Že státní zástupce náhle změnil právní názor v kauze Čapí hnízdo? Je to prý zcela jinak

04.09.2019 20:01

Státní zástupce Jaroslav Šaroch podle Hospodářských novin připouštěl zastavení trestního stíhání premiéra Andreje Babiše kvůli kauze Čapí hnízdo už v květnu 2018. Tehdy prohlásil, že pokud policie nedoloží důkazy pro některá svá tvrzení, může k tomu dojít. V případě Šarochova nedávného návrhu na zastavení trestního stíhání tak nemusí jít o náhlou změnu názoru, jak je v některých kruzích prezentováno.

Že státní zástupce náhle změnil právní názor v kauze Čapí hnízdo? Je to prý zcela jinak
Foto: Hans Štembera
Popisek: Farma Čapí hnízdo

Šaroch již v květnu loňského roku pro nedostatek důkazů zprostil trestního stíhání čtyři lidi, mezi nimi i Jaroslava Faltýnka, s tím, že nelze prokázat jejich podíl na trestném činu. Z dokumentu, který Hospodářské noviny citují, je zřejmé, že ani u ostatních obviněných nemá Šaroch dostatek důkazů.

„Nelze však ani vyloučit, že později bude odůvodněné zastavení trestního stíhání všech jmenovaných obviněných, nebo třeba jen některého z nich, neopatří-li policejní orgán důkazy, kterými by svá tvrzení uvedená v napadeném usnesení podpořil,“ napsal Šaroch. O jaké důkazy mělo jít, zatím není jasné. K věci se nevyjádřil ani Šaroch, který s médii nekomunikuje, ani policie nebo advokát obžalovaných Michal Bartončík.

Podle Jany Mayerové, která byla při podpisu dotací na farmu Čapí hnízdo v roce 2008 a je v případu také obviněná, byl nedostatek důkazů znám již dříve. „Státní zástupce názor nezměnil, jak se píše. Jen rozhodl v návaznosti na svoje předchozí rozhodnutí, kde uvedl, že pokud nebudou doloženy další důkazy, trestní stíhání zastaví,“ řekla Mayerová.

Šarochův návrh na zastavení trestního stíhání teď bude posuzovat vedoucí Městského státního zastupitelství v Praze Martin Erazím. Šarochovo rozhodnutí může potvrdit, nebo zvrátit, očekává se, že celý proces bude trvat několik měsíců.

Trestní stíhání bylo zahájeno v říjnu 2017, kdy bylo z dotačního podvodu obviněno jedenáct lidí včetně premiéra Babiše, jeho ženy Moniky nebo švagra Martina Herodese. Obvinění se měli podle spisu dopustit podvodu za účelem získání evropské dotace v letech 2007 až 2013. Babiš měl tehdy předat farmu rodinným příslušníkům, čímž ji vyvázal z holdingu Agrofert, a farma tak měla nárok na dotace pro malé a střední podniky. Posléze byla farma do holdingu navrácena, aby byla předána do svěřenského fondu v roce 2017 kvůli možnému střetu zájmů.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: jma

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Velcí kluci za Evropskou unií. Naštvaný Orbán už byl konkrétní

22:30 Velcí kluci za Evropskou unií. Naštvaný Orbán už byl konkrétní

Víte, že konferenci konzervativců Viktora Orbána nebo Nigela Farage zakázal v Bruselu komunální star…