Železný otevřeně: ČT je vnitřně rozkolísaná. Kauza Wollner a Fridrichová. Mělo to „zůstat v kabině“

23.03.2023 22:35 | Kauza

Moderátor České televize Jakub Železný přišel do pořadu Spotlight, který moderuje jeho bývalá kolegyně Světlana Witowská, vysvětlovat svůj incident s policií kvůli parkování na Václavském náměstí. Přiznává, že se mohl chovat lépe, nerozumí ale tomu, že strážníci zveřejnili video s hádkou až nyní, když jde o několik měsíců starou záležitost. Hovořil také o tom, jak televizi zasáhly kauzy Wollnera a Fridrichové, to podle něj přispělo k „rozkolísání“ média veřejné služby.

Železný otevřeně: ČT je vnitřně rozkolísaná. Kauza Wollner a Fridrichová. Mělo to „zůstat v kabině“
Foto: Reprofoto: ČT24
Popisek: Jakub Železný.

Českou televizi čeká za tři měsíce volba generálního ředitele, Jakub Železný byl ještě nedávno připraven na šéfa veřejnoprávní instituce za určitých podmínek kandidovat. Nyní je podle Železného veřejnoprávní televize rozkolísaná. „Navenek působí profesionálně, ale uvnitř mám pocit, že je dosti nervózní. Myslím, že uvnitř je dost rozkolísaná,“ připouští Železný, který nyní čeká, jak se rozhodne současný šéf České televize, podle toho se rozhodne, zda bude kandidovat.

Pokud byl stanul v čele České televize, určitě by nenastaly v jejím vedení velké změny. „Určitě by Českou televizi nečekala žádná revoluční změna. Nechci používat fráze ‚nebyla by to revoluce, ale byla by to evoluce‘, ale něco na tom je. Myslím, že Petr Dvořák nastavil standardy fungování, teď je jen otázka, jací lidé a jak tyto standardy naplňují, na to bych se zaměřil,“ uvedl v rozhovoru Železný při představě, že by zastával funkci generálního ředitele ČT.

Jak Českou televizi podle Železného zasáhly kauzy Marka Wollnera a Nory Fridrichové, kteří se vzájemně obvinili z bossingu? „Televizi to zasáhlo samozřejmě reputačně a zasáhlo ji to lidsky. Neměl jsem z toho radost. Shodou okolností já k Markovi i k Noře jsem měl vždy lidsky nesmírně blízko. S oběma jsem si v té souvislosti psal a upřímně mi to bylo lidsky líto. Mrzí mě, že Marek Wollner odešel. Mrzí mě, co se rozpoutalo kolem Nory, přeji jí, aby se to uklidnilo. A Markovi přeji, aby našel štěstí někde jinde,“ řekl Železný. V případě Wollnera šlo ještě o podezření ze sexuálního obtěžování a nevhodného chování, na které si stěžovali jeho podřízení.

Železného velmi mrzí, jak se kauza propírala na veřejnosti. „Mrzí mě to, ale tyhle věci mají, jak říkají fotbalisté, ‚zůstat v kabině‘. Ale pozor, tím jsem vůbec nechtěl říct, že v případě, kdy je někdo obviněn ze sexistického nebo přímo sexualizovaného či nevhodného chování vůči komukoliv, by se to mělo zamést pod koberec. Tak to já jsem ten první, kdo bude křičet, že v žádném případě. To jsou věci tak odporné a obludné, pokud se dějí, že je potřeba je vyšetřit klasicky padni komu padni, jak říkal Miloš Zeman,“ zdůraznil Železný s tím, že dokud to není na trestní oznámení, má to podle něj zůstat uvnitř televize.

Po položení otázky, jestli se on sám cítí v prostředí České televize dobře, se na delší dobu odmlčel a poté spíše diplomaticky sdělil: „Cítím se tam pracovně skvěle, s lidmi, se kterými tam pracuji a kterým důvěřuji, se cítím moc dobře,“ řekl, že takových je většina, ovšem to zřejmě ne tak úplně platí o nadřízených: „To je složitější otázka, nemyslím si, že je vhodné, abych své nadřízené a třeba spory, které s nimi mohu mít, veřejně komentoval,“ usoudil moderátor České televize.

Tématem bylo i dění kolem kontroly pražských strážníků, když zastavil auto, kde neměl. Svou hádku s pražskými strážníky Železný vysvětluje ve Spotlightu špatným rozpoložením, když se dozvěděl o neutěšeném zdraví blízkého člověka. „Nebylo mi příjemné připomenout si situaci, která byla pro mě extrémně těžká,“ říká Jakub Železný k videu, které kolovalo v médiích.

Video ukazuje Železného v ne zrovna dobrém světle, dohaduje se v něm se strážníky městské policie kvůli špatně zaparkovanému autu na Václavském náměstí. Sám tvrdí, že video bylo sestříhané a není na něm vidět předchozí chování strážníka: „To nic nemění na tom, že i přesto jsem se měl chovat lépe,“ přiznal moderátor.

Podivoval se nad tím, že pražští strážníci zveřejnili staré video až nyní. Policie tvrdí, že to mělo „výchovný charakter“. „Je to věc stará x měsíců. Dostal jsem ale mnoho reakcí na to, že to přece není samo sebou, tak o tom teď trochu přemýšlím. Nemyslím si ale, že mě to mělo poškodit. A jestli to krátkodobě poškodí Českou televizi, tak to mě mrzí a za to se omlouvám,“ uvedl Železný.

O videu prý se svými nadřízenými v České televizi nemluvil. „Nebudou se mnou o tom mluvit,“ řekl s jistotou. „Nikdo mě k takovému rozhovoru nepozval, a kdyby pozval, tak je jen na mně, jestli bych zrovna takové pozvání, zrovna v takové době, akceptoval, protože nežijeme v komunismu a Česká televize nefunguje jako instituce, kde jsou vazalové,“ zdůraznil.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: nab

Ing. Jana Bačíková, MBA byl položen dotaz

Jak dlouho myslíte, že vaše důchodová reforma vydrží?

Dobrý den, zajímalo by mě, k čemu je dobrá důchodová reforma, na které nepanuje mezi vládou a opozicí shoda? Protože co když se nějaká schválí a jiná (další) vláda, ji zase zruší? Myslíte, že to prospěje něčemu pozitivnímu? Proč je takový problém se dohodnout? Vy jste sice opozici k jednání přizvali...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Zachránit svět před komunisty, marxisty a fašisty“. Trump na dálku rozpálil Orbánovu konferenci

16:34 „Zachránit svět před komunisty, marxisty a fašisty“. Trump na dálku rozpálil Orbánovu konferenci

V Budapešti od čtvrtka již potřetí probíhá maďarská verze Konference konzervativní politické akce (C…