Žádné peníze EU Palestincům? Je to přesně naopak. Leyenová ohlásila zvýšení podpory na trojnásobek

15.10.2023 7:47

75 milionů eur, 1,85 miliardy korun. To je objem humanitární pomoci pro Pásmo Gazy, která poputuje do oblasti z Evropské unie. Novinku oznámila na svém účtu na sociální síti X šéfka Evropské komise Ursula von der Leyenová.

Žádné peníze EU Palestincům? Je to přesně naopak. Leyenová ohlásila zvýšení podpory na trojnásobek
Foto: repro Twitter
Popisek: Předsedkyně Evropské komise, Ursula von der Leyenová

„Evropská unie ztrojnásobí svou humanitární pomoc pro zranitelné civilisty v Gaze a širším regionu. Zdvojnásobíme úsilí, abychom zajistili, že se tato podpora dostane k těm, kteří ji potřebují,“ uvedla Leyenová, která o pomoci pro Gazu hovořila s blízkovýchodními lídry i s generálním tajemníkem OSN Antóniem Guterresem.

Evropská unie v minulých dnech o pomoci vedla debatu. Přemýšlela, zda finanční pomoc do Palestiny zastavit či ji přehodnotit tak, aby nedošlo k jejímu zneužití ze strany Hamásu. Většina ministrů zahraničí se na další spolupráci s palestinskými úřady následně shodla. 

„Komise podporuje právo Izraele bránit se proti teroristům z Hamásu při plném respektování mezinárodního humanitárního práva. Usilovně pracujeme na tom, aby se v této souvislosti dostalo podpory i nevinným civilistům v Gaze,“ dodala Leyenová.

Ještě začátkem týdne však maďarský eurokomisař vzkázal, že Evropská unie okamžitě zastavuje všechny platby, které Palestině plynou od roku 2021. S tímto krokem však nesouhlasila velká část členských států a zástupci Komise poté prohlásili, že se pomoc pouze přehodnocuje. Várhelyi, který má peníze na starosti, však trval na svém.

Za posledních 24 hodin v Pásmu Gazy při izraelských útocích zemřelo 300 lidí, převážně dětí a žen. Informovala o tom v noci na dnešek agentura Reuters s odvoláním na palestinské zdravotnické úřady, podle nichž dalších 800 lidí utrpělo zranění. 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Vanda Efnerová

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat

komunikace

Jak víte, že když vy teď o důchodové reformě nechcete s vládou komunikovat, že oni pak budou komunikovat s vámi? Není tohle hlavní problém, že se na zásadních věcech nedokážete dohodnout? A ještě jedna věc, s kým budete chtít vládu tvořit, když to odmítáte se SPD a evidentně se stranami SPOLU se na ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Uživateli nejlépe hodnocený komentář

Už jen za, Uživatel se přihlásil ke kodexu Dobré DiskuseJirka Fimfárum , 15.10.2023 10:31:21
Ten hrozivý sadistický ksicht by ta hrůza měla sedět v blázinci, natož když otevře ústa.

|  6 |  0

Další články z rubriky

Průlom: „Ano, stát se to může.“ Výrobce covid-vakcín přiznal ohrožení

8:32 Průlom: „Ano, stát se to může.“ Výrobce covid-vakcín přiznal ohrožení

Ve Velké Británii došlo podle serveru The Telegraph k zásadnímu průlomu, co se týče odškodňování lid…