Zatnout zuby a pomoc uprchlíkům z Ukrajiny. Prospěje nám to, řekl odborník

14.02.2022 10:25 | Ze sítí

Pokud by došlo k invazi na Ukrajinu, šel by počet uprchlíků do stovek tisíc, až milionů, varuje maďarský premiér Orbán a dodává, že právě proto je potřeba zabránit válce. Přípravy už probíhají také v Polsku. V Česku téma zvedl marketér Martin Jaroš. Přeje si jednu věc: „Aby Česko nabídlo všem ukrajinským uprchlíkům azyl a velkoryse se o ně postaralo.“ Prý by to mohlo rozmrzelé a rozbité společnosti ukázat, že pořád za něco stojí.

Zatnout zuby a pomoc uprchlíkům z Ukrajiny. Prospěje nám to, řekl odborník
Foto: Hana Brožková
Popisek: Veřejné shromáždění za mír pro Ukrajinu

Anketa

Který z nedávných lídrů SSSR či Ruské federace byl nejlepší?

0%
90%
hlasovalo: 33246 lidí
Údajně připravovaná ruská invaze na Ukrajinu by měla mimo jiné za následek vlnu ukrajinských uprchlíků. Varoval před ní například maďarský premiér Viktor Obrán, který doufá, že ke konfliktu nakonec nedojde. „Maďarské zájmy jsou jasné, hlavně se musíme vyhnout válce. Ne jen v zájmu lidství, ale v zájmu Maďarska. Jen pomyslete, v případě války by z Ukrajiny přišly stovky tisíc uprchlíků, možná miliony, a to by zásadně změnilo politickou, ale i ekonomickou situaci v Maďarsku,“ řekl premiér.

Připomenul devadesátá léta, kdy do Maďarska přišly desetitisíce Jugoslávců. „Nebylo to snadné, ale z Ukrajiny by dorazilo mnohem víc a navíc pravděpodobně bez možnosti, že by se vraceli zpět,“ řekl. Doplnil, že ačkoliv si Maďarsko přeje mír, státní orgány mají plán jak postupovat v případě války.

Dle vyjádření polského ministra vnitra se na vlnu ukrajinských uprchlíků chystá i Polsko a má „různé scénáře“. Na uprchlíky už se dle agentury Reuters připravuje starosta východopolského Čehanova. „Dostali jsme za úkol sestavit seznam možných ubytovacích zařízení, kolik lidí by bylo možné ubytovat, jaké by byly náklady a jak dlouho by trvalo tyto budovy přizpůsobit,“ uvedl.

V Česku téma ukrajinských uprchlíků nakousl marketér Martin Jaroš, který také doufá, že válka nebude. „Ale kdyby nedejbože přece byla, tak bych si přál jednu věc – aby Česko nabídlo všem ukrajinským uprchlíkům azyl a velkoryse se o ně postaralo,“ vyjádřil se a dodal, že největší nápor beztak bude směrem do Polska.

„Za prvé myslím, že je to obecně povinnost lidská. Jsme skoro sousedi, musíme si pomáhat. A za druhé si myslím, že to potřebujeme skoro tolik jako oni. Máme společnost rozbitou, rozmrzelou, máme svoje problémy – v takových chvílích je paradoxně nejlepší zatnout zuby, pomoct někomu jinému z ještě mnohem většího svrabu a sám sobě dokázat, že pořád za něco stojím. Kdysi dávno sahala naše země až na západní cíp Ukrajiny, měli jsme sílu šířit svou kulturu a myšlení až tam – bylo by dobré, kdybychom dnes našli sílu Ukrajincům pomoci v naší menší, ale stále poměrně dobře organizované zemi,“ usuzuje Jaroš.

„Přeji Ukrajincům, aby to nepotřebovali. Ale zároveň si přeji, abychom se ve zlé situaci zachovali jako rytíři. Je to cesta i k naší obnově a ke zvednuté hlavě,“ dořekl.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

Ukrajina (válka na Ukrajině)

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

autor: kas

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Velcí kluci za Evropskou unií. Naštvaný Orbán už byl konkrétní

22:30 Velcí kluci za Evropskou unií. Naštvaný Orbán už byl konkrétní

Víte, že konferenci konzervativců Viktora Orbána nebo Nigela Farage zakázal v Bruselu komunální star…