Žalobce požádal Sněmovnu o stažení žádosti o Nečasovo vydání

17.07.2013 10:33

Státní zástupce požádal dnes dopoledne Sněmovnu o stažení žádosti o vydání expremiéra Petra Nečase k trestnímu stíhání, informovala komora. Její předsedkyně Miroslava Němcová předala sdělení mandátovému a imunitnímu výboru, který k věci zasedl už ráno. Jednání přerušil nejpozději do příští středy s odůvodněním, že na stažení žádosti čeká.

Žalobce požádal Sněmovnu o stažení žádosti o Nečasovo vydání
Foto: repro ČT, tan
Popisek: Ivo Ištvan, vrchní státní zástupce Vrchního státního zastupitelství v Olomouci

Tento krok avizoval v úterý po verdiktu Nejvyššího soudu v kauze státní zástupce Ivo Ištvan. "Výbor vyčká do středy příštího týdne, zdali Vrchní státní zastupitelství v Olomouci vezme svůj návrh zpět. Pokud se tak stane, tak se již výbor touto záležitostí nemá žádný důvod zabývat," řekl novinářům po jednání předseda výboru Bohuslav Sobotka. Z vyjádření členů výboru vyplynulo, že výbor by teoreticky mohl krátce zasednout a ukončit jednání v případu Nečase ještě dnes.

Poslanecká imunita chrání i politické dohody a kompromisy

Nejvyšší soud uvedl, že poslanecká imunita chrání i politické dohody a kompromisy. Tři exposlance ODS, obviněné z korupce, vyjmul z pravomoci policistů, žalobců a soudců. Sobotka soudí, že jde o poměrně široký výklad imunity a tvůrce ústavy jí mínil slovní projevy na plénu Sněmovny, ve výborech a v komisích.

Ištvan tvrdí, že verdikt neznamená, že by nebylo možné trestní stíhání vést dál. Musí se ale prý nejdřív vyjasnit, jaký je rozsah poslanecké imunity.

Státní zástupce by chtěl Nečase stíhat kvůli úplatkářství a zneužití pravomoci. Souvisí to s kauzou Nečasovy přítelkyně a bývalé blízké spolupracovnice Jany Nagyové a údajné politické korupce. Nečas podle policie slíbil trojici někdejších poslanců ODS úplatek za to, že složí poslanecký mandát, a údajně také zajistil jeho poskytnutí.

Expremiér ale tvrdí, že žádná dohoda o rezignaci rebelujících poslanců ODS na jejich poslanecké mandáty výměnou za jiné funkce uzavřena nebyla.


 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: dkr, čtk

PhDr. Olga Richterová byl položen dotaz

Porodnost

Dobrý den, píšete, co chcete dělat pro zvýšení porodnosti, ale nezapomínáte, že jste už více jak dva roky ve vládě? Co jste zatím pro rodiny udělali? Vždyť i to navýšení rodičovské je nedostatečné a navíc diskriminující. A co je vlastně podle vás hlavní příčinou klesající porodnosti? Koukám, že neod...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

15:02 „Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

Premiéru Fialovi prý prošla další lež, tentokrát k jeho cestě do USA za prezidentem Bidenem. Ve svém…