Zatemněné mozky. Evropské hodnoty ukázaly na ty, kteří věří proruské propagandě

28.08.2016 10:15

„Lidé věří ruské propagandě, protože jim emoce zatemňují mozek,“ tvrdí Roman Máca z think-tanku Evropské hodnoty. Ruská propaganda se prý rozvinula po nástupu internetu, kdy aktuálně u nás existují desítky proruských webů produkujících zavádějící i nepravdivé články. Píše o tom server student.e15.cz.

Zatemněné mozky. Evropské hodnoty ukázaly na ty, kteří věří proruské propagandě
Foto: Hans Štembera
Popisek: Vlajka Ruska

„Ruské a proruské dezinformační kampaně cílí především na osoby, které formulují svůj pohled a názor na základě emocí. Racionální uvažování a logika věci tak jdou často stranou. Problém je také v nedostatečné mediální gramotnosti a v principu, že v záplavě mnoha různých informací někteří lidé, a není jich málo, věří v podstatě pouze tomu, čemu věřit chtějí a co zapadá do jejich pohledu na svět,“ zmiňuje Máca.

  • Původní text ZDE

Následně popisuje to, že v dřívějších dobách byla oblast zpravodajství spojena se zavedenými institucemi, v nichž bylo možné očekávat důraz na kvalitu a objektivitu. „Nicméně dnes je doba jiná. V podstatě každý bez jakýchkoli odborných předpokladů si může na internetu založit svůj blog, nazvat ho ‚nezávislým a objektivním zpravodajstvím, co píše pravdu‘, a následně onu ‚pravdu‘ šířit,“ podotýká Máca s tím, že čtenáři si vybírají takový pohled, který zapadá do jejich vidění světa. „Často tak nerozlišují, odkud daná informace pochází, zda ze seriózního média či z média alternativního s pochybnou strukturou. Objektivní zpravodajství neznamená to, že médium bude publikovat pouze takové informace, se kterými souhlasím. To si řada lidí neuvědomuje,“ sdělil.

Podle Mácy hraje významnou roli emoční stránka věci, kdy emoce často zatemňují mozek a racionální uvažování jde stranou. „Dotyčný tak jinou alternativu výkladu i přes sebelepší argumentaci protistrany jednoduše nepřijme, protože ji přijmout nechce. A snažit se přesvědčit přesvědčené je marnou snahou a ztrátou času a energie,“ zmiňuje. 

Máca se poté rozpovídal i o mladých, kteří jsou podle něj digitálními domorodci a často berou informace povrchně. „O hlubší náhled do problematiky, studium analýz, komentářů atd. se často nezajímají. Kvalitní fundované zpravodajství s racionálním obsahem je svým způsobem chladné a nudné. Proto je mohou více oslovit jisté emotivní ‚výkřiky, konspirace, ‚šokující odhalení‘, kterých jsou proruské weby plné,“ dodal.

Základem změny je podle jeho názoru kvalitní mediální výchova či jakási šoková terapie, kdy se například mladí stanou terčem útoku a jisté aktivity je osobně zasáhnou. „To způsobí jakýsi mobilizační efekt a prohloubení zájmu o danou problematiku,“ řekl.

„Největším nepřítelem nejen pro mladé, ale pro nás všechny jsme my sami, respektive naše pasivita jako občanské společnosti. Každý občan by měl vyžadovat kvalitní a co nejobjektivnější informace a na jejich základě formulovat svůj postoj. A proruská propaganda takovým zdrojem informací opravdu není. Mnozí si také mohou říci, že stejně nic nezmění, že jsou jen kapkou v moři. Ale co jiného je moře než množina kapek. A právě kapky určují, jak moc to moře bude slané. Čím početnější bude ona mlčící část obyvatelstva, tím více je fungování společnosti ohroženo,“ sdělil Máca.

Závěrem se pak Máca vyjádřil i k českému prezidentovi Miloši Zemanovi, jenž je podle jeho názoru otevřeně proruský. „Například Washington Post ho nazval faktickým mluvčím Kremlu. Prezident je také označován za trojského koně ruských a čínských tajných služeb. S jeho osobou tak ruské a proruské vlivy u nás získávají nepsaného garanta, a to garanta vysoce postaveného,“ zmínil Máca s tím, že hlasateli proruských postojů jsou i politici ze stran KSČM, SPD a někteří sociální demokraté.

„V ČR také existuje tradice velmi silné rezidentury sovětských, respektive ruských tajných služeb. O tom vypovídá i neúměrně vysoký počet zaměstnanců ruské ambasády, z nichž značná část je vedena jako technický personál. Toto označení bývá často zástěrkou pro špionáž,“ uzavřel.

 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vef

Mgr. Karel Krejza byl položen dotaz

Naše obrana

Jak bude ČR dál podporovat Ukrajinu, když jsou naše zásoby vyčerpány (tvrdí to Černochová)? A kde se najednou vzaly finance na nákup další munice? Zajímalo by mě taky, nakolik jsme zásobeni sami pro sebe a jestli máme vůbec dost velkou armádu (asi ne, když se uvažuje o obnovení povinné vojny)? Proto...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

15:02 „Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

Premiéru Fialovi prý prošla další lež, tentokrát k jeho cestě do USA za prezidentem Bidenem. Ve svém…