Za nepřímou podporu Zemana jsem divadelním světem vaporizován, prozradil profesor Franz

21.11.2016 20:50

Profesor Vladimír Franz má kvůli tomu, že před druhým kolem prezidentské volby nepřímo podpořil Miloše Zemana, problémy. „Jako držitel šesti Radokových cen za nejlepší hudbu jsem v podstatě divadelním světem vaporizován,“ tvrdí Franz, a používá tak termín z Orwellova románu 1984. Značí odstranění nepohodlných. Píše o tom server Lidovky.cz.

Za nepřímou podporu Zemana jsem divadelním světem vaporizován, prozradil profesor Franz
Foto: Hans Štembera
Popisek: Kandidát na prezidenta Vladmír Franz přednášel na právnické fakultě

Už loni Franz naznačil, že v divadlech razantně poklesla poptávka po jeho hudebních dílech a že to zřejmě souvisí s tím, že nepřímo podpořil ve druhém kole prezidentské volby Miloše Zemana. Myslí si, že k tomu došlo? „Naprosto natvrdo: ano, došlo k tomu. Jestli takoví lidé za 27 let nepochopili základní princip demokracie, nechť se odeberou dobrovolně na stáž na dva až tři roky do Severní Koreje, aby pochopili, co to znamená, když někdo někomu říká, co si smí, nebo nesmí myslet,“ uvedl.

  • Celý text je ZDE

Takže jako držitel řady cen už nedostává zakázky? „Jako držitel třinácti nominací plus šesti Radokových cen za nejlepší hudbu jsem v podstatě divadelním světem vaporizován. Doslova. Mně to nevadí. Myslím, že dílo pro činohru jsem odvedl a odvedl jej dobře. Přinesl jsem jak do hudební dramatiky, tak do hudby samotné spoustu nových a neslýchaných postupů, ale nyní se dočítám, že vlastně nic neumím. Je zajímavé, že to nejde z odborných, z hudebních kruhů, ale pouze od divadelníků. Takže když někdo vyrábí a píše nejrůznější nesmysly o divadelní hudbě, tak se tomu můžu jen smát, poněvadž to jsou pouhé amatérské žvásty. Byť kategorické, ale nemají jakoukoliv argumentaci...,“ uvedl Franz.

Co si ale lze představit pod pojmem „vaporizován“? „Udělal jsem třeba rozbor opery Válka s mloky v rozhovoru pro časopis Xantypa, ale pak jsem se dozvěděl, že to ani nevyjde. Netýkalo se to nijak politiky, byl to ryze odborný názorový článek, ale jde to obecně touhle formou,“ prohlásil Franz.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vam

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

21:20 Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

Jakmile je něco samozřejmého, tak je to vždycky něco, u čeho se musíme zastavit. „Protože tím se nám…