Zbytečně moc objektivity! V ČT 90. let to bylo lepší, řekl Drtinové miliardář

04.01.2021 12:04

Podnikatel, filantrop a bývalý disident, který se podílel na výrobě disidentských Lidových novin, Jan Dobrovský. V 90. letech působil v ČT a má pocit, že tehdy novináři dělali víc politiku, než žurnalistiku. A rozhodně si nemyslí, že to bylo špatně. Naopak má pocit, že z dnešních médií se vytrácí jasně formulované názory, s nimiž může člověk polemizovat. Místo názorových výměn sledujeme výkřiky v žumpách na sociálních sítích. A k získání hlasů od voličů stačí práce marketingového experta Marka Prchala.

Zbytečně moc objektivity! V ČT 90. let to bylo lepší, řekl Drtinové miliardář
Foto: Hans Štembera
Popisek: Vlajka České republiky

Jan Dobrovský poskytl rozhovor internetové televizi DVTV a když seděl naproti Daniele Drtinové, nešetřil ostrými slovy.

Anketa

Líbí se vám současné české filmy?

4%
82%
hlasovalo: 13382 lidí

V 90. letech minulého století působil ve zpravodajství ČT a dnes má pocit, že práce novinářů tehdy a teď se od sebe výrazně liší. Tehdy čeští občané nově získali svobodu a novináři vlastně hledali způsob, jak ve svobodné společnosti dělat žurnalistiku

Já si dneska myslím, že jsme dělali daleko víc politiku a daleko míň žurnalistiku. Ale to neznamená, že bych to považoval za závadný nebo špatný. Dokonce mě dneska mrzí, že ty média nejsou názorově vyhraněný,“ konstatoval. „Taková ta hyperobjektivita, ta vytváří takovej stav, ve kterým se čtenář, divák, posluchač vlastně ne úplně vyzná. Ve všech je to jen v jiným marketingovým balení úplně ten samej obsah,“ doplnil.

„My jsme měli něco před sebou, jakejsi ideovej cíl. Myslím, že současný média jsou postavený víc na tom, že vytvářej produkt,“ rozváděl dál svou myšlenku.

„Já jsem sám měl několik výstupů s tehdejšímu čelními politiky, kteří se domáhali vystoupení v ten či onen den na televizní obrazovce, protože mají zásadní sdělení, a nepustil jsem je tam, protože jsem prostě nesouhlasil s jejich postojem. Politik má působit především jako příklad chování a já (jako novinář) jsem ten, kdo musí umět říct, že tohle je vadný."

Dřív to podle Dobrovského bývalo tak, že si člověk kupoval konkrétní noviny, protože mu byly názorově blízké a toto se bohužel vytrácí. Za obsah konkrétních novin nesl někdo zodpovědnost a také se podle toho choval. Nemohlo se vydat cokoliv, když člověk psal nějaký článek, musel o tématu, o kterém psal, leccos vědět. „Společnost byla postavena na autoritě těch, kteří vědí,“ shrnul Dobrovský.

Dnes může na internet napsat kdo chce, co chce, mohou to být naprosté bláboly. Ale těm i tak dost lidí uvěří. Ona autorita vědění tu schází. Dobrovský má za to, že sociální sítě se často mění na jakousi žumpu, kde si lidé vybíjejí své frustrace.

Dobrovský je přesvědčen, že i novinář může projevit názor a je lepší, když ho projeví, než když alibisticky postupuje tak, že v rámci vyváženosti dá obrazně řečeno pět minut prostoru Adolfu Hitlerovi a pět minut prostoru oběti holokaustu.

Této názorové nevyhraněnosti se Dobrovský obává.

Není to však to jediné, čeho se bojí. Obává se prý také progresivistů, kteří chtějí rušit označení muž a žena nebo zavádět dalších 50 pohlaví. Diverzita mezi mužem a ženou je podle Dobrovského jednou z nejdůležitějších věcí, kterou Bůh vytvořil.

„Já se bojím toho progresivismu ve všech možných oborech. To je jenom nová forma bolševismu,“ vypálil Dobrovský s tím, že bolševici věřili, že jen oni vědí, jak má vypadat nový a lepší svět a ten, kdo s nimi nesouhlasí, si klidně zaslouží i popravu. Dnes sice nedochází k popravám, ale toto přemýšlení se podle jeho názoru znovu vrací do módy.

Podle Dobrovského se může opět stát, že lidé potlačí svobodu ve jménu rovnosti. Host Daniely Drtinové má za to, že lidé si nikdy nebyli rovni a nikdy si rovni nebudou, ale nevyloučil, že tato utopie o rovnosti může znovu v politice převládnout.

Dobrovský má pocit, že v covidové době už nepřichází o autoritu jen novináři, kteří něco opravdu věděli, ale také vědci, kteří vědí, že země je kulatá. V covidové době podle jeho názoru přichází o svou roli také stát, a to je problém. Lidé přestávají naslouchat autoritám a za jedinou bernou minci často považují svůj názor. I když je to názor idiotský. S idioty se podle Dobrovského nedá diskutovat.

O to větší problém to je, když umírají i poslední pamětníci hrůz druhé světové války. Lidé na tyto hrůzy zapomínají a dívají se na ně jen jako na pohádky ovčí babičky. Tedy podle Dobrovského nezbývá, než se držet alespoň desatera. Ale v této věci není příliš velký optimista. Obává se, že svět se mění k horšímu.

„My si volíme marketing, nikoli osobnosti, které by chtěly někam něco dovést. My si volíme někoho, kdo nám zajistí lepší auťák. Nezlobím se na to, to je přirozená věc, ale máme málo starostí. Ale my se takhle dětsky popleteme natolik, že najednou opravdu přijdou složité problémy, že to nebude jednoduchý. A v ten okamžik si myslím, že se ty autority znovu objeví. Tomu, kdo tu autoritu přinese, už nebude stačit Prchal,“ zmínil marketingového experta z týmu Andreje Babiše (ANO) Marka Prchala.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

koronavirus

Více aktuálních informací týkajících se COVID-19 naleznete na oficiálních stránkách MZ ČR. Přehled hlavních dezinformací o COVID-19 naleznete na oficiálních stránkách MV ČR. Pro aktuální informace o COVID-19 můžete také volat na Informační linku ke koronaviru 1221. Ta je vhodná zejména pro seniory a osoby se sluchovým postižením.

Zcela jiné informace o COVID-19 poskytuje například Přehled mýtů o COVID-19 zpracovaný týmem Iniciativy 21, nebo přehled Covid z druhé strany zpacovaný studentskou iniciativou Změna Matrixu, nebo výstupy Sdružení mikrobiologů, imunologů a statistiků.

autor: mp

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Sežrali“ je na bojišti, teď i v obchodech. Výsměch Rusů nezná mezí

18:05 „Sežrali“ je na bojišti, teď i v obchodech. Výsměch Rusů nezná mezí

Rusko chystá výstavu v moskevském parku Patriot, kde vystaví ukořistěné ukrajinské tanky západní výr…