že si všímám jen ruských serverů a pochybných zdrojů.

Není to pravda, ale budiž, nepřesvědčím ty, kdo si myslí, že pravda je jen to, čemu oni sami věří a co zapadá do jejich vize.

Ale sliboval jsem fakta a tak tady jich pár je.

Věděli jste, že vyšetřování střelby na Majdanu nikdy nezačalo? Ano, bylo obviněno několik policistů, ale nikdo z nich za střelbu. Kyjevská vláda se vymlouvá na ztracené dokumenty a na revoluční chaos. Vyšetřovací komise nesestavila ani list těch, kteří by měli být vyslechnuti. Jeden z hlavních lidí, kteří měli se střelbou co dělat, Oleh Jaroš, předseda neonacistické strany Pravý sektor a velitel 
bezpečnosti", čti ozbrojených bojůvek Pravého sektoru na Majdanu, nejen že není vyšetřován, ale byl pověřen organizací Národních gard.

A ještě k Majdanu. Slyšíme o tom, že Majdan převzala chátra, bezdomovci a zločinci. Možná zločinci, ale jsou mezi nimi a a stále jsou ozbrojeni, ti samí lidé, kteří tam byli už v únoru. Nejen že tam jsou, je jich tam hodně a zabírají nejen náměstí, to nechávají těm bezdomovcům a venkovanům, kteří jim dělají štafáž. Jsou zaměstnáni organizací a náborem dobrovolníků pro Národní gardy a okupují 12 budov v okolí Majdanu, včetně již tehdy jimi okupovaného domu velitelství bezpečnosti Majdanu.

Podobně je tomu s vraždami v Oděse v květnu. Pamatujete na sliby důkladného vyšetřování? Není důkladné a není vlastně žádné.
A městští a regionální, stejně jako policejní úředníci a Ukrajinská tajná služba odmítají i podat zprávu o příčinách smrti desítek obětí v Domě odborů a přilehlých ulicích. Máme jen zprávu, že hasiče pustili na místo tragédie prokyjevští ozbrojenci a policie až 40 minut po tom, co byl požár ohlášen. .

Střelba do civilních sídlišť a škol - není to fáma, je to potvrzeno zprávou, ze které cituji.

Ale to pro dnešek stačí,, ta zpráva je šedesát stran dlouhá a má ještě dva starší díly, z března a května.

Ale dám vám na server, kde ji najdete, adresu a dám ji i tomu expertovi, který mi vyčítá, co to používám za nespolehlivé infomace.

Již jsem mým čtenářům dal adresu na server Zvláštní monitorovací mise OBSE, jeden zdroj mých zpráv.

A tady je ten druhý obskurní server, a z něho ještě jeden dokument, který byl mým zdrojem včera, když mi ten expert vyčítal ty nespolehlivé servery, a i dnes.

Patří Komisi pro lidská práva OSN.

Je to Zpráva komisaře pro lidská práva o stavu lidských práv na Ukrajině
.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

Ukrajina (válka na Ukrajině)

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

autor: jav

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

16:50 Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

V Bruselu se začátkem týdne konala Konference o národním konzervatismu (NatCon), tu se bruselské úřa…