Záchranáři vyletěli k umírajícímu dítěti minutu před začátkem provozní doby. Ministerstvo jim let odmítá proplatit

15.03.2017 17:09

Ministerstvo zdravotnictví odmítlo uhradit leteckým záchranářům v Hradci Králové a Ústí nad Labem devět letů k akutním případům kvůli tomu, že byly mimo provozní dobu. Uvedl to Daniel Tuček, místopředseda představenstva firmy DSA, která leteckou záchrannou službu v těchto krajích zajišťuje. Informoval o tom server Echo24.

Záchranáři vyletěli k umírajícímu dítěti minutu před začátkem provozní doby. Ministerstvo jim let odmítá proplatit
Foto: Ministerstvo obrany
Popisek: Záchranné práce s vrtulníkem

Záchranáři podle firmy vzlétli vždy k akutním případům, když byli požádáni operačním střediskem. Ministerstvo tvrdí, že podle právního výkladu nemůže hradit zásahy mimo sjednanou dobu.

První problémy s uhrazením nákladů za vzlety záchranářů se podle Tučka objevily už loni v únoru. Tehdy podle něj ministerstvo žádalo vysvětlení, proč vrtulník zasahoval mimo dobu pohotovosti. Zásah se týkal dvou kojenců, jeden z nich byl popálený a druhý měl alergickou reakci. Tehdy ministerstvo náklady zaplatilo, píše server.

Celý text je ZDE.

Další případ se podle Tučka stal v prosinci v Ústí nad Labem. Záchranáři dostali žádost z operačního střediska v 6:57 a o dvě minuty později vzlétli. Pohotovost ale mají držet až od 7:00. „Bylo nahlášeno sražené dítě v bezvědomí, dispečink věděl, že už jsme připraveni na službu, tak přece nebude koukat na hodiny,“ řekl Tuček. V tomto případě ale už ministerstvo let odmítlo uhradit, uvedl server.

Stejný problém pak firma eviduje u osmi zásahů, které se v minulých měsících odehrály v Královéhradeckém kraji. Jeden z nich se týkal zástavy srdce v lokalitě Medvědín u Špindlerova Mlýna v době po skončení sněhové kalamity.

Problémy s hrazením faktur za lety mimo dobu pohotovosti potvrdili ředitelé některých krajských záchranných služeb. „My vzlétáváme v případě ohrožení života i mimo takzvanou oficiální dobu pohotovosti a ty jednotlivé lety pak dokladujeme ministerstvu,“ uvedl ředitel Zdravotnické záchranné služby v Královéhradeckém kraji Jiří Mašek.

 


 

reklama

autor: vam

Ing. Klára Dostálová byl položen dotaz

osobnosti ANO

Dobrý den, paní Dostálová, překvapil mě průzkum, podle kterého vás řada lidí nezná. Je pravdou, že já se o politiku dost zajímám a díky PL vás i znám. Ale napadá mě jedna věc, není chybou, že za ANO vystupují stále ti stejní? Babiš-Schillerová-Havlíček, občas vy nebo pan Nacher? Není potřeba, aby ge...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Bitevní stodola.“ Smáli se, ale funguje to. Rusové vyzráli na ukrajinské drony

20:13 „Bitevní stodola.“ Smáli se, ale funguje to. Rusové vyzráli na ukrajinské drony

Válka na Ukrajině přinesla do moderního válčení použití dronů a dalších bezpilotních letounů, které …