Zákaz TikToku odhlasován. „Protože ho nekontrolují,“ ozvalo se

13.03.2024 17:07 | Monitoring

Sněmovna reprezentantů ve Spojených státech schválila zákon, podle kterého má čínská mateřská společnost ByteDance prodat aktiva TikToku, jinak bude tato oblíbená sociální síť na území USA zakázána. Republikán Mike Gallagher ve Sněmovně reprezentantů de facto přiznal, že skutečným důvodem je fakt, že se TikTok stal dominantní zpravodajskou platformou pro Američany mladší 30 let a americká vláda TikTok nekontroluje jako jiné platformy.

Zákaz TikToku odhlasován. „Protože ho nekontrolují,“ ozvalo se
Foto: repro Youtube, tan
Popisek: Logo sociální sítě TikTok

Americká Sněmovna reprezentantů odhlasovala návrh zákona, který by čínskému vlastníkovi TikToku, společnosti ByteDance, dal přibližně šest měsíců na to, aby se zbavil amerických aktiv této aplikace pro tvorbu krátkých videí, kterou používá přibližně 170 milionů Američanů, jinak mu hrozí zákaz.

Hlasování proběhlo podle pravidel zrychleného řízení, která vyžadují podporu dvou třetin členů Sněmovny reprezentantů, aby opatření prošlo. Na omezení TikToku se totiž shodují jak demokratičtí, tak republikánští zákonodárci, jak informuje agentura Reuters.

Hlasování se koná jen něco málo přes týden poté, co byl návrh zákona předložen po jednom veřejném slyšení s malou diskusí, a poté, co se jednání v Kongresu na více než rok zastavilo. Toto opatření je jedním z řady kroků, kterými Washington reaguje na obavy USA z ohrožení národní bezpečnosti kvůli Číně.

Americký novinář Michael Tracey upozorňuje, že hlavní předkladatel návrhu zákona o TikToku, republikán Mike Gallagher, vlastně přiznal skutečné důvody protlačování zákona. Podle Traceyho jde o to, že americká vláda TikTok nekontroluje jako ostatní platformy.

„Jde o kontrolu zahraničního obsahu v době, kdy se z TikToku stal hlavní zdroj informací pro Američany pod 30 let. Musíme chránit naši národní bezpečnost a tento zákon je k tomu klíčový,“ prohlásil Gallagher.

„Nikdy to nemůže být použito k trestání jednotlivců, to text návrhu vysloveně zakazuje. Nemůže to být použito ani k omezování svobody slova, tato novela nezaujímá žádnou pozici ohledně obsahu příspěvků,“ vysvětloval dále Gallagher.

To podle novináře ale očividně není pravda. „Gallagher také nepravdivě tvrdí, že návrh zákona nemůže trestat jednotlivce, jako by zablokování miliónů Američanů na jejich oblíbené platformě sociálních médií nebylo trestem, a popírá, že by novela vedla k omezování svobody slova, přestože by výslovně bránil Američanům vyjadřovat se přes TikTok,“ poznamenal novinář.

Ten se pozastavuje také nad tím, že je novela přijímána ve zrychleném procesu. „Kongres zákaz TikToku urychluje, protože čím déle bude probíhat otevřená debata, tím více bude pravděpodobně narůstat opozice – proto se snaží o jeho rychlé schválení, než se o ustanoveních zákona, která omezují projev, dozví příliš mnoho veřejnosti,“ má jasno novinář.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Jakub Makarovič

Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

znásilnění

Dobrý den, prý pro novou definici znásilnění hlasovalo 169 poslanců. A co ten zbytek? To byl někdo proti? Zajímalo by mě kdo. A ještě víc by mě zajímalo, jak to bude vypadat v praxi. Jak bude oběť prokazovat, že říkala ne? A zvyšují se s novelou i tresty za znásilnění, protože když občas slyším o ně...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Uživateli nejlépe hodnocený komentář

"Sněmovna reprezentantů ve Spojených státech schválila zákon,, Uživatel se přihlásil ke kodexu Dobré Diskusesafec , 13.03.2024 17:15:09
podle kterého má čínská mateřská společnost ByteDance prodat aktiva TikToku, jinak bude tato oblíbená sociální síť na území USA zakázána." Tomu se říká svoboda podnikání v praxi.

|  5 |  0

Další články z rubriky

„Aby nám EU neuchvátili extrémisti.“ Nerudová prozradila, proč chce do Bruselu

11:22 „Aby nám EU neuchvátili extrémisti.“ Nerudová prozradila, proč chce do Bruselu

Jednotná v rozmanitosti. Motto, které EU používá už od roku 2000. Je ale i po 24 letech jednota skál…