Z Hradu zahřmělo: Zeman se rozzlobil na Petříčka. Kvůli Izraeli

23.05.2020 18:08

Ministr zahraničí Tomáš Petříček (ČSSD) a bývalí ministři zahraničí Lubomír Zaorálek (ČSSD) a Karel Schwarzenberg (TOP 09) se v textu pro deník Právo postavili proti plánu Izraele anektovat osady na Západním břehu Jordánu. Mluvčí prezidenta Miloše Zemana Jiří Ovčáček brzy z Hradu velmi důrazně odpověděl.

Z Hradu zahřmělo: Zeman se rozzlobil na Petříčka. Kvůli Izraeli
Foto: Hans Štembera
Popisek: Jiří Ovčáček

V Izraeli proběhly v krátkém čase hned troje parlamentní volby. Až po těch třetích dokázali dva hlavní rivalové Benjamin Netanjahu a Benjamin Ganc zasednout k jednou atolu a utvořit koaliční vládu. Dohodli se, že se o premiérskou funkci podělí.

Mimo to také přišli s plánem na anexi židovských osad na Západním břehu Jordánu. Český ministr zahraničí Tomáš Petříček dal najevo, že s plánem nesouhlasí, protože podle jeho názoru by znemožnil vznik Palestiny jako samostatného státu. Jeho předchůdci v úřadu Lubomír Zaorálek (ČSSD) a Karel Schwarzenberg (TOP 09) se k němu přidali.

„Víme, že Izrael je vzácným příkladem demokracie na Blízkém východě, ale týká se to pouze jeho vlastních občanů, nikoli Palestinců na okupovaných územích. Víme také, že Palestinci v minulosti promarnili možnosti dosáhnout urovnání konfliktu. To ovšem neznamená, že mají být nyní obráni o úrodná území, klíčová pro vytvoření jakékoli formy palestinského státu,“ zkritizovala trojice mužů izraelské plány.

Prezident republiky Miloš Zeman s tímto prohlášením vyslovil „ostrý nesouhlas“.

„Prezident republiky Miloš Zeman vyjádřil ostrý nesouhlas s článkem ‚Co bude s Palestinci a izraelskou demokracií?‘ (23. 5. 2020, Právo), který narušuje naše vztahy jak se Státem Izrael, tak s USA, Tento článek je popřením dosavadní zahraniční politiky ČR vůči Izraeli,“ napsal Ovčáček na sociální síti Twitter.

reklama

autor: mp

Ing. Miroslav Balatka byl položen dotaz

Můžete definovat, co je dezinformace?

Všichni o nich mluví, ale co to přesně je? Třeba za covidu jsme byly svědky toho, jak se měnilo, co je pravda a co dezinformace

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Kdo se to vzalo? Fiala odjel z Bílého domu a začala „aféra“

12:40 Kdo se to vzalo? Fiala odjel z Bílého domu a začala „aféra“

O cestě premiéra Fialy do USA informovaly mezi českými médii i Novinky.cz včetně upozornění na sociá…