Začínají nás ovládat psychopati. Experti rozebrali, proč se tu rozmáhá nenávist

01.09.2016 21:49

Nad tím, že ve společnosti sílí pocit, že „něco je ve vzduchu“, se na serveru Echo24 zamýšlí publicista Ondřej Štindl.

Začínají nás ovládat psychopati. Experti rozebrali, proč se tu rozmáhá nenávist
Foto: repro foto Youtube
Popisek: Uprchlíci, ilustrační foto

Poukazuje na to, že generace lidí kolem padesátky může mít v dnešním Česku dojem jakéhosi déjà vu. V době, kdy vstupovali do dospělého života, se zhroutil systém, ve kterém vyrůstali. Nyní trpí nejasnými obavami, že si tu zkušenost zopakují, ale v jaksi inverzním módu.

Celý text je ZDE.

„Při všem rozdělení společností v Česku a dalších západních zemích existuje v tomhle ohledu shoda jaksi napříč – ve vzduchu je něco velmi vážného a zlého. Je to vlastně jedna z mála věcí, na nichž se většinově shodneme. Něco je ve vzduchu,“ píše Štindl.

Zásadní spor se prý vede o to, odkud ta hrozba přichází. Od uprchlíků? Nebo od autoritářských reakcí na jejich příchod? Islamistických fundamentalistů? Neoliberálů? Neomarxistů?

Hrozbu představují politici vyzývající k nenávisti

Štindl zmiňuje tři jména, která se snaží na tyto otázky nalézt odpovědi. Luboš Dobrovský předminulý týden v článku pro časopis Dotyk píše o hrozbě, jakou pro demokracii podle něj představují politici v nejvyšších pozicích, kteří zdejší společnost „vyzývají k nenávisti“.

Psychiatr Radkin Honzák v široce sdíleném rozhovoru pro Lidové noviny z konce července píše o dnešku jako o době, která povzbuzuje hraniční osobnosti (psychopaty), destruktivní lidi neschopné vztahu. K hraničnímu chování podle něj lidi tlačí média.

Dezinformace vytvářejí cynismus a apatii

Známá americká novinářka Anne Applebaumová v opět široce sdíleném a citovaném článku z loňského roku popsala jako vážnou hrozbu pro demokracii Facebook, přes nějž se snadno šíří výmysly a konspirační teorie, lidé tam žijí v „alternativních realitách“, nepodložených žádnými fakty. Je možné toho využívat pro politické cíle a děje se to, především ale: „Dlouhodobý dopad těch dezinformací je ještě hlubší. Vytváří cynismus a apatii. Nakonec to může znamenat, že nikdo nebude věřit ničemu.“

 


 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vam

Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

znásilnění

Dobrý den, prý pro novou definici znásilnění hlasovalo 169 poslanců. A co ten zbytek? To byl někdo proti? Zajímalo by mě kdo. A ještě víc by mě zajímalo, jak to bude vypadat v praxi. Jak bude oběť prokazovat, že říkala ne? A zvyšují se s novelou i tresty za znásilnění, protože když občas slyším o ně...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Úplně jinak. Reforma „slovenské ČT“ tak, jak se o ní nepíše

12:53 Úplně jinak. Reforma „slovenské ČT“ tak, jak se o ní nepíše

Na Slovensku je rušno kolem veřejnoprávních médií. „Největší likvidátoři svobody slova se dnes pasuj…