Vyvlastňování neochrání před povodní, jen pomůže stavební lobby, varuje komentátor

07.06.2013 9:09

Povodeň odešla a vláda začíná v rámci rekonstrukce země nenápadně mluvit o usnadnění možnosti stavby protipovodňových zábran vyvlastňováním potřebných pozemků. Komentátor Hospodářských novin Jiří Leschtina se však obává, že ministrům tak úplně nejde o ochranu před velkou vodou a jenom využívají zjitřené atmosféry k prosazení úpravy, která by usnadnila činnost developerům a stavebníkům.

Vyvlastňování neochrání před povodní, jen pomůže stavební lobby, varuje komentátor
Foto: Hans Štembera
Popisek: Ministr zemědělství Petr Bendl

Po povodních se opět začalo mluvit o možnosti vyvlastňování pozemků pro účely stavby protipovodňových hrází. Ministr zemědělství Petr Bendl jasně řekl, že pokud majitelé nebudou souhlasit, tak to stát bude řešit vyvlastněním, a i premiér Petr Nečas označil vyvlastňování za „naprosto legitimní téma k debatě“.

Komentátor Hospodářských novin Jiří Leschtina si však myslí, že by se kromě toho měla vést ještě jiná debata- o tom, zda politici jen nevyužívají zjitřené společenské atmosféry k omezení lidských svobod. „Právo vlastnit majetek a nakládat s ním podle svého uvážení je základním lidským právem,“ myslí si Leschtina. Zasahovat se do něj smí pouze v naprosto výjimečných případech. A je otázkou, zda za takový výjimečný případ lze považovat situaci, kdy se starosta nedokáže s majitelem dohodnout na normálním prodeji kusu louky.

Starosta, který nedokáže občany přesvědčit, že protipovodňová hráz ochrání jejich majetky, je podle komentátora především břídil. Lidé samozřejmě váhají a licitují s cenou, ale dobrý komunální politik je přesto dokáže přesvědčit. Zejména nyní, když mají čerstvou zkušenost se záplavami.

A na zatvrzelé jedince má veřejný zájem bič v podobě vyvlastnění již nyní. Je tedy otázkou, v čem přitvrzovat. Nedávno odhlasovaná novela vyvlastňovacího zákona prý zřejmě ukazuje, kam snahy ministrů ve skutečnosti míří. „Ta umožnuje stavitelům dálnic začít plnýrovat pozemek ještě dřív, než soud rozhodne otázku ceny. A to už je silné nahlodání práva bránit svůj majetek u soudních dvorů,“ varuje Leschtina.

Je prý zřejmé, že vláda sleduje poněkud jiné cíle, než je ochrana občanů před povodněmi. „Možná je na čase přemýšlet o tom, jaké hráze jí postavit do cesty,“ myslí si komentátor HN.


 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: jav

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Půlku vám sežerou. Český řidič po natankování uvidí rudě

11:12 Půlku vám sežerou. Český řidič po natankování uvidí rudě

Ceny pohonných hmot za poslední měsíc rostou a rostou. Pojďme se podívat, proč tomu tak je, zda se r…