Zahajujeme řízení s Maďarskem, vyhlásila Jourová. Chce použít páku

27.04.2022 20:07

Místopředsedkyně Evropské komise Věra Jourová oznámila, že bylo s Maďarskem formálně zahájeno řízení kvůli údajnému porušování principů právního státu a zejména nakládání s unijními penězi. Ve výsledku poté může Komise část dotací Maďarsku odebrat.

Zahajujeme řízení s Maďarskem, vyhlásila Jourová. Chce použít páku
Foto: Repro Youtube
Popisek: Maďarský premiér Viktor Orbán

Jde o první využití nového mechanismu chránícího unijní rozpočet před korupcí, střety zájmů či podvody, který byl i přes odpor Maďarska a Polska přijat v roce 2020. Evropská komise s oficiálním zahájením řízení čekala až po maďarských parlamentních volbách, ve kterých opět zvítězil Viktor Orbán.

„Vidíme zprávy auditorů, že se evropské fondy nerozdělují spravedlivým a transparentním způsobem, vidíme nedostatek opatření proti korupci,“ popisovala podle serveru Echo24.cz Jourová, proč bylo řízení zahájeno. Maďarsko prý dostalo dva měsíce na reakci, a pokud by Budapešť problémy nevyřešila, může dojít i k odebrání části dotací.

Zahájení takového bezprecedentního řízení bylo podle Jourové dáno i tím, že se Maďarsko nezapojilo do činnosti nové evropské prokuratury, která má mít na starosti právě vyšetřování korupce v rámci nakládání s evropskými fondy.

„My nemáme na Maďarsko jedinou páku, abychom jej přiměli zahájit vyšetřování a trestní řízení,“ dodala Jourová s odkazem na případy, ve kterých se Maďarsko mohlo dopustit nekalého rozdělování unijních peněz.

Řízení se má týkat výhradně nakládání s evropskými penězi, Evropská komise ovšem s Maďarskem vede i další spory a Orbánově vládě dlouhodobě vyčítá zejména snahy o státní kontrolu médií, omezování nezávislosti akademických institucí nebo práv sexuálních menšin.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: jma

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

21:20 Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

Jakmile je něco samozřejmého, tak je to vždycky něco, u čeho se musíme zastavit. „Protože tím se nám…