Zavřít neočkované nad šedesát do lockdownu? Určitě nebudu proti, říká Válek

29.10.2021 12:35

Lockdownům zřejmě ještě zdaleka nedzvonilo. Ve své lokální podobě by mohly nastat v druhé polovině listopadu, v rozhovoru pro Novinky to uvedl kandidát TOP 09 na ministra zdravotnictví Vlastimil Válek. Zároveň promluvil i o možné izolaci neočkovaných lidí starších 60 let.

Zavřít neočkované nad šedesát do lockdownu? Určitě nebudu proti, říká Válek
Foto: TOP 09
Popisek: Vlastimil Válek

Epidemie se zhoršuje a podle Válka se nacházíme na hraně dalšího lockdownu. „Nedomnívám se, že jsme na hraně lockdownu celorepublikového, nýbrž že jsme na hraně, a velmi pravděpodobně to nastane v druhé polovině listopadu, lokálních lockdownů, které budou moci vyhlašovat krajští epidemiologové v rámci regionů,“ predikuje možný budoucí ministr zdravotnictví.

Zároveň dodává, že lockdown pro neočkované může být jedním z řešení, pokud by přibývalo hospitalizovaných. „Ano, je to možné řešení. A pokud to krajský hygienik nebo epidemiolog doporučí, budu to považovat za správnou cestu. Určitě nebudu proti,“ říká Válek.

Původní zdroj ZDE

Situaci by ale rád diskutoval s krajskými hygienami. A to z důvodu, že máme dva kraje, které mají velmi tíživou situaci. Jeden je Jihočeský (s hejtmanem Martinem Kubou za ODS) a Moravskoslezský (s hejtmanem Ivo Vondrákem za ANO).

„V kraji hejtmana Kuby je daleko více naočkovaných seniorů a on se spolu s krajskou hygieničkou a epidemioložkou domnívá, že je situace pod kontrolou a zvládnou to. Naopak v kraji hejtmana Vondráka, kde je naočkováno dramaticky méně, a to i mezi seniory, se zdá, že se situace vymyká kontrole, že se to nepodaří a bude se muset dosáhnout velkého lockdownu,“ zmiňuje.

„Úzké hrdlo jsou jednotky intenzivní péče. Vím, jaká je struktura pacientů s covidem: Jsou to většinou z dramatické většiny seniorní pacienti, kteří nejsou naočkovaní.

Takže buď se musí naočkovat, anebo holt budou v lockdownu, aby se nenakazili. Drtivá většina pacientů na JIP, a je to více než 70 procent, jsou pacienti starší 60 let, kteří nejsou očkovaní,“ říká, že lockdown pro neočkované by mohl začínat od 60 let.

Co vše by v takovém případě neočkovaní 60+ nemohli? „Do obchodů by mohli, kdyby měli respirátor a byli tam například v čase, kdy tam nejsou davy lidí. Těch opatření je celá řada. Postup bude jiný v malé obci, kde jsou samoty. Nemůžete udělat jeden krok, který bude plošně fungovat. Proto musí být opatření cílená a musí je dělat krajský epidemiolog,“ dodává kandidát na ministra zdravotnictví Vlastimil Válek.


 


 


 


 

 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

COVID

Více aktuálních informací týkajících se COVID-19 naleznete na oficiálních stránkách MZ ČR. Přehled hlavních dezinformací o COVID-19 naleznete na oficiálních stránkách MV ČR. Pro aktuální informace o COVID-19 můžete také volat na Informační linku ke koronaviru 1221. Ta je vhodná zejména pro seniory a osoby se sluchovým postižením.

Zcela jiné informace o COVID-19 poskytuje například Přehled mýtů o COVID-19 zpracovaný týmem Iniciativy 21, nebo přehled Covid z druhé strany zpacovaný studentskou iniciativou Změna Matrixu, nebo výstupy Sdružení mikrobiologů, imunologů a statistiků.

autor: nab

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat
Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

21:20 Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

Jakmile je něco samozřejmého, tak je to vždycky něco, u čeho se musíme zastavit. „Protože tím se nám…