Zelený lídr Matouš Vencálek z Brna se ironicky a vtipně zastává muslimů

14.01.2015 14:31

Příval negativních zpráv nejen o islamistech, ale i o samotných muslimech, který se na nás v posledních dnech valí z mnoha médií, zřejmě pěkně naštval předsedu jihomoravské krajské organizace Strany zelených Matouše Vencálka. A tak se rozhodl vyvrátit některé nepravdy, které se podle jeho názoru o muslimech v médiích šíří.

Zelený lídr Matouš Vencálek z Brna se ironicky a vtipně zastává muslimů
Foto: Archiv
Popisek: Modlící se muslimové v mešitě

Vencálek poukazuje například na to, že odpůrci islámu často hovoří o tom, že žena je v islámu podřízena muži, který má právo ji bít, jak se mu zachce, o tom, že cizoložství či odpadlictví se podle islámského práva trestá kamenováním či pověšením nebo že muslimové se musí pevně držet Koránu a jejich nejvyšším životním vzorem je život Proroka.

Odpůrci islámu používají stejnou rétoriku jako radikální islamisté

„Když takto odpůrci islámu hovoří, používají stejnou rétoriku jako radikální islamisté – ti by si totiž takový islám přáli,“ tvrdí regionální politik Zelených s tím, že naštěstí islám prý takový není. Protože není žádnou homogenní jednotkou. „Na světě je celkem asi 1,6 miliardy muslimů a v každé muslimy obývané zemi, v každém regionu, dokonce v každé muslimské rodině je islám chápán jinak,“ uvádí Vencálek. Například někde je pro ženy obvyklé se zahalovat, jinde ne, někteří muslimové se pětkrát denně modlí, jiní ne, atd.

Celý článek ZDE

S poněkud radikálním pojetím islámu se kromě oblasti ovládané Islámským státem lze prý setkat jen ve zlomku zemí muslimského světa, především v Saúdské Arábii. Ovšem její populace tvoří jen asi 1,5 % celkové světové muslimské populace.

Příklad bezproblémového soužití mnoha kultur? Indonésie

Naopak třeba Indonésie, jejíž muslimská populace sama o sobě tvoří téměř 13 % všech muslimů na světě, je prý místem bezproblémového soužití mnoha kultur. A údajně také vyspělou zemí s velkou náboženskou svobodou. „Jako státní svátky se zde slaví muslimské, křesťanské, hinduistické i buddhistické svátky,“ píše Vencálek.

Upozorňuje i na to, že s islámem, muslimy a imigrací se navíc pojí celá řada mýtů a lží, které se šíří jako mor a negativnímu obrazu islámu dále přispívají. V roce 2012 se například hojně rozšířila fáma, že v Bruselu zakázali tradiční vánoční strom na tamním Grote Markt z toho důvodu, že proti němu protestovala muslimská komunita. „Vánoční strom byl nahrazen abstraktní elektronickou instalací, nikoliv však z důvodu, že by tradiční strom někoho urážel – radnice se prostě a jednoduše pokusila o moderní pojetí vánočních svátků,“ uvedl Vencálek.

S odvoláním na bruselského radního Philippa Close konstatoval, že tamní radnice chtěla „pouze modernizovat zimní radovánky, tento vánoční trh a celkový obraz Bruselu“. Vencálek citoval i slova předsedy muslimské výkonné rady Belgie Semsettina Ugurlu, který prý prohlásil: „Víme, že žijeme v zemi s křesťanskou kulturou, tradiční vánoční strom nás nijak neuráží.“

Brusel se zase vrátil k tradičnímu vánočnímu stromu

Vencálek poukázal na to, že ačkoliv se tato smyšlená zpráva objevila i v českých médiích, nikdo se nikdy neobtěžoval ji dementovat. „Dodám ještě, že vzhledem ke kontroverzi, kterou abstraktní instalace vyvolala, se v roce 2013 Brusel opět vrátil k tradičnímu vánočnímu stromu,“ dodal Vencálek.

Závěrem upozorňuje, že pokud budeme podléhat lžím a mystifikacím, pokud budeme usuzovat na 1,6 miliardy lidí z činů teroristů, kteří ubližují stejně tak jim, jako nám, pokud dopustíme šikanu muslimů, zakopávání prasečích hlav na jejich pozemcích a mazání dveří mešit sádlem, pokud dopustíme, aby se muslimové přestali mezi námi cítit bezpečně a doma, pokud dopustíme, aby se muslimské komunity uzavíraly do sebe, pak si zaděláváme na skutečný problém, jelikož právě tím bychom je mohli nahnat do náručí radikálů.


 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vam

Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

Sexuální násilí

Jak se v praxi bude dokazovat, jestli byl k souloži udělen souhlas či nikoliv? Nemám nic proti tomu, že jste změnili zákon, ale k čemu to v praxi bude? Co když jedna si budou strany v tom, zda byl udělen souhlas či nikoliv protiřečit?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Pekarová slíbila šetřit. Ale poslanci prolétali miliony. Na „setkání s výbory“

16:57 Pekarová slíbila šetřit. Ale poslanci prolétali miliony. Na „setkání s výbory“

Japonsko a Singapur, Korea, Mexiko a Paraguay. To byly nejnákladnější cesty výborů Poslanecké sněmov…