Za Dukou zůstane legitimizace SPD! Halík, Kysela ze Senátu a další hodnotili kardinálovu éru

14.05.2022 19:26

Vatikán včera oznámil, že na začátku července nahradí kardinála Dominika Duku ve funkci pražského arcibiskupa předseda České biskupské konference Jan Graubner, dosavadní arcibiskup olomoucký. Jak vyplývá z názorového dotazníku osobností pro server Aktuálně.cz, někteří na dosavadní 12leté působení Duky nebudou vzpomínat příliš dobře. Spisovatelka Alena Wagnerová si postěžovala, že Duka se snažil o „autoritativně konzervativní výklad českých dějin“ vzpomínající na spojení trůnu a oltáře, a že připustil kritiku Istanbulské úmluvy. Katolický kněz Tomáš Halík má působení Duky za „varovné poučení“.

Za Dukou zůstane legitimizace SPD! Halík, Kysela ze Senátu a další hodnotili kardinálovu éru
Foto: Hans Štembera
Popisek: Kardinál Dominik Duka

Anketa

Souhlasíte s trvalým umístěním vojsk jiných členských států NATO na území ČR?

4%
95%
hlasovalo: 47751 lidí
Vatikán oznámil jméno nového pražského arcibiskupa včera. Kardinála Dominika Duku, který již před několika lety dosáhl věku 75 let, při němž obvykle církevní hodnostáři odcházejí ze svých funkcí, nahradí ve funkci od 2. července dosavadní olomoucký arcibiskup a předseda České biskupské konference Jan Graubner.

Zatímco se ozývají děkovné hlasy z politického spektra i od mnohých věřících, hodnotících odcházejícího Dominika Duku kladně, někteří mají na působení končícího pražského arcibiskupa dosti negativní názory.

Katolický kněz, univerzitní profesor Tomáš Halík k odchodu Duky z funkce pražského arcibiskupa pro server Aktuálně.cz zhodnotil, že „cenným dědictvím“ arcibiskupské éry kardinála Duky je varovné poučení. „Když duchovní pastýř církve zamění svěřenou úlohu za roli pragmatického politika, selže jako pastýř i jako amatérský politik. Kdo je zamilován do minulosti a vnímá selektivně ideologickýma očima, přestane rozumět jako minulosti, tak přítomnosti,“ míní Halík.

Podle Halíka „dobrý pastýř se nekamarádí s vlky a neobklopuje se špatnými lidmi“. „Kdo nebere vážně upřímné kritické hlasy, ale odpovídá na ně hněvem a represí, byť dobře začal, špatně končí. Velké očekávání vystřídá velké zklamání,“ píše Halík o „varovném poučení“ ke konci arcibiskupské éry kardinála Duky.

Ústavní právník Jan Kysela, tajemník senátní komise pro Ústavu, hodnotí, že Duka „je statečným a vzdělaným“ člověkem, což dokazuje jeho předlistopadové působení i následné obnovování veřejného působení katolické církve, jenže „roky na arcibiskupském stolci tento odkaz problematizují“.



Duka se dle mínění Kysely „navázal na oba poslední prezidenty, ač jejich duchovní světy budou poměrně vzdálené“. „Pojítko našli v národovecké notě ochrany ‚tradičních hodnot‘ zdejší kotliny, což je u všeobjímající církve poněkud paradoxní. Zřejmě to pomohlo při realizaci církevních restitucí, cenou však je přestylizování oficiální tváře české církve do podobnosti k církvi slovenské, která k tomuto tvaru světa promlouvá pouze tak, že jej zavrhuje,“ shrnul ústavní právník s tím, že na Slovensku římskokatolická církev „nemá potřebu práce s veřejností, protože do kostelů přece stále někdo chodí“.

Kyselovi vadí například Dukou posvěcený mariánský sloup na Staroměstském náměstí v Praze či jeho účast na státních ceremoniálech. „Arcibiskup Duka po sobě zanechává spoustu fotografií, na nichž zdobí státní ceremoniály, anachronní sloup na Staroměstském náměstí a legitimizaci SPD,“ vyjevil Kysela.

Tvrdě se proti Dukovi staví také spisovatelka Alena Wagnerová, žijící desítky let v Německu, podle níž je Dukovo vystupování „často nedemokratické“. „Nedistancoval se například od duchovního, který zneužil katedrálu, aby v ní během bohoslužby na základě fake news polemizoval s Istanbulskou smlouvou, jež má chránit ženy před násilím,“ spustila.

Rozpálilo ji, že „připustil, aby se v době přísného lockdownu v arcibiskupském paláci konala bujará narozeninová party“, a dosud dle ní „nezaujal jednoznačný postoj“ ke zneužívání dětí v katolické církvi.

„Vcelku se nelze zbavit dojmu, že on osobně i lidé z jeho okolí se pokoušejí podložit české asociální pravici autoritativně konzervativní výklad českých dějin, který nostalgicky vzpomíná na doby, kdy byly spojeny trůn a oltář,“ dodává ještě Alena Wagnerová.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: rak

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat
Mgr. Lucie Potůčková byl položen dotaz

Jak je to s tou výjimkou?

I kdybysme pro teď měli výjimku z migračního paktu. Na jak dlouho by platila? Jak dlouho předpokládáte, že tu budou uprchlíci z Ukrajiny? Co když se z nich po čase stanou občané ČR? A proč bysme měli mít výjimku zrovna my, když uprchlíci (ne třeba z Ukrajiny) jsou i v jiných státech, ale třeba Ukraj...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Mladí si myslí, že všechno zachránili Američané“. Plzeňský památník obětí války se smutným osudem

21:38 „Mladí si myslí, že všechno zachránili Američané“. Plzeňský památník obětí války se smutným osudem

Zrezivělý památník; víc, než se na pohled zdá. Jména škodováckých obětí druhé světové války po necel…