Zdeněk Zbořil se zamyslel: Děje se toho tolik. Ale čeští novináři nechtějí hledat...

26.10.2019 19:01

Politolog Zdeněk Zbořil doporučil českým analytikům, aby na svou mapu zařadili také Rusko. Vzhledem k tomu, že jde o největší zemi na světě, neměli by se čeští odborníci tvářit, že neexistuje. Zdá se mu, že kromě nadávání potenciálním ruským agentům, k němuž se podle Zbořila uchylují čeští novináři, jsou zprávy o Rusku vytěsněny z veřejného prostoru. A přitom se toho kolem Ruska děje tolik...

Zdeněk Zbořil se zamyslel: Děje se toho tolik. Ale čeští novináři nechtějí hledat...
Foto: Hans Štembera
Popisek: Zdeněk Zbořil

Musím říct, že jsem se také nechal unést zprávou pana plukovníka (Michala) Koudelky (šéfa BIS), který nám oznámil, že jeho služba rozmetala síť ruských agentů na českém území, ale dokonce i těch agentů, kteří působili v jiných zemích EU. A byla to v podstatě jediná zpráva, která nějak souvisela s Ruskem, kromě klasického nadávání potenciálním ruským agentům mezi českými novináři. Byla to jediná zpráva, která nám něco říkala o Ruské federaci. Ono to na mě dělá dojem, že je vlastně jakési embargo na zprávy z Ruska. To, že se nedozvídáme o kultuře, ale vlastně ani o sportovních událostech, snad kromě hokeje, tak to vlastně ani není tak důležité, ale důležité je, že my už vlastně ani nevíme, jak rozsáhlá je diplomatická aktivita, nebo ta zahraničněpolitická aktivita Ruské federace,“ konstatoval Zbořil v rozhovoru pro První zprávy.cz.

Narážel na skutečnost, že ruský prezident Vladimir Putin jednal v Africe, jednal také s arabskými zeměmi a vstoupil do řešení válečné situace na severu Sýrie, což si podle Zbořila rozhodně zasluhuje naši pozornost.

„Zdá se mi, že dnes už česká média toto nechtějí hledat,“ kroutil hlavou Zbořil s tím, že se dozvídáme o korunovaci císaře v Japonsku nebo o mrtvých Číňanech ve Velké Británii, ale o aktivitách Ruska se nedozvídáme téměř nic. Mimo jiné o ruské politice v Africe bychom podle Zbořila měli být informováni.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

migrační pakt

Paní poslankyně mám tento dotaz. Je vůbec možné, aby ministr vnitra Rakušan schválil migrační pakt v Bruselu, aniž by to předtím projednala poslanecká sněmovna. Vy poslanci, které jsme si my občané zvolili, aby vedli a spravovali tuto zem, ku prospěchu nás občanů, kteří si vás platíme, přece nejde o...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Bobošíková a Kotrba o Ukrajině a válce. Už se rýsuje výsledek

18:22 Bobošíková a Kotrba o Ukrajině a válce. Už se rýsuje výsledek

Jak ovlivní balík pomoci z USA a nové mobilizační předpisy pro Ukrajince vývoj rusko-ukrajinského ko…