Že se o Čechy nestaráme? Z ODS přišla rázná odpověď. A hlas pro základnu USA

23.04.2022 4:45

„Kritika míří hlavně od těch, kdo zasekli obrovskou sekeru do státního rozpočtu v minulých volebních obdobích,“ reaguje Petr Bendl, poslanec ODS, na námitky opozice, že se vláda dostatečně nestará o Čechy. Pro ParlamentníListy.cz rovněž vysvětlil, proč nepovažuje plošná opatření za vhodnou pomoc. Tam, kde nastala, prý stejně rostou ceny.

Že se o Čechy nestaráme? Z ODS přišla rázná odpověď. A hlas pro základnu USA
Foto: Hans Štembera
Popisek: Exministr zemědělství Petr Bendl

Kritika, která míří směrem k vládní pětikoalici, že dostatečně nepomáhá Čechům zmírňovat negativní dopady rostoucích cen, přichází podle Bendla od těch, kdo zasekli obrovskou sekeru do státního rozpočtu ve dvou minulých volebních obdobích. „A vědí dobře, do jaké ekonomické situace Českou republiku dostali a populisticky vyzývají, abychom dělali další a další sekery ve státním rozpočtu. Dobře vědí, že by to bylo nezodpovědné. Vláda se dostala do neuvěřitelných problémů, jaké dosud nebyly,“ uvedl poslanec ODS s tím, že se jedná o kombinaci covidu, zadlužení i války na Ukrajině. „Za této situace se vláda snaží dělat všechny možné kroky, aby co nejvíce zmírnila náklady s růstem cen energií a inflací, ale je to umění možného. Není možné cokoliv,“ řekl redakci.

Anketa

Zaslouží si ředitel BIS Michal Koudelka státní vyznamenání?

2%
95%
hlasovalo: 42650 lidí

Petr Bendl není příznivcem podobných kroků, jaké zvolily některé státy Evropy, ať už jde o plošné snížení DPH či plošnou pomoc obyvatelům. Upozornil, že by to znamenalo snížení příjmů do státního rozpočtu: „Snížit příjmy do státního rozpočtu by prohlubovalo krizi, která tady je. A i v zemích, které sáhly například ke snížení DPH, dochází k extrémnímu nárůstu cen potravin. Problém nevyřešíme tím, že stát bude dále rozdávat,“ sdělil poslanec.

Bendl: Vláda na Čechy myslí

Podle něj je třeba hledat způsoby, jak ušetřit na provozu státu, protože stát si žije nad poměry. „Je třeba hledat úspory a schodek neustále snižovat. Vláda i za této komplikace přišla s návrhem na snížení schodku rozpočtu o 100 miliard korun. Když bude stát žít skromněji, bude to mít pozitivní dopad,“ vysvětlil Bendl. Jak tedy pomoci těm, kdo už nyní mají problémy s vysokými účty? „Stát nemá peníze, aby dělal plošná opatření. Musí dělat opatření individuální, aby pomohla těm, kdo se dostávají do složitých situací. Vláda vyhlásila nové programy a uvažuje letos už potřetí navýšit důchody. Vláda zcela určitě myslí na občany, kteří se dostávají nikoliv vlastní vinou do potíží,“ podotkl Bendl. Pro upřesnění – růst důchodů je v zákoně vázán na inflaci. Pokud dosáhne určité hodnoty, důchody musejí být zvýšeny.

Petr Bendl však upozornil, že se jedná i o řadu sociálních dávek, které by měly chudším pomoci. Do cen potravin by měla zasáhnout snaha Ministerstva zemědělství kontrolovat neúměrné navyšování marží a zneužívání situace válečného konfliktu neoprávněným nárůstem cen. Proto se vládní politici snaží u základních potravin zjišťovat výši marže, aby ke zneužívání nedocházelo.

Poslanec: Někdo musí debatu o vojenské základně začít

Jako započetí diskuse vnímá výrok ministryně obrany Jany Černochové (ODS) o tom, že chce během návštěvy Spojených států amerických projednat možnost vzniku americké vojenské základny v České republice. „Někdo to musí říci, aby diskuse začala, odněkud má debata vzniknout. To, že to chtěla probrat s představiteli Severoatlantické aliance, nevnímám jako něco nenormálního. Nepřeceňoval bych to, někde něco zmínit není konstatování něčeho definitivního,“ reagoval na skutečnost, že o úmyslu Černochové netušili ani čeští poslanci, premiér nebo americká strana.

