Zastřený vzkaz Witowské směrem k Rusku. Vytáhla Havla

26.01.2022 16:09

Moderátorka veřejnoprávní České televize Světlana Witowská sdílela na svém twitterovém profilu slova exprezidenta Václava Havla, která pronesl před čtrnácti lety v Trutnově. Týkala se Ruska, Witowská se tak de facto nepřímo vyjádřila k rusko-ukrajinskému konfliktu.

Zastřený vzkaz Witowské směrem k Rusku. Vytáhla Havla
Foto: Reprofoto: ČT24
Popisek: Světlana Witowská

„Já myslím, že po mnoho staletí existuje takový ruský problém, že Rusko přesně neví, kde začíná a kde končí. I když je to největší země světa, má přesto pocit, že je taková trochu malá a že ji ohrožují i nepatrní sousedé, které kolem sebe má,“ citovala Witowská exprezidenta Václava Havla.

„Nadčasové...,“ okomentoval slova Witowské tiskový mluvčí předsedkyně Poslanecké sněmovny Markéty Pekarové Adamové Václav Churavý.

„To tak nějak k Václavu Havlovi patří,“ dodala Witowská.

V současné době jsou u hranic s Ukrajinou a rovněž v Bělorusku desetitisíce ruských vojáků. Spekuluje se o možném útoku, to však země pod vládou prezidenta Vladimira Putina popírá. Ruská federace jen požaduje po Severoatlantické alianci, aby se zavázala, že nepřijme Ukrajinu do NATO. 

Ukrajinské hlavní město Kyjev pak mimo jiné v minulých dnech navštívil americký šéf diplomacie Antony Blinken, který následně mimo jiné uvedl, že Rusko může na Ukrajinu v brzké době zaútočit. Přesto dodal, že vnímá, že ruská hlava státu Vladimir Putin bude spory kolem země řešit mírovou a diplomatickou cestou. 

Kromě americké pomoci byly vyslány do oblasti další lodě a letadla k posílení obrany východní Evropy – a to ze strany NATO. Cílem je „posílit odstrašující přítomnost“ v oblasti Baltského moře. Své vojáky a vybavení už podle bruselské alianční centrály nabídlo několik členských států.

Witowská, ač by správně neměl být slyšet z úst veřejnoprávních moderátorů názor na konkrétní události, byla v posledních dnech slyšet i ve věci kolegy, moderátora Jakuba Železného, který se v jednom z pořadů Událostí, komentářů dostal do konfliktu s poslancem Patrikem Nacherem (za ANO). Železný v podcastu Ptám se já, jehož byl hostem, dusné atmosféry ve studiu ani pohození svých poznámek po poslanci nelituje a oznámil, že to bude on, kdo bude žádat omluvu. Konkrétně po premiérovi Andrejovi Babišovi (ANO) za jeho následná slova.

„Moderátor Jakub Železný je kolega. Práci kolegů veřejně nikdy nehodnotím a u toho zůstanu. Ale to, že se chce Jakub bránit proti lžím a nefér útokům, chápu. Pravidla hry jsou stejná pro všechny. Ani veřejnoprávní novináři si nemusejí nechat všechno líbit,“ zastala se ho tehdy v tomto názoru právě kolegyně Světlana Witowská. 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

Ukrajina (válka na Ukrajině)

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

autor: vef

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

To si to ČT zase podělala. Seriál Stíny v mlze viděl, kdo neměl

10:21 To si to ČT zase podělala. Seriál Stíny v mlze viděl, kdo neměl

„Konečně se lidi chytili a začínají se pěkně udávat. Napráskali řezníka, co nadával na Ukrajince, a …