Založili jste tu šikanistán, vmetl Kalousek Hamáčkovi. Babiš prý rozpustil, co pravicové vlády ušetřily, a ještě se tím drze chlubí

04.06.2017 12:21

V nedělní Partii FTV Prima proti sobě zasedli předseda Poslanecké sněmovny Jan Hamáček (ČSSD) a předseda TOP 09 Miroslav Kalousek (TOP 09). Šéf TOP 09 žádal televizní diváky, aby důsledně oddělovali islám a radikální islám, neboť to v žádném případě není totéž. Pak se obul do koaliční vlády ČSSD, ANO a KDU-ČSL, která podle Kalouska zavádí v České republice „šikanistán“.

Založili jste tu šikanistán, vmetl Kalousek Hamáčkovi. Babiš prý rozpustil, co pravicové vlády ušetřily, a ještě se tím drze chlubí
Foto: TV Prima
Popisek: Miroslav Kalousek v pořadu Partie

V sobotu večer prožil Londýn další teroristický útok, kterému padlo za oběť sedm lidí. Dalších čtyřicet sedm prý bylo zraněno. Jak Kalousek, tak Hamáček útok odsoudili.

„Tento zbabělý útok je třeba jednoznačně odsoudit a říct, že jedinou obranou může být ještě užší spolupráce tajných služeb a ještě rychlejší zákrok bezpečnostních složek. Britská policie to zvládla za osm minut, což je obdivuhodné... Naším úkolem je také nepodléhat strachu, neměnit náš způsob života,“ konstatoval Hamáček.

Předseda sněmovny prý nechce šířit paniku, takže nechce na kameru říkat, že bychom se měli bát útoku. „Ale obecně je dobré mít na paměti to, že doba se mění a je lepší být ostražitý. Je lepší něco nahlásit i zbytečně, než něco přehlédnout,“ uvedl Hamáček s tím, že i my jsme součástí koalice bojující proti terorismu.  

Kalousek diváky požádal, aby nesměšovali islám a radikální islám. Podle Kalouska je to třeba oddělovat.

„My jsme v hybridní válce. Svět už nebude tak bezpečný, jak jsme byli zvyklý. Je zřejmé, že nestačí sledovat nebezpečné osoby, ale je také třeba ten radikální teroristický islám nezaměňovat s islámem, protože islám a radikální islám jsou dvě samostatné kategorie. A ti radikálové si našli v západní zemích diaspory, které lze relativně snadno radikalizovat, u nás naštěstí nejsou,“ ocenil Kalousek.

Hosté se shodli na tom, že Británie a Francie dnes sklízejí plody politiky 70. a 80. let, kdy do těchto zemí dorazili rodiče dnešních radikálů, kteří se snažili asimilovat. Kalousek také dodal, že je sice opozičním politikem, ale bezpečnostním složkám tohoto státu plně důvěřuje. „Ale já jako opoziční politik důvěřuji bezpečnostním složkám našeho státu, že dělají maximum pro zajištění naší bezpečnosti.“

Koalice ČSSD, ANO a KDU-ČSL nám zavedla „šikanistán“, udeřil Kalousek

Poté se hosté věnovali domácí politice. „Jsem rád, že pan prezident odvolal, i když po jistém váhání, dnes již bývalého ministra financí a nahradil ho politikem z koaličního hnutí,“ konstatoval k vládní krizi Hamáček. „Když se podíváte, jak pracují a co říkají ministři, tak jsme zpátky v normálu,“ dodal.

Pokud to skončilo tím, že je tam místo Babiše Babišův místodržící, tak se pak nic nezmění,“ upozornil Kalousek. „Ivan Pilný se zřejmě nezasadí za vyšetření dluhopisové aféry a premiér Bohuslav Sobotka (ČSSD) ponese i dál odpovědnost za Babišovy kauzy,“ udeřil Kalousek. Hamáček s ním zásadně nesouhlasil, neboť věří, že úředníci tohoto státu pracují nezávisle.

Kalousek však kroutil hlavou. „Pan ministr Pilný je společným nominantem koalice Babiš – Zeman. Já vám to nevyčítám, já to jen konstatuji... Všechny tři vládní strany tady založily základy šikanistánu,“ rozčiloval se ve studiu Kalousek.

Následně strhal rozpočet. V první řadě zdůraznil, že Andrej Babiš nepřipravil žádný návrh rozpočtu, i když to říká. „Rozdíl mezi výdajovými rámci a samotným rozpočtem je podle Kalouska asi tak velký, jako rozdíl mezi hrubou stavbou a hotovým a plně vybaveným domem,“ vypálil Kalousek. Tato vláda podle předsedy TOP 09 prostě rozdávala voličům dárečky a nechala stát dál bobtnat. „O 30 tisíc nabobtnala armáda státních zaměstnanců. To máte asi 20 miliard na každý rok,“ pálil do koalice dál Kalousek.

