Zásah, ale nepotopeno. BBC uvádí věci na „pravou míru“. Jenže si uřízla ostudu

23.02.2024 9:09

Hútíové se nedávno pochlubili útokem a následným potopení Brity registrované lodi Rubymar. Stanice BBC získala dva snímky z úterý a středy, kterými potopení lodi vyvrátila. Rubymar se stále drží nad vodou. Používatelná však loď očividně už není, uživatelé sociální sítě X se smějí.

Zásah, ale nepotopeno. BBC uvádí věci na „pravou míru“. Jenže si uřízla ostudu
Foto: Repro Marine Traffic
Popisek: Loď Rubymar

Loď Rubymar registrovaná ve Velké Británii byla v Rudém moři poblíž průlivu Bab al-Mandab napadena jemenskými povstalci. Hútíové potvrdili, že loď potopili. Podle BBC by se tak jednalo o nejvýznamnější incident od zahájení útoků na lodě v listopadu 2023. Stanice BBC Verify nicméně zjistila, že ačkoliv je napadená loď poškozená, nepotopila se.

BBC získala dva snímky lodě z úterý a středy, na nichž je jasně vidět, že Rubymar se stále drží nad vodou.

Provozovatel lodi Blue Fleet Group uvedl, že jedna střela zasáhla bok lodi poblíž její strojovny a loď se převrátila na bok. Druhá střela zasáhla palubu plavidla.

Jméno lodi na snímcích není vidět, ostatní její charakteristiky lodi Rubymar však odpovídají.

Lidé na sociálních sítích se polopotopené lodi spíše smějí.

„Pořád je většinou spíš nad vodou, chlapci!“ jásal ironicky jeden z uživatelů a připojil k příspěvku obrázek potápějícího se Titanicu.

Další z uživatelů si přisadil s tím, že situace je jako vystřižená z komediálního seriálu Monty Python. Srovnal tak téměř potopenou loď se scénkou „je to jen škrábanec“.

„Je to jen trochu mokrý. Je to pořád dobrý,“ vzpomněl si jiný uživatel na seriál Simpsonovi.

Další srovnal situaci s lodí USS Arizona po japonském útoku na Pearl Harbor. „Japonské stíhačky tvrdí, že potopily USS Arizona, ale podle fotografií, které jsem získal, je stále nad vodou,“ připojil obrázek potápějící se válečné lodi.

Situaci shledává absurdní i uživatelka Charlotte. „Já když si vysvětluju, že se moje známka ještě dá zachránit poté, co jsem propadla u zkoušky s hodnotou známky 70 %,“ připodobnila stále se držící loď Rubymar ke svým studijním zážitkům.

 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Lucie Kroutilová

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat
Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

znásilnění

Dobrý den, prý pro novou definici znásilnění hlasovalo 169 poslanců. A co ten zbytek? To byl někdo proti? Zajímalo by mě kdo. A ještě víc by mě zajímalo, jak to bude vypadat v praxi. Jak bude oběť prokazovat, že říkala ne? A zvyšují se s novelou i tresty za znásilnění, protože když občas slyším o ně...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Blyatmobil.“ Ruský vynález se chytil. Odhalil ukrajinskou slabinu

21:33 „Blyatmobil.“ Ruský vynález se chytil. Odhalil ukrajinskou slabinu

Ruským tankům nazývaným „blyatmobiles“ nebo „želví tanky“ či „bitevní stodoly“ se dostává pozornosti…