Zaorálek k Ukrajině: Rusko hledá způsob, jak se z toho dostat

15.02.2022 21:55

Moskva oznámila částečné stažení jednotek. Kyjev zprávu přivítal, ale zdůraznil, že deeskalaci uvěří, až ji uvidí. „Rusko hledá způsob, jak se z té situace dostat,“ řekl bývalý ministr zahraničí Lubomír Zaorálek (ČSSD) v pořadu Interview ČT24. K válce podle něj nedojde. Naznačil, že konflikt by mohl pomoct vyřešit jistý kompromis.

Zaorálek k Ukrajině: Rusko hledá způsob, jak se z toho dostat
Foto: Hans Štembera
Popisek: Lubomír Zaorálek

Exministr by věřil slovům Putina o tom, že nechce v Evropě válku, jak uvedl dnes po jednání s německým kancléřem Olafem Scholzem. „Ruská politika je poměrně cynická. Myslím, že Putin už několikrát předvedl, že dokáže používat i válečný střet a sílu k tomu, aby upevnil své pozice,“ připomněl úvodem Zaorálek.

„Ale i když je nasazení sil kolem Ukrajiny masivní, v tomto případě nepokládám vůbec za pravděpodobné, že by šel do rozsáhlé akce, která by stála více životů. Myslím, že je to riskantní a nebezpečné i pro něho,“ míní.

Rusko oznámilo stažení části vojáků z blízkosti hranic Ukrajiny. Je to podle Zaorálka důvod k optimismu? „Nevím, zda je možné mluvit o optimismu. Připadá mi, že Rusko hledá způsob, jak se z té situace dostat,“ uvedl.

Anketa

Který z nedávných lídrů SSSR či Ruské federace byl nejlepší?

0%
90%
hlasovalo: 33246 lidí
V kontextu toho zmínil, že ruští poslanci dnes většinou hlasů přijali usnesení vybízející prezidenta Putina k uznání nezávislosti povstaleckých republik v Donbasu na východě Ukrajiny. „Neznamená to, že si tohle Putin hned osvojí, ale vidím v tom určitou alternativu toho, co by mohlo být tím výsledkem, který by zdůvodnil tohle masivní nasazení vojsk,“ podotkl ke zvažování uznání povstaleckých států.

„Beru to tak, že na ruské straně je zájem oživit jednání o minských dohodách z roku 2015,“ řekl s tím, že by stálo za to zvážit, zda neučinit právě minské dohody nástrojem, jak se nakonec z této krize dostat.

Snaha Česka pomoci v tomto konfliktu je podle něj omezená. „My se můžeme snažit v tom sehrávat roli toho, kdo dlouhodobě podporuje Ukrajinu, ale to podstatné se stejně musí odehrát na Ukrajině samotné. Tam jsou naše možnosti omezené. Ani Aliance, ani Spojené státy nejsou schopné jít bojovat na Ukrajinu, protože bychom riskovali světový konflikt. To je něco, čeho se všichni obáváme,“ připomněl.

„Nevíme přesně, kam až chce Putin zajít. Je to prostě partie, ve které by stálo za to najít kompromis, který by byl přijatelný z toho hlediska, že by to pomohlo Ukrajině. Třeba nebýt neustále rozkládána tím trojským koněm v Doněcku a Luhansku. A zároveň aby to neznamenalo, že bychom museli ustoupit z principů, které celou dobu hájíme,“ uvedl Zaorálek.

 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

Ukrajina (válka na Ukrajině)

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

autor: nab

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat
Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

16:50 Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

V Bruselu se začátkem týdne konala Konference o národním konzervatismu (NatCon), tu se bruselské úřa…