Hamáček kontroval, že tato vláda opravdu navýšila počty policistů, hasičů a vojáků, kromě toho v těchto složkách zvýšila platy. A rozhodně se za to nestydí, protože vidí strašáka škrtů pravicových vlád. Tyto škrty v občanech vyvolaly hlubokou nedůvěru. Lidé přestali utrácet, půjčovat si a tak podobně. „Tato vláda lidem vrátila důvěru,“ pochválil sám sebe a své kolegy Hamáček.

Kalousek si ale trval na svém. Pravicové vlády podle Kalouska vytvořily rozpočtové rezervy, které Andrej Babiš rozpustil a chlubil se tím, jak snižuje dluh. Jen už neříkal, že už kvůli dárečkům této vlády nejsou žádné peníze na investice, a to je podle předsedy TOP 09 velký problém, protože nebudou peníze na vědu a výzkum. Předseda TOP 09 také znovu a znovu připomínal, že se pravicové vlády potýkaly s hlubokou ekonomickou krizí.

Lidé mají správný pocit, že mají nízké platy, konstatoval Kalousek

Anketa

Máte rádi Bohuslava Sobotku?

3%
97%
hlasovalo: 11925 lidí

Podle aktuálních statistik žije na hranici chudoby jeden milion lidí a Hamáček má za to, že je třeba se této situaci nadále věnovat. ČSSD ostatně prosazoval navyšování minimální mzdy, kterou pravicové vlády zmrazily. „Minimální mzda samozřejmě není samospasitelná věc, ale je to nástroj, jakým lze tlačit na růst platů v celé společnosti, protože to třeba vytváří možnost pro odboráře vyvíjet na zaměstnavatele větší tlak,“ prozrazoval Hamáček.

Kalousek konstatoval, že podnikatelé mají oprávněný pocit, že platí lidem hodně peněz, ale zaměstnanci mají stejně tak oprávněný pocit, že si domů nosí příliš málo peněz.

„Je to proto, že padesát procent z toho si bere stát na daních z příjmů, sociálním a zdravotním pojištění. A my to chceme zásadním způsobem změnit. My navrhujeme snížení sociálního pojištění o osm procent, čímž fakticky zvedneme platy všem. My nemusíme škrtat, stačí, když nebudeme navyšovat výdaje a můžeme si to dovolit. Když nebudeme dál navyšovat počet úředníků, tak místo toho můžeme navyšovat množství peněz v peněženkách občanů,“ prohlásil Kalousek.

Jen TOP 09 podle Kalouska chce pomoct všem lidem, jak občanům s minimální mzdou, tak těm bohatším. Sociální demokraté chtějí podle Kalouska zatížit střední třídu a bohatší občany, aby mohli ulevit nízkopříjmovým skupinám. ODS chce prý zase ulevit jen těm nejbohatším.

Jedinou správnou cestou podle Kalouska je tlačit na průmyslovou revoluci 4.0, protože když na našem území vyrobíme produkt s vyšší přidanou hodnotou a nebudeme jen montovnou, dostaneme za to také více peněz, které bude možné přidat na platech lidem. „Bohužel minimální mzdou a progresivním zdaněním také ne,“ vypálil na Hamáčka Kalousek.

Nakonec došlo i na platy politiků. Hamáček konstatoval, že se tyto platy sice zvýší o sedm procent, ale je to také proto, že si před pár lety politici sami snížili platy o 20 procent. „Ale to už je zapomenuto, za to nám nikdo neděkuje,“ prohlásil Hamáček. Platy poslanců se teď zkrátka vracejí k normálu.

reklama

autor: Miloš Polák

Ing. Klára Dostálová byl položen dotaz

osobnosti ANO

Dobrý den, paní Dostálová, překvapil mě průzkum, podle kterého vás řada lidí nezná. Je pravdou, že já se o politiku dost zajímám a díky PL vás i znám. Ale napadá mě jedna věc, není chybou, že za ANO vystupují stále ti stejní? Babiš-Schillerová-Havlíček, občas vy nebo pan Nacher? Není potřeba, aby ge...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Protiústavní.“ Jana Zwyrtek Hamplová chce umlčení v Senátu hnát výš

21:30 „Protiústavní.“ Jana Zwyrtek Hamplová chce umlčení v Senátu hnát výš

Horní komora Parlamentu se rozhodla sněmovní verzi novely občanského zákoníku ohledně uzavírání part…