Zástupce ombudsmana Křeček odmítl stížnost, že ČT ublížila Romům

05.09.2013 12:47

Zástupce ombudsmana Stanislav Křeček na svém facebookovém profilu poukázal na paradox dnešní doby. Lidé požadují svobodu názorů, ale okamžitě si stěžují, pokud zazní názor, se kterým nesouhlasí. Odmítá tak stížnost na nevyváženost reportáže České televize o protiromském pochodu v Ostravě.

Zástupce ombudsmana Křeček odmítl stížnost, že ČT ublížila Romům
Foto: Hans Štembera
Popisek: Stanislav Křeček

Křeček poukázal na stížnost Radě České televize kvůli reportáži o srpnovém pochodu v Ostravě. Televize se údajně postavila na stranu radikálů. Problematický spot veřejnoprávní televize odvysílala 24. srpna v pořadu Události v regionech.

Údajný odborník v ČT jen tupě reprodukoval zažité stereotypy

Dění komentoval Jiří Siostrzonek z Institutu tvůrčí fotografie Slezské univerzity. Prohlásil, že společnost chudne, radikalizuje se, a v důsledku toho citlivě reaguje na nespravedlnost, jakou je i politická korektnost.

„Když slyšíte takové ty politicky korektní řeči Kocába a spol., že prostě to je nefér, když se jich zeptáte, kdo z nich by bydlel v panelovém domě, který je obydlen romskými obyvateli, tak bych chtěl vědět, kdo by to ve skutečnosti udělal," řekl Siostrzonek.

Stěžovatelé zpochybnili výběr odborníka. Podle několika stovek akademiků a studentů se Siostrzonek problematice nevěnuje a jen „tupě reprodukoval“ zažité stereotypy. ČT prý nedala prostor protistraně, a tak se celý příspěvek nesl v „nepřijatelně zavádějícím duchu“.

„Hlavním poselstvím této reportáže byla tedy zdánlivě odborně vedená obhajoba útočících rasistů, a to přesně tím typem argumentace, který tu týden co týden žene lidi do ulic s pokřiky jako ´černé svině´ nebo ´Čechy Čechům´," napsali pisatelé radě.

Pořad byl po dlouhé době vyvážený, míní Křeček

Podle Křečka byl ovšem pořad „po dlouhé době zcela vyvážený, zcela odpovídal realitě i veřejnoprávnímu poslání ČT“.

Křeček také na začátku týdne komentoval pro ParlamentníListy.cz problematiku sociálního bydlení.

Žijí u nás lidé, které prostě nikdo neubytuje

„Sociální bydlení nemá u nás ani přesnou kvalifikaci, právní ukotvení. To je asi nejdůležitější problém. A pak ještě jeden – že si nechceme připustit fakt, že u nás žijí lidé, které prostě nikdo nikde neubytuje. Protože pokud se jim byt poskytne, oni ho zničí. Nikdo to nechce slyšet a když náhodou o tom někdo nahlas promluví, hned je rasista, xenofob, společensky znemožněný člověk,“ prohlásil.

Sice se tedy volá po zákoně o sociálním bydlení, ne každý si ovšem chce přiznat, proč by měl být nutný. „Není populární připustit si, že je sice špatně, když si někdo udělá živnost na tom, že ubytovává nepřizpůsobivé za dražší nájemné, než jaké odpovídá běžnému tržnímu nájemnému v té obci, ale ještě horší je to, že když by se to zakázalo, ti lidé by neměli kam jít,“ připomněl zástupce ombudsmana.

Co přesně napsal ke zprávě o podání stížnosti Stanislav Křeček:

Paradox dnešní doby: Ti, kteří stále volají po svobodě názorů, si okamžitě stěžují, pokud zazní názor, se kterým nesouhlasí. Napadený pořad byl po dlouhé době zcela vyvážený, zcela odpovídal realitě i veřejnoprávnímu poslání ČT.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vfe

migrační pakt

Paní poslankyně mám tento dotaz. Je vůbec možné, aby ministr vnitra Rakušan schválil migrační pakt v Bruselu, aniž by to předtím projednala poslanecká sněmovna. Vy poslanci, které jsme si my občané zvolili, aby vedli a spravovali tuto zem, ku prospěchu nás občanů, kteří si vás platíme, přece nejde o...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Je mi z toho na zvracení. Politický analytik Baránek a jiní o fotce slovenského exministra obrany s českou „nánou“ Černochovou

4:46 Je mi z toho na zvracení. Politický analytik Baránek a jiní o fotce slovenského exministra obrany s českou „nánou“ Černochovou

„Přijde k většímu a staršímu bratrovi, protože tak se to tradovalo, a tak moc se mu chce dostat do a…