Sám by však pro základnu v České republice byl. „Myslím, že Česká republika určitě potřebuje systém obrany a je evidentní, že by sama svými prostředky Českou republiku neubránila. Proto je dobře, že je součástí Severoatlantické aliance a že je řádným členem. V rámci NATO bude docházet k různým přehodnocováním situace, protože to, co udělalo Rusko a ruská agrese na Ukrajině zcela přepsala možné plány a odhady, co se bude dít dál. Překvapilo to i skeptiky, kteří tvrdili, že co se stalo na Ukrajině, není v civilizovaném světě možné,“ podotkl poslanec. Na řadě je podle něj debata, co všechno je třeba udělat v rámci obrany, aby se Česká republika nestala další potravou pro ruskou agresi. „O tom budeme muset mluvit a hledat cesty nejen uvnitř České republiky, ale i uvnitř obranného společenství Severoatlantické aliance.“

Pomoc není o pozici v žebříčku

Předsedkyně Sněmovny Markéta Adamová Pekarová (TOP 09) uvedla, že je hrdá, protože Česká republika je celosvětově třetí v zaslané pomoci na Ukrajinu. Bendla těší, že podpora válečných utečenců je spontánní a lidé sami nabízejí pomoc. „Vláda se maximálně snaží, aby příchod utečenců byl co možná nejvíce bezkonfliktní a jestli jsme třetí, čtvrtí, pátí nebo druzí… to nemá být fotbalový žebříček. Alespoň mně říká zdravý selský rozum, že každý by měl pomoci lidem, jak je sám schopen a jak může. Čeští občané cítí zkušenost z toku 1968 a strach z toho, co Rusové předvedli. Vidí, co matky s dětmi a staří lidé, kteří utíkají z Ukrajiny, prožívají. To není o žebříčku a o tabulce, ale jak to lidé u nás cítí,“ řekl Petr Bendl s tím, že každý pomáhá, jak je schopen, ať už občan nebo stát. Na otázku, proč se domnívá, že Česká republika si mohla dovolit větší pomoc, než státy jako Německo či Francie, odvětil, že to není schopen posoudit, nelze to poměřovat a jde o věc jednotlivých zemí.

Pro ParlamentníListy.cz rovněž okomentoval výzvy k odstřižení od dodávek ruského plynu. „Zkušenost ukazuje, že nemůžeme být závislí jen na jednom zdroji. Máme dělat maximum, aby se tak do budoucna nestalo a odstartovat přípravy, aby k tomu mohlo dojít nejen na úrovni České republiky, ale i Evropské unie,“ vyzval. A jak si poradit s finančními dopady na obyvatele tak, aby se jim opakovaně několikanásobně nezvedly účty za plyn? „Když se to udělá dobře, pak se vše vyrovná. To znamená, pokud se vymyslí energetický mix, maximálně se využije zelené energie a hledání úspor – a těch opatření může být dlouhá řada, není jedno jediné – a dobře se vymyslí systém, věřím, že to zvládneme,“ uvedl.

A jak si podle něj v současných krizích vede Evropská unie? „Myslím, že je to neustálý boj s jednotlivými tématy. Všechno dobré bereme automaticky, ani se o tom nebavíme a bavíme se o věcech, které vidíme konfliktně. Teď mi přijde dobré rozhodnutí, že se podařilo Evropu přesvědčit, že můžeme využívat atomovou energii jako čistou, což nám v tématu velmi pomůže a otevírá to šanci využívat atomovou energii a více stabilizovat Českou republiku. Je to mix věcí o tom, co si přejeme my a co je v zájmu čistě České republiky a ostatních zemí kolem nás. Musíme umět argumentovat a doufám, že se ta situace změní. Mohli bychom se také bavit o tom, zda je v pořádku zcela vyřadit z provozu osobní automobily, které využívají naftu a benzín, což je v danou chvíli absolutní nesmysl, ale zaznívají i takové názory z Evropské unie. Těch věcí je spousta,“ dodal Petr Bendl. 


Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Zuzana Koulová

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

To si to ČT zase podělala. Seriál Stíny v mlze viděl, kdo neměl

10:21 To si to ČT zase podělala. Seriál Stíny v mlze viděl, kdo neměl

„Konečně se lidi chytili a začínají se pěkně udávat. Napráskali řezníka, co nadával na Ukrajince, a …