Z rádia promluvila Jana Černochová. Obhájcům centra Klinika se to opravdu líbit nebude

08.02.2016 18:34

V dnešním vydání pořadu Dvacet minut Radiožurnálu vystoupila starostka Prahy 2 Jana Černochová. S moderátorkou Karolínou Koubovou mluvila o útoku na Autonomní sociální centrum Klinika, o podniku Řízkárna a také o situaci kolem výměny Alího Fajáda za pět Čechů, kteří byli zajati v Libanonu.

Z rádia promluvila Jana Černochová. Obhájcům centra Klinika se to opravdu líbit nebude
Foto: Archiv J. Černochové
Popisek: Jana Černochová

Černochová útok na Autonomní sociální centrum Klinika odsoudila, uvedla však, že k nějakým spekulacím o jeho pachatelích chce počkat až na výsledky řádného šetření. Varovala však, aby se z útoku nečinilo víc, než čím byl. ,,Politici by neměli říkat:„Ano, byli to fašisté, neonacisté, byli to lidé, kteří nějakým způsobem odsuzují činnost Kliniky a teďka nevím, jestli v tom, co dělají stran uprchlické krize nebo jestli to jsou jen sousedé, kterým třeba vadí jenom hlučné koncerty nebo dopad na veřejný pořádek,“ uvedla.

Chtěla by však předejít tomu, aby se ve společnosti vyvolávala další hysterie tím, že na sociálních sítích budou kolovat výroky, které celou situaci přirovnávaly ke „křišťálové noci“.

Dále se vyjádřila, že je však nutné šířit pravdu, když to neudělají média, „bohužel i Český rozhlas“. Veřejnoprávní rozhlas podle Černochové neinformuje o tom, že i někteří členové samotné Kliniky jsou vyšetřováni příslušnými úřady. Celé to pak přirovnala k situaci s podnikem Řízkárna, kterému je neustále vyhrožováno. Proč to však zmínila, vysvětlit nedokázala.

Černochová má hlavní problém v tom, že média mluví o Autonomním centru Klinika, neinformují však o tom, co se děje v podniku Řízkárna. „Bylo by skutečně vhodné, aby média informovala o všech takto vážných kauzách,“ řekla a vysvětlila, že ale není dobré dělat předčasné závěry.

„Já myslím, že by se neměla veřejnosti zamlčovat takto závažná informace,“ řekla Černochová a vysvětlila, že odsuzuje jak útoky na Kliniku, tak i na Řízkárnu, vadí jí však nevyváženost médií.

Celý pořad zde

Černochová následně kritizovala přístup moderátorky, že se s ní nebaví o Alím Fajádovi, ale baví se s ní o tom, co se dělo o víkendu. „Mně přijde neseriózní, že mi to neřeknete ani tady pět minut dopředu,“ vysvětlila. Dodala, že je pro ni mnohem závažnější kauza Čechů v Libanonu než to, co se dělo během sobotních demonstrací.

Policie podle ní však během soboty rozhodně neselhala, naopak dělala, co mohla. Hodnotila by počínání policistů kladně, „bez nějakých větších excesů“. Dodala však, že si myslí, že není možné, aby se policie převlékala za výtržníky. „Za to, co policisté v sobotu v Praze odvedli, si zaslouží dík, protože ta situace nebyla jednoduchá.“ Podotkla, že od roku 1989 to podle ní byly „nejostřeji sledované demonstrace“.

Následně přišla chvíle na vyjádření se ke kauze Alího Fajáda. Černochová však jen chronologicky seřadila události, ke kterým došlo, oznámení ministrů a další, a následně dodala, že by v tomto případě preferovala „milosrdnou lež“ než pravdivá přiznání. Podle ní však celá kauza napáchala nebývalé škody na důvěře veřejnosti ve vládu. Opřela se pak do časopisu Respekt, který zveřejnil informace o částce, kterou stát zaplatil za navrácení dvou unesených Češek v Pákistánu, a dodala, že jde o bulvární časopis, který by nazvala „nerespekt“.

Následně vysvětlila, že nikdo nezmínil skutečnost, že americké ministerstvo zahraničí již v květnu varovalo před cestami do Libanonu z důvodu nebezpečí teroristických útoků, a je chyba, že tak neučinilo i české ministerstvo zahraničí.  

reklama

autor: spa

Odchod do důchodu

Paní Schillerová, přijde mi to, nebo nějak často měníte své názory? Teď tvrdíte, že je pro vás navýšení věku odchodu do důchodu nepřijatelné, ale podle jiných, s tím souhlasili a zrovna vy jste to jako ministryně sama navrhovala - https://tn.nova.cz/zpravodajstvi/clanek/396856-schillerova-chce-zvysi...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Kdo se to vzalo? Fiala odjel z Bílého domu a začala „aféra“

12:40 Kdo se to vzalo? Fiala odjel z Bílého domu a začala „aféra“

O cestě premiéra Fialy do USA informovaly mezi českými médii i Novinky.cz včetně upozornění na sociá…