Z tohohle se Jana Nečasová nejspíš nevyseká. Advokát rozebral její nejnovější kauzu a šance vidí černě

03.04.2015 10:39

Zda si nakonec půjde Jana Nečasová, dříve Nagyová, sednout do vězení za to, že státu nezaplatila darovací daň v celkové výši přes 700 tisíc korun, rozhodnou zřejmě až nejvyšší soudní instance. Vyplývá to z rozhovoru, který na toto téma poskytl serveru Aktuálně.cz advokát Jiří Vaníček. Bývalé vrchní ředitelce kabinetu premiéra Petra Nečase Janě Nagyové, nyní Nečasové, hrozí až osm let vězení za to, že si nenechala vyměřit daň z luxusních darů, které ve své funkci dostávala.

Z tohohle se Jana Nečasová nejspíš nevyseká. Advokát rozebral její nejnovější kauzu a šance vidí černě
Foto: Hans Štembera
Popisek: Jana Nagyová

Server připomněl, že Nečasová je stíhána kvůli tomu, že si nejméně ve 29 případech nenechala vyměřit daň za luxusní dárky v hodnotě téměř deseti milionů, čímž údajně připravila stát o téměř 706 tisíc korun. Dárky dostávala v letech 2012 až 2013. Dostala například perlový náhrdelník Cartier za více než milion sto dvacet tisíc korun či prsten stejné značky za 215 tisíc.

Novináře především zajímalo, zda se Nečasová může nějakým způsobem vyhnout trestu, například využitím právního instrumentu účinná lítost. „V projednávaném případě podle dostupných informací nebyla naplněna ani jedna z podmínek naplnění účinné lítosti, aby mohla zaniknout trestní odpovědnost za tento trestný čin,“ řekl serveru Vaníček.

Vysvětlil, že existuje nález Ústavního soudu ČR z roku 2009, podle něhož podmínky účinné lítosti u trestného činu zkrácení daně lze naplnit i tak, že daňová povinnost bude splněna dodatečně, a to až do okamžiku, kdy soud prvního stupně začne vyhlašovat svůj rozsudek. „Podle výkladu, zastávaného Ústavním soudem, by tak i v projednávaném případě bylo možno využít účinné lítosti. Trestní odpovědnost pachatele by zanikla v případě, že daňová povinnost by byla uhrazena dříve, než by soud prvního stupně začal vyhlašovat svůj rozsudek,“ uvedl advokát. Upozornil ale, že právní názor Ústavního soudu je relativizován rozhodnutími Nejvyššího soudu. „Znění zákona a judikatura Nejvyššího soudu nasvědčuje výkladu, že v projednávaném případě se účinná lítost nemůže uplatnit. Proto nelze jednoznačně říci, jak se k situaci postaví soudy. Konečné slovo budou patrně mít až nejvyšší soudní instance,“ konstatoval advokát Jiří Vaníček.

Celý rozhovor je ZDE


 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vam

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

16:50 Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

V Bruselu se začátkem týdne konala Konference o národním konzervatismu (NatCon), tu se bruselské úřa…