Žalobce půjde před soud kvůli tomu, že pustil z vězení bývalého senátora ODS Nováka

09.01.2016 11:51

Kontroverzní propuštění exsenátora Alexandra Nováka z vězení, kde trávil čas kvůli přijetí úplatku 42 milionů korun, bude mít dohru. Chomutovský státní zástupce Ladislav Kosán, který navrhl Novákovo propuštění, půjde před Nejvyšší správní soud. Informovala o tom dnešní Mladá fronta Dnes.

Žalobce půjde před soud kvůli tomu, že pustil z vězení bývalého senátora ODS Nováka
Foto: repro ČT, tan
Popisek: Alexandr Novák u soudu

Podle ní navrhla kárné řízení vrchní státní zástupkyně Lenka Bradáčová. Kosánovi vytýká, že neřešil, zda se Novák nevyhýbal vězení, když se dlouho odvolával na zdravotní stav a do cely ho musela dovézt až policie.

Zmíněný žalobce se také spokojil s přečtením prohlášení motorkářského klubu Gryphons, který se za Nováka zaručil. Kosán se vzdal práva na odvolání.

Podle Bradáčové tak „ohrozil důvěru v činnosti státního zastupitelství a odbornosti jeho postupu“.

Novák byl v prosinci 2010 odsouzen ke čtyřletému vězení za to, že přijal úplatek ve výši 42 milionů v souvislosti s prodejem městských akcií rozvodných společností v době, kdy byl starostou Chomutova. Soud mu tehdy uložil podmíněný trest na dva roky a pokutu pět milionů korun. Po odvolání Nováka i státního zástupce vynesl odvolací Krajský soud v Ústí nad Labem ještě přísnější trest, když poslal Nováka na čtyři roky do vězení, výši pokuty ponechal stejnou.

Předmětem kritiky médií se stalo i to, že Novákovi se páchání trestné činnosti vlastně vyplatilo. I když zaplatil pětimilionovou pokutu, z úplatku mu ještě zbylo 37 milionů. A přestože byl uvězněn, bylo to jen na relativně krátkou dobu.

Ať už nyní Nejvyšší správní soud rozhodne jakkoli, na Novákově propuštění to už nic nezmění.

 

 

 


 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vam

migrační pakt

Paní poslankyně mám tento dotaz. Je vůbec možné, aby ministr vnitra Rakušan schválil migrační pakt v Bruselu, aniž by to předtím projednala poslanecká sněmovna. Vy poslanci, které jsme si my občané zvolili, aby vedli a spravovali tuto zem, ku prospěchu nás občanů, kteří si vás platíme, přece nejde o...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Je mi z toho na zvracení. Politický analytik Baránek a jiní o fotce slovenského exministra obrany s českou „nánou“ Černochovou

4:46 Je mi z toho na zvracení. Politický analytik Baránek a jiní o fotce slovenského exministra obrany s českou „nánou“ Černochovou

„Přijde k většímu a staršímu bratrovi, protože tak se to tradovalo, a tak moc se mu chce dostat do a…