Vystrčilovo ProMoPro? „Muchovi z nákupáku“ Senát zaplatí výstavu, konkurence přitom nabízela miliony

11.07.2022 23:17 | Kauza

Když Česká republika poprvé předsedala Evropské unii, stala se negativním symbolem společnost ProMoPro, která za služby poskytované českému předsednictví požadovala částky násobně převyšující cenu obvyklou. I letos se někdy zdá, že státní instituce otevřely kasičky a příliš nehlídají poměr ceny a poskytnutých služeb. Třeba Senát u „předsednické“ výstavy Alfonse Muchy podle všeho příliš neřešil ani hospodaření, ani minulost osoby, se kterou dohodu uzavřel.

Vystrčilovo ProMoPro? „Muchovi z nákupáku“ Senát zaplatí výstavu, konkurence přitom nabízela miliony
Foto: Hans Štembera
Popisek: Předseda Senátu Miloš Vystrčil

Alfons Mucha byl umělcem evropského formátu, uznávaným v mnoha zemích. Proto není divu, že české předsednictví EU má zájem být spojováno s jeho tvorbou.

Senát se rozhodl v čase „českého půlroku“ uspořádat výstavu Muchových děl.

Nakonec se sešly celkem dvě nabídky na Muchovu výstavu. Jednu předložil Nadační fond Richarda Fuxy, který stojí za úspěšnou výstavou Muchových plakátů v Obecním domě a aktuálně má v Praze celkem dvě interaktivní výstavy Muchova díla.

Druhým zájemcem pak byl pan John Omond Mucha, vystupující jako vnuk Alfonse Muchy.

V minulých dnech se v řadě médií objevily informace, které zpochybňují jeho rodinný vztah k Muchovi na základě dokumentů sepsaných umělcovým synem Jiřím Muchou, manželem Omondovy matky Geraldine Thompson Mucha. Po jejích předcích si londýnský bankéř po rodinné roztržce nechal změnit jméno na John Omond, nyní ovšem opět vystupuje jako John Mucha.

V reakci na informace o jeho pochybném vztahu k rodině Muchových se John objevil v České televizi v pořadu Z metropole a během dvou minut reportáže padlo celkem devětkrát slovo dědeček, vnuk, otec nebo rodina. Tedy každých třináct vteřin.

„Mucha z nákupáku“

John Omond se také mimo jiné pět let snažil připravit hlavní město Prahu o vlastnictví Muchova nejzásadnějšího díla Slovanská epopej, když se soudně domáhal zrušení darovací smlouvy (ve které Alfons Mucha vůbec nefiguroval). Dlouholetým soudním procesem vytvořil na vedení hlavního města tlak, aby souhlasilo s dohodou na umístění Epopeje za jím požadovaných podmínek, což by v případě naplnění dohody stálo pražské daňové poplatníky až půl miliardy korun. Světově uznávané dílo má za to být instalováno v suterénu, kde původně developer zamýšlel vybudovat velkokapacitní garáže.

Senát však problematickou osobnosti nijak nezohlednil a upřednostnil jeho projekt. A to i přesto, že konkurenční nabídka byla podle informací zveřejněných Info.cz výrazně výhodnější. Umělecká hodnota obou výstav měla být srovnatelná.

Vítězný projekt, podaný pod hlavičkou Nadace Mucha, nemá podle smlouvy, kterou redaktoři viděli, přinést Senátu žádný příjem, navíc se z rozpočtu horní parlamentní komory má platit většina nákladů výstavy.

Nadaci Mucha má jít veškerý příjem ze vstupného i z prodeje propagačních předmětů. Pokud jde o náklady, má Nadace platit zálohy na energie ve výši 100 tisíc měsíčně a zálohy na provoz ve výši 50 tisíc měsíčně. Po skončení výstavy bude provedeno vyúčtování a následně má dvě třetiny nákladů zaplatit Senát a jednu třetinu Nadace Mucha.

Nadační fond Richarda Fuxy přitom uvádí, že jejich nabídce při jednání Senát předložil jako podmínky tržní nájemné ve výši čtyři miliony korun (od poloviny července do konce října), uhrazení všech nákladů Nadačním fondem a pokud by měla Národní galerie zájem o spolupořádání výstavy, měl by ji rovněž přenechat část výnosu ze vstupného.

Vzhledem k tomu, jaké podmínky nakonec Senát akceptoval u projektu Nadace Mucha, má Nadační fond velké pochybnosti, zda Senát nakládá s veřejným majetkem s péčí řádného hospodáře.

Výstavu, na kterou už poutá i Česká televize, má ve Valdštejnské jízdárně zahajovat John Omond společně s Milošem Vystrčilem již 15. července.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Jakub Vosáhlo

Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

znásilnění

Dobrý den, prý pro novou definici znásilnění hlasovalo 169 poslanců. A co ten zbytek? To byl někdo proti? Zajímalo by mě kdo. A ještě víc by mě zajímalo, jak to bude vypadat v praxi. Jak bude oběť prokazovat, že říkala ne? A zvyšují se s novelou i tresty za znásilnění, protože když občas slyším o ně...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Pracoval pro CIA. Teď vyzval OSN: Zjistěte, kdo odpálil Nord Stream. A ukázal na USA

6:45 Pracoval pro CIA. Teď vyzval OSN: Zjistěte, kdo odpálil Nord Stream. A ukázal na USA

Nebude trvat dlouho a budou to dva roky, co došlo k sabotáži plynovodu Nord Stream, který zásoboval …