Zděšení na půdě OSN: Žena po třech měsících pekla utekla teroristům z IS a takto promluvila

23.12.2015 16:41

Jezídská žena Nadia Murad Basee Tahaová na půdě OSN svědčila o znásilnění a brutálním bití, kterému jsou vystaveny ženy z jejího kmene ze strany bojovníků Islámského státu. Přítomní členové OSN byli jejím vyprávěním naprosto zděšeni a někteří nemohli skrýt své slzy.

Zděšení na půdě OSN: Žena po třech měsících pekla utekla teroristům z IS a takto promluvila
Foto: repro youtube, tan
Popisek: Abú Bakr al-Bagdádí, vůdce Islámského státu

Slzám se nakonec neubránila ani samotná Nadia, která byla po celé tři měsíce znásilňována a terorizována fanatickými bojovníky Islámského státu. Až po této době se jí podařilo utéci do Německa, kde nyní žije. Jezídové patří k nejodbojnějším kmenům, kterým se stále daří do jisté míry čelit Islámskému státu. Příslušníci tohoto kmene a jejich ženy však za to platí vysokou daň. Muži jsou mučeni a vražděni, ženy se díky své světlejší pleti stávají oblíbeným „artiklem“ na trhu se sexuálními otrokyněmi. Podle nepřesných odhadů různých lidskoprávních organizací přebývá v roli sexuálních otrokyň několik tisíc žen.

Jenom několika málo z nich se doposud podařilo utéci, ale psychické a fyzické následky nepopsatelného teroru si patrně ponesou do konce svého života. Nadia patří k těm šťastnějším a také statečnějším, protože se odhodlala hovořit o prožitých traumatech veřejně. Přítomné delegáty OSN žádala, aby svět zbavili Islámského státu. „Znásilnění slouží k naprosté devastaci žen i dívek a je bohužel také zárukou, že již nikdy nebudou moci žít normální život. Hrozným způsobem nám ubližovali a ponižovali nás,“ vyprávěla viditelně rozrušená Nadia před delegáty OSN, na jejichž tvářích byly rovněž viditelné emoce a napětí.

„Jeden z těch bojovníků ke mně přišel s tím, že si mě chce vzít. Dívala jsem se k zemi a byla jsem vyděšená na nejvyšší míru. Když jsem se na něj podívala, viděla jsem obrovského muže. Vypadal jako nějaké monstrum,“ vzpomínala se slzami v očích Nadia na svoji neradostnou minulost. Poté se dostala do rukou i dalších džihádistů ISIS, kteří ji nemilosrdně znásilňovali. „Řekl mi, abych přestoupila na islám, ale já odmítla. Poté mě, svým způsobem, požádal o ruku. Tu noc mě bil a přinutil mě, abych se svlékla. Hodil mě do místnosti se strážemi, které mě potom znásilňovaly, až jsem upadla do bezvědomí,“ hovořila otevřeně Nadia o nejhorší noci svého života.

Po třech měsících znásilňování a bití se podařilo Nadii dostat do Německa. Stejně úspěšní bohužel nebyli její bratři, které všechny zabili džihádisté z Islámského státu. OSN v těchto dnech rozhoduje o tom, jestli by bylo možné útoky Islámského státu proti jezídům prohlásit za genocidu. Dle dostupných údajů již džihádisté zavraždili asi pět tisíc mužů z tohoto kmene.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: pro

Mgr. Bc. Vít Rakušan byl položen dotaz

Jak můžete někoho obvinit bez důkazů?

Vaše vláda nálepkuje dost často, vy hlavně a chcete bojovat proti dezinformacím, ale jdete podle vás příkladem? Je podle vás v pořádku, že někoho obviníte a pak nejste schopný u soudu říci, na základě čeho a svá obvinění doložit? A omluvíte se SPD nebo se odvoláte? https://www.parlamentnilisty.cz/p...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Bobošíková a Kotrba o Ukrajině a válce. Už se rýsuje výsledek

18:22 Bobošíková a Kotrba o Ukrajině a válce. Už se rýsuje výsledek

Jak ovlivní balík pomoci z USA a nové mobilizační předpisy pro Ukrajince vývoj rusko-ukrajinského ko…