Zeman: Hodnotím vládu podle tvrdých dat, ne podle toho, co si myslí Pehe

25.01.2014 9:41

Prezident Miloš Zeman v rozhovoru pro Deník mimo jiné prozrazuje, že politiky hodnotí podle tvrdých dat. A to ať jde o rozpočet připravený Rusnokovou vládou, nebo o volební výsledky ČSSD. To, že ještě nebyla od voleb jmenována nová vláda, připisuje Zeman na vrub handrkujícím se koaličním stranám.

Zeman: Hodnotím vládu podle tvrdých dat, ne podle toho, co si myslí Pehe
Foto: Hans Štembera
Popisek: Prezident Miloš Zeman jmenoval naPražském hradě Bohuslava Sobotku premiérem

Miloš Zeman byl jako první zvolen prezidentem v přímé volbě. Co po roce v úřadě plánuje? Chtěl by být prezidentem i v druhém funkčním období? „Přemýšlet o tom po roce by byla svrchovaná drzost, a i když nevynikám obzvláštní skromností, tak si myslím, že po jednom roce výkonu prezidentské funkce by bylo příliš odvážné o něčem takovém uvažovat,“ řekl Zeman Deníku.

Prezident neměl sebemenší problém označit za nejdůležitější moment období, kdy zastává funkci hlavy státu. „To je naprosto evidentní. Když se rozsypala minulá vládní koalice, která měla fiktivní většinu 101 hlasů ve sněmovně, tak prezident zapůsobil jako krizová pojistka, když jmenoval překlenovací vládu do předčasných voleb. Samozřejmě to bylo obtížné rozhodování, protože jsem byl vystaven tlaku, abych de facto jmenoval stávající koaliční vládu s jedinou výjimkou na postu ministerského předsedy. Tomuto tlaku jsem odolal, protože prezident musí být odolný. Nu a jmenoval jsem vládu, která bez velkých řečí přispěla například k tomu, že schodek státního rozpočtu je místo sto miliard korun jen 80. Byla to totiž vláda úsporná, což je možná dáno tím, že byla vedená ekonomem,“ říká Zeman a potvrzuje, že Rusnokovu vládu hodnotí pozitivně.

„Hodnotím působení vlády podle tvrdých dat a nikoliv podle žvástů politických komentátorů. Když jsem jmenoval Rusnokovu vládu, řekl jsem, že jejím nejsložitějším úkolem bude sestavení kvalitního státního rozpočtu. Tento úkol splnila. Druhým zadáním pak bylo rozumné hospodaření, a pokud inteligentní výdajovou politikou ušetříte 20 miliard korun ze sta původně plánovaných, je to víc, než co si nějaký Pehe o Rusnokově vládě myslí,“ říká Zeman a naráží tak na politologa Jiřího Pehe a jeho komentáře.

Strany se handrkovaly dva a půl měsíce

Miloš Zeman odmítá názor, že mohl Bohuslava Sobotku jmenovat premiérem rychleji a přispět tak k nástupu nové vlády, která vznikla na základě voleb a snad bude mít i důvěru sněmovny, když disponuje nadpoloviční většinou hlasů v dolní komoře.

„Chtěl bych uvést, že 6. ledna byla teprve podepsána koaliční smlouva, za jedenáct dní jsem jmenoval premiéra, a do konce ledna budu jmenovat novou vládu. To, že se tři strany dva a půl měsíce handrkovaly, jak bude vypadat koaliční dohoda, nemůže ani můj největší oponent přisuzovat prezidentovi republiky.

To, že Bohuslav Sobotka nebyl jmenován premiérem o několik dní dříve, považuje Zeman za naprosto marginální. „Jen člověk, který vůbec nerozumí politice, může několik dní považovat za cosi podstatného. Podstatné je, že byl Bohuslav Sobotka jmenován premiérem a bude jmenována vláda, a to ve stejném měsíci, kdy byla uzavřena koaliční smlouva,“ říká kategoricky prezident.

Tato koalice je nejmenším zlem

Deník se také ptal na prezidentův vztah s šéfem ČSSD Bohuslavem Sobotkou. Je totiž všeobecně známo, že mu lidsky příliš nesedí. Zeman i tentokrát zdůraznil, že jeho hodnocení i tentokrát vychází z tvrdých dat.

„Popřál jsem na loňském březnovém sjezdu sociální demokracii úspěch ve volbách. Všichni jsme očekávali, že dosáhne zisku kolem třiceti procent, realita byla dvacetiprocentní, což je objektivně vzato nejhorší volební výsledek sociální demokracie od roku 1992. A já hodnotím politiky podle tvrdých dat. Před chvílí jsme mluvili o deficitu státního rozpočtu, to není žádný průzkum veřejného mínění, to je objektivní údaj. V případě politiků je tvrdým datem volební výsledek. Já samozřejmě respektuji, že ČSSD pod vedením Bohuslava Sobotky ve volbách, byť těsně, zvítězila. Je mi trochu líto, že nevyhrála výrazněji, protože v takovém případě by byly možné i jiné vládní kombinace,“ nasměřoval Miloš Zeman svou odpověď k aktuální situaci.

Miloš Zeman totiž označil současnou vládní koalici za nejmenší zlo a jak sám říká, nikoliv za největší dobro. „Protože jiná kombinace prakticky není možná. Právě proto, že jsem levicový politik, rozhodně bych neuvítal, kdyby se pan Babiš spojil s ODS a TOP 09, kdy by měli ve sněmovně 103 hlasů. Vzhledem k tomu, že pan Babiš veřejně označil pana Kalouska za hlavu organizovaného zločinu