Zahradil vytáhl svůj šest let starý text. Zahraniční dění se prý opakuje

05.09.2014 9:58

Europoslanec a první místopředseda ODS Jan Zahradil se rozhodl znovu publikovat svůj článek, který napsal před šesti lety. Nese název „Benešovy a naše otázky“ a Zahradil jej původně napsal k 60. výročí úmrtí Edvarda Beneše. „Dnes jej přetiskuji, protože je až k nevíře aktuální,“ zdůvodnil svůj krok politik. Stále aktuálnímu textu věnuje pozornost server Prvnízprávy.cz.

Zahradil vytáhl svůj šest let starý text. Zahraniční dění se prý opakuje
Foto: Hans Štembera
Popisek: Jan Zahradil

„Jen pár reálií se pozměnilo: Putin už není premiér, ale znovu prezident. Dříve německý tisk dnes vlastní Babiš. Místo Gruzie je tu Ukrajina. A místo protiraketového štítu se dnes hovoří o základnách NATO. Jinak není nutné na napsaném měnit ani slovo,“ míní Zahradil.

„Nacismus a komunismus jsou dnes poraženými ideologiemi a Česká republika je opět pevně zakotvena v demokratickém světě. Přesto však při vzpomínce na Beneše lze konstatovat – možná pro někoho překvapivě – že brzy můžeme stát před otázkami nikoliv nepodobnými těm, které musel řešit on. Měli bychom mít totiž na paměti, že archetypy chování evropských mocností mají značnou setrvačnost a nemizí jen tak lehce,“ píše europoslanec.

Ve svém šest let starém článku Zahradil popisuje emancipaci Německa. „To se po svém sjednocení začátkem 90. let nepochybně emancipuje a znovu aspiruje na pozici dominantní evropské mocnosti. Dovedně při tom využívá projektu evropské integrace,“ napsal tehdy s tím, že si při sjednávání nového smluvního rámce EU – Lisabonské smlouvy – zajistilo výrazný nárůst vlivu.

Rozpad SSSR označil Putin za největší geopolitickou katastrofu 20. století

„Na druhé straně také Rusko – po dočasném oslabení z počátku 90. let – ukazuje svou obnovenou ctižádost,“ uvádí evropský politik a poukazoval tehdy na Putinův výrok, ve kterém označil rozpad SSSR za největší geopolitickou katastrofu 20. století. „Tím dal jasně – byť nepřímo – najevo, jak bude Rusko postupovat vůči tzv. blízkému zahraničí tam, kde je považuje za svoji vlivovou sféru,“ napsal tehdy a odkazoval na příklad Gruzie.

Tehdy i dnes platí, že Evropská unie je zavěšena na Rusku rourami plynovodů a ropovodů, což podle Zahradila vymezuje limity jejího chování a Rusko toho umí využít. „Nedělejme si iluze, že nás se to netýká. Celkem snadno můžeme sledovat viditelně sílící aktivity proruské páté kolony u nás, kterou tvoří, tak jako po válce, zejména komunisté a další politicky aktivní uskupení,“ uvádí na serveru pravýbřeh.cz Zahradil.

USA zachránily Evropu už dvakrát…

Německo i Rusko se však podle Zahradila chovají logicky, protože sledují své vlastní národní zájmy. „Chovejme se také tak. V našem strategicky klíčovém ústředním pásmu střední Evropy mezi Německem a Ruskem potřebujeme politickou přítomnost další mocnosti – balancéra – který situaci vyvažuje,“ napsal a připomněl snahy Edvarda Beneše.

„Ani dnes nemůže tuto roli hrát Francie, která je příliš zapojena do integrace, či Velká Británie, pro kterou střední Evropa není zajímavá. Zbývají Spojené státy, demokratická supervelmoc, která již dvakrát v minulém století zachránila Evropu před ní samotnou (počítáme-li i studenou válku, pak třikrát) a zrovna nyní má zájem na umístění protiraketového štítu právě ve střední Evropě. To by nepochybně posílilo středoevropskoatlantickou vazbu a vytvořilo onen potřebný balanční prvek.“

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

Ukrajina (válka na Ukrajině)

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

autor: dkr

Ing. Jana Bačíková, MBA byl položen dotaz

Jak dlouho myslíte, že vaše důchodová reforma vydrží?

Dobrý den, zajímalo by mě, k čemu je dobrá důchodová reforma, na které nepanuje mezi vládou a opozicí shoda? Protože co když se nějaká schválí a jiná (další) vláda, ji zase zruší? Myslíte, že to prospěje něčemu pozitivnímu? Proč je takový problém se dohodnout? Vy jste sice opozici k jednání přizvali...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Zachránit svět před komunisty, marxisty a fašisty“. Trump na dálku rozpálil Orbánovu konferenci

16:34 „Zachránit svět před komunisty, marxisty a fašisty“. Trump na dálku rozpálil Orbánovu konferenci

V Budapešti od čtvrtka již potřetí probíhá maďarská verze Konference konzervativní politické akce (C…