Zachraňujete lidi a oni pak ničí, na co sáhnou... Petr Žantovský si pozval profesora Neužila z kardiologie

02.07.2021 12:31 | Seriál

Dalším hostem nepravidelného cyklu televizních interview Petra Žantovského s předními osobnostmi české politiky a společnosti pod souhrnným, lehce ironickým (jak jinak) názvem Pražská kavárna, byl prof. MUDr. Petr Neužil, CSc., primář Kardiologického oddělení Nemocnice Na Homolce.

Zachraňujete lidi a oni pak ničí, na co sáhnou... Petr Žantovský si pozval profesora Neužila z kardiologie
Foto: Screen Youtube
Popisek: Povídání Petra Žantovského s profesorem Petrem Neužilem

Narodil se v roce 1962 v Praze, kde vystudoval Fakultu všeobecného lékařství UK, získal atestaci 1. stupně v oboru všeobecné lékařství a specializační atestaci v oboru kardiologie. V roce 2001 získal titul CSc., habilitoval v roce 2008 na 1. lékařské fakultě UK v Praze. Celý život zasvětil klinické práci a výzkumu v oboru srdeční elektrofyziologie se specializací na problematiku katetrizačních ablací srdečních arytmií.

V roce 2007 založil první robotizační katetrizační oddělení v ČR v Nemocnici na Homolce a také experimentální laboratoř pro srdeční elektrofyziologii. Podílí se na řadě výzkumných projektů v rámci intervenční kardiologie a intervenční elektrofyziologie, je členem mnoha organizací, jako například: European Heart Rhythm Assotiation, American Heart Rhythm Society, European Cardiac Arrhythmia Society, Fellow of European Society of Cardiology atd.

Podílí se na organizaci lokálních i mezinárodních odborných akcí věnovaných srdeční elektrofyziologii, pravidelně přednáší, věnuje se pedagogické činnosti a aktivně publikuje v mezinárodních časopisech.

Pořad Pražská kavárna však zdaleka nebyl věnován odborné medicínské problematice. Petr Žantovský v něm kladl svému hostu spíše obecně civilizační otázky, např. „Slýcháme, že dnes zažíváme rozvrat hodnot, ztrátu jistot, zpochybnění všeho donedávna samozřejmého. Souhlasíte? Co je vaším opěrným bodem a jistotou? Existují vůbec ještě nějaké trvalé hodnoty?

Máme za sebou víc než 30 let od převratu. Kam se vytratil ten jeho étos? Proč je hlavním principem dnešní komunikace konflikt a spor? Jak se díváte na EU – je pro nás víc výhrou, nebo rizikem? Nemáte jako lékař někdy pocit marnosti? Vy se snažíte zachraňovat lidi a oni pak ničí, na co sáhnou…“

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: jav

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

16:50 Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

V Bruselu se začátkem týdne konala Konference o národním konzervatismu (NatCon), tu se bruselské úřa…