Zakročte. Židé se bojí. Ostuda BBC. Výzva z otřesené Británie

23.10.2023 11:34

Kvůli teroristickému útoku Palestinského Hamásu na Izrael ze dne 7. října to vře v řadě měst Evropy. Tisícové demonstrace se konají v Ženevě i v Londýně. Tu na podporu Izraele, tu na podporu Palestiny. V Londýně prošly ulicemi desítky tisíc propalestinských demonstrantů – podle policejních odhadů 100 000 – pochodovaly britským hlavním městem, a požadovaly, aby Izrael zastavil bombardování Gazy. Zkušená britská novinářka Alison Pearsonová proto přišla se zásadní výzvou.

Zakročte. Židé se bojí. Ostuda BBC. Výzva z otřesené Británie
Foto: Hans Štembera
Popisek: Příznivce Izraele přišla podpořit ministryně obrany Jana Černochová

O tomto víkendu proběhly dvě velké demonstrace. Jedna na podporu Izraele, druhá na podporu Palestiny.

Na jedné straně tisíce lidí na Trafalgarském náměstí požadovaly návrat Hamásem unesených lidí. Agentura AP upozornila, že na akci vystoupili jak politici Konzervativní vládní strany, tak opozičních labouristů. Drželi plakáty s obrázky rukojmích a pohřešovaných. Skandovali „přiveďte je domů“ a ztichli, když byla předčítána jména rukojmích. Ministr komunit Michael Gove řekl, že útok Hamásu ze 7. října byl aktem „bezpříkladného zla a barbarství“. „Musíme se proti tomu postavit společně. Musíme usilovat o život. Musíme přivést rukojmí domů,“ řekl.

Nedělní shromáždění přišla den poté, co desítky tisíc propalestinských demonstrantů – podle policejních odhadů 100 000 – pochodovaly britským hlavním městem, a požadovaly, aby Izrael zastavil bombardování Gazy, zahájené v reakci na brutální invazi Hamásu.

Anketa

Vítáte konsolidační balíček, který vláda protlačila Sněmovnou?

2%
96%
hlasovalo: 31656 lidí

Před kanceláří OSN v Ženevě se shromáždily stovky lidí, aby požadovaly propuštění rukojmích. Demonstranti mávali převážně izraelskými, ale také švýcarskými a německými vlajkami a drželi nahoře cedule s nápisy „Děti nejsou prostředky k vyjednávání“, nebo trička s nápisem #SetThemFree.

O den dříve asi 4500 propalestinských demonstrantů pochodovalo ve švýcarském městě Lausanne, uvedla policie.

Několik tisíc lidí vyšlo v Sarajevu do ulic a někteří srovnávali situaci v Gaze s utrpením Bosňáků, kteří jsou převážně muslimové, během války v zemi v letech 1992–1995. „To, co se děje v Gaze, je prostě lidská katastrofa. Kolektivní trest, válečné zločiny. Tyto věci musí být pojmenovány pravým jménem,“ řekl Nabil Naser, palestinský lékař, který během bosenské války působil v Sarajevu. Na jeho slova opět upozornila agentura AP.

Kvůli válce v Izraeli se demonstruje i mimo Evropu.

Více než 3000 lidí se v neděli zúčastnilo shromáždění „Svoboda pro Palestinu“ na náměstí v Kuala Lumpur v Malajsii. „Malajsie je silným zastáncem palestinské věci a nemá žádné diplomatické styky s Izraelem,“ napsala agentura AP.

Zkušená komentátorka Allison Pearsonová v britském listu The Telegraph proto přišla s výzvou.

„Všichni podporujeme britské Židy a jejich právo žít svůj život v této zemi beze strachu. Jednoznačně odsuzujeme děsivé teroristické útoky Hamásu v Izraeli dne 7. října a utrpení, které Hamás způsobil palestinskému lidu. Litujeme následného nárůstu antisemitismu, žádáme média, členy všech politických stran a širokou veřejnost, aby nazývali Hamás tím, čím je – teroristickou organizací – a požadujeme, aby policie použila plnou sílu zákona o terorismu proti jeho příznivcům,“ napsala Pearsonová.

Spolu s dalšími osobnostmi proto založila organizaci Britští přátelé Izraele, ve které se veřejnosti snaží představovat zvěrstva Hamásu, kvůli kterým přece není možné chodit po ulicích a křičet „smrt Izraeli“, jak to bylo vidět v již zmíněných městech.

Anketa

Hrozí Evropě akutní nebezpečí islámského terorismu?

97%
hlasovalo: 29498 lidí

Myšlenka britských přátel Izraele poprvé přišla od Laury Dodsworthové, autorky knihy A State of Fear. Laura byla zděšena scénami, kterých byla svědkem v televizi. „Během několika hodin po teroristických útocích se po celém světě konaly pochody se zpěvy ‚Smrt Izraeli‘ a ‚Zplynujte Židy‘ ještě předtím, než byla těla spočítána. Antisemitismus raketově vzrostl zde v Británii, která byla po stovky let bezpečným domovem pro Židy. Děti se příliš bály chodit do školy. Čím jsme se stali? Upřímně řečeno, udělalo se mi z toho špatně. Myslela jsem si, že to musí být čas, abych byla solidární s britskými Židy,“ uvedla spisovatelka.

„V Izraeli se patologové stále snažili identifikovat mladé návštěvníky festivalu ze zubních záznamů a vzorků DNA, protože jejich těla byla tak strašlivě spálena a zmasakrována, ale celebrity se rozhodly rychle změnit téma,“ doplnila Pearsonová.

Britská veřejnoprávní BBC podle Pearsonové až příliš straní Palestincům. Bylo to prý vidět např. po útoku na nemocnici al-Ahlí v Gaze.

„Jedním z nejkřiklavějších příkladů mediální zaujatosti byla zpráva BBC o explozi v nemocnici al-Ahlí v Gaze. Při výbuchu bylo zabito pět set lidí, informoval nás vzrušený reportér. Jak mohl někdo vědět, tak brzy po události, kolik přesně bylo obětí? Nemohli. Ale muž BBC, ostuda žurnalistiky a užitečný idiot pro propagandistickou mašinérii Hamásu, vzal vymyšlenou postavu teroristů za evangelium,“ napsala Pearsonová.

Naproti tomu podpora Izraele je v britském prostoru příliš málo viditelná a Pearsonová má za to, že především britští politici musejí pozvednout hlas a dát jasně najevo, že stojí po boku Izraele.

 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

válka v Izraeli

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

autor: Miloš Polák

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat
Ing. Jana Bačíková, MBA byl položen dotaz

Jak dlouho myslíte, že vaše důchodová reforma vydrží?

Dobrý den, zajímalo by mě, k čemu je dobrá důchodová reforma, na které nepanuje mezi vládou a opozicí shoda? Protože co když se nějaká schválí a jiná (další) vláda, ji zase zruší? Myslíte, že to prospěje něčemu pozitivnímu? Proč je takový problém se dohodnout? Vy jste sice opozici k jednání přizvali...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Uživateli nejlépe hodnocený komentář

Ta fotka k článku...., Uživatel se přihlásil ke kodexu Dobré Diskusemravní bahno , 23.10.2023 11:02:44
Chtěl bych upozornit, že přesně takhle fotografují nás " bezzubé dezoláty". Pupkatý neoholený dědek vlevo, pupkatý s bíbrem vpravo, vzadu puboš a uprostřed toho všeho Černochová s nábožensky vytrženým výrazem v ksichtě. Chtěl bych dotyčnou upozornit, že vlajka státu (i cizího) se po celou dobu s úctou "třímá" v ruce. Nepřehazuje se přes záda, není to vlajka Sparty ani Baníku. Baba buranská. To je k zoufání, co se děje.

|  15 |  0

Další články z rubriky

„Blyatmobil.“ Ruský vynález se chytil. Odhalil ukrajinskou slabinu

21:33 „Blyatmobil.“ Ruský vynález se chytil. Odhalil ukrajinskou slabinu

Ruským tankům nazývaným „blyatmobiles“ nebo „želví tanky“ či „bitevní stodoly“ se dostává pozornosti…