Začíná oficiální prezidentská kampaň. Kandidáti ale chtějí dopřát lidem přes svátky klid

26.12.2012 6:44

Spíše jen formálně dnes podle zákona začíná oficiální kampaň před volbou prezidenta republiky, kterého by si lidé měli vybírat zhruba za dva týdny. Kandidáti by měli mít ode dneška prostor pro oslovení občanů ve veřejnoprávních médiích, kvůli vánočním svátkům se v nich ale objeví později. Česká televize začne spoty vysílat od 29. prosince, Český rozhlas od 2. ledna.

Začíná oficiální prezidentská kampaň. Kandidáti ale chtějí dopřát lidem přes svátky klid
Foto: Radmila Zemanová-Kopecká
Popisek: Debata prezidentských kandidátů na půdě Univerzity Karlovy

Ve veřejnoprávní televizi se budou kandidáti se svými půlminutovými nebo minutovými příspěvky objevovat po 12 dní, nejprve na ČT24 a od 2. do 9. ledna na ČT1. Na rozhlasových vlnách budou minutové spoty ke slyšení na čtyřech okruzích, a to na Radiožurnálu, na Dvojce, na Vltavě a na síti regionálních stanic. Rozhlas je bude od 2. do 5. ledna vysílat vždy 12 minut denně a od 6. do 8. ledna pak 11 minut denně.

„Je to tak, abychom naplnili dikci zákona, a to je pět hodin vysílání před prvním kolem volby," uvedl již dříve mluvčí Českého rozhlasu Jakub Čížek. Pětihodinový prostor bude mít devítka prezidentských adeptů, kteří byli k volbě zaregistrováni, také v České televizi.

Superdebata na konec 

Obě veřejnoprávní média budou kromě spotů vysílat také debaty kandidátů. ČT chystá na začátku ledna tři debaty pokaždé se třemi kandidáty, z nichž každý by měl dostat přibližně stejný prostor, a na závěr jednu velkou „superdebatu".

Starostové by ode dneška mohli také vyhradit kandidátům plochy pro vylepení volebních plakátů. Obce ale většinou žádné své reklamní plochy nevlastní a kandidáti už mají bez toho zamluvené či zaplacené jiné formy propagace na billboardech.

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: nem, čtk

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

21:20 Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

Jakmile je něco samozřejmého, tak je to vždycky něco, u čeho se musíme zastavit. „Protože tím se nám…