Zahradil a Drobil. Hádka ódéesáků kvůli euru

17.07.2023 17:58

Končící europoslanec ODS Jan Zahradil se rozhodl připomenout, že Češi, Moravané a Slezané ve své většině nestojí o euro. Jeho stranický kolega Pavel Drobil se s ním pustil do křížku a konstatoval, že lidé, kteří eurem platí, jsou s ním spokojeni; na euro se podle jeho názoru v Česku „kydá hnůj“.

Zahradil a Drobil. Hádka ódéesáků kvůli euru
Foto: repro Facebook
Popisek: Europoslanec Jan Zahradil po "aféře" zveřejnil koláž v podobě Jamese Bonda, agenta ve "službách Vietnamu"

Průzkum Centra pro výzkum veřejného mínění (CVVM) při Akademii věd ČR ukazuje, že Češi, Moravané a Slezané již od června 2007 příliš nehoří touhou platit v České republice eurem.

Zatímco v březnu roku 2003 bylo pro přijetí eura 56 % dotázaných, v dubnu 2007 bylo pro přijetí eura 45 % dotázaných a proti bylo 48 %. A podíl těch, kteří se staví pro zachování české koruny od té doby roste. V dubnu 2015 se pro zachování koruny vyslovilo 78 % dotázaných, zatímco pro přijetí eura jen 17 %. Šlo o vůbec největší rozdíl mezi zastánci koruny a příznivci eura. Tentýž průzkum z dubna 2023 ukazuje, že se proti přijetí eura staví 73 % dotázaných a pro přijetí je jen 22 %.

Podle končícího českého europoslance Jana Zahradila, který je členem ODS od roku 1991 a patří k zakladatelské generaci této strany, jsou to tak jasná čísla, že je nemůže ignorovat žádná vláda. Ani ta česká. Ať se jí to líbí, nebo nelíbí.

„Postoj české veřejnosti vůči přijetí eura je již od roku 2011 víceméně neměnný. Cca 70-75 % je proti přijetí eura. Cca 20-25 % je pro přijetí eura. Z toho se nedá nijak vylhat, okecat to nebo to na někoho svést. Žádná vláda ani politická strana to nemůže ignorovat. Like it or not,“ napsal Zahradil na twitteru.

Chcete euro?

Chcete euro?

Někdejší ministr životního prostředí ve vládě Petra Nečase Pavel Drobil, který se stal členem ODS v roce 2000, nabídl na celou věc trochu jiný pohled.

„To máš pravdu! Jen je potřeba dodat b). Žádná politická reprezentace tu nedělala objektivní vysvětlovací kampaň, teda kromě lží a kydání hnoje. A pak je třeba si zodpovědět otázku, proč je ve všech zemích, které € zavedly, jeho podpora u obyvatel drtivá? Jsou hloupí? Asi ne!“ oponuje Drobil Zahradilovi.

Europoslanec Drobila napomenul, aby to „neokecával“.

Ale Drobil nezmlknul. „Co, že ta česká nepozice je úplně na palici, bez jakékoliv logiky? Vysvětli ten rozdíl, že kdo euro má a ‚žije jej‘, je víc než 70 % pro; a Češi, kteří jej nemají a nežijí a žijí jen z blábolů politiků, jsou většinově proti? Vysvětli a neokecávej to,“ vrátil to Drobil Zahradilovi.

Chcete euro?

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Miloš Polák

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat
Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

znásilnění

Dobrý den, prý pro novou definici znásilnění hlasovalo 169 poslanců. A co ten zbytek? To byl někdo proti? Zajímalo by mě kdo. A ještě víc by mě zajímalo, jak to bude vypadat v praxi. Jak bude oběť prokazovat, že říkala ne? A zvyšují se s novelou i tresty za znásilnění, protože když občas slyším o ně...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Macronův sen o míru během olympiády. Hoffman tuší, proč nevyjde

17:01 Macronův sen o míru během olympiády. Hoffman tuší, proč nevyjde

POHLED IVANA HOFFMANA Sprnová olympiáda v Paříži se Emmanuelu Macronovi zdá vhodnou příležitostí, ab…