Zaorálek v ČT prozradil, kolik chtěl dostat hlasů. Lithium prý byl podraz

26.10.2017 19:07

Místopředseda sociální demokracie Lubomír Zaorálek ve čtvrtečním Interview ČT24 řekl moderátorce Světlaně Witowské, co teď ČSSD čeká. Prozradil také, kolik procent hlasů chtěl dostat.

Zaorálek v ČT prozradil, kolik chtěl dostat hlasů. Lithium prý byl podraz
Foto: Vít Hassan
Popisek: Lubomír Zaorálek po vyhlášení výsledků voleb

„Člověk se musí oklepat. Tady nejde o vás, tady nejde o stranu. Ten program je podstatný,“ zdůraznil Zaorálek hned na úvod s tím, že sociální demokraté se i nadále musejí starat o sociální smír. „V této chvíli začíná pro nás boj. Boj proti snižování důchodů,“ naznačil. To se ale může podařit jen vedení, které bude vypadat jako kompetentní. „Ne jen, které bude vypadat jako kompetentní, které bude kompetentní,“ zaznělo z úst končícího ministra zahraničí.

Sociální demokraté se ale napříště musejí naučit vést kampaň po celou dobu a ne jen tři měsíce před volbami. Zaorálek zjistil, že v tu chvíli už je pozdě. Ale není to jen o kampani. ČSSD by se prý napříště měla opřít o mladé levicové aktivisty. A vyjasnit si některé programové věci.

Znovu se také vymezil proti vítězi voleb Andreji Babišovi (ANO). „Andreje Babiše mohu každému doporučit jako koaličního partnera,“ smál se ironicky. „On se s vámi spojí, pak vás využije a pak vás potopí, jak se ukázalo na kauze lithium. To byla docela podpásovka,“ zlobil se dál Zaorálek.

Kdyby se podařilo všechno tak, jak si to Zaorálek představoval, mohla ČSSD dostat 13 až 14 procent hlasů. „Já jsem dlouho nechtěl říct, jak jsem si to představoval, ale teď už to říci mohu. Já jsem si myslel, že bychom mohli dosáhnout 13 nebo 14 procent. Kdybychom dostali 15 až 16 procent, byl by to úspěch,“ vyjádřil svůj názor Zaorálek.  

Zatím prý nechce příliš mluvit o tom, kdo by měl vést ČSSD dál. Teoreticky je možné uvažovat o ministru vnitra Milanu Chovancovi, který udržel Česko bezpečné, ale může to dopadnout také úplně jinak. Záleží, co se stane, až si strana projde vnitřní diskusí. Pokud se tahle diskuse podaří, bude vybrán silný lídr a strana si vyjasní některá témata, může se za nějaký čas stát silnou vládní stranou. ČSSD už má za sebou dlouhou historii, která zahrnovala i velké porážky, ze kterých se strana dostala.

Zaorálek se prý nechce stát předsedou poslaneckého klubu ČSSD. Zájem o tuto funkci prý projevil končící ministr pro lidská práva Jan Chvojka, ale možná se objeví i jiní kandidáti.

Ve druhé polovině pořadu se Zaorálek vyjadřoval také k tomu, zda si umí představit obnovení staré koalice ČSSD, ANO a KDU-ČSL. Místopředseda sociální demokracie si prý neumí představit, že by spolupracoval s Babišem jako s premiérem. Ale opět zdůraznil, že toto rozhodnutí není jen na něm. Musejí si to vyjasnit i Zaorálkovi spolustraníci. 

V závěru doplnil, že se ČSSD nepochybně dostane i z nelehké finanční situace, které čelí. „My nemáme žádnou jinou možnost než vyhrát,“ podotkl. Sluší se připomenout, že ČSSD by pravděpodobně měla zaplatit dědicům právníka Zdeňka Altnera stovky milionů korun.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

migrační pakt

Paní poslankyně mám tento dotaz. Je vůbec možné, aby ministr vnitra Rakušan schválil migrační pakt v Bruselu, aniž by to předtím projednala poslanecká sněmovna. Vy poslanci, které jsme si my občané zvolili, aby vedli a spravovali tuto zem, ku prospěchu nás občanů, kteří si vás platíme, přece nejde o...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Je mi z toho na zvracení. Politický analytik Baránek a jiní o fotce slovenského exministra obrany s českou „nánou“ Černochovou

4:46 Je mi z toho na zvracení. Politický analytik Baránek a jiní o fotce slovenského exministra obrany s českou „nánou“ Černochovou

„Přijde k většímu a staršímu bratrovi, protože tak se to tradovalo, a tak moc se mu chce dostat do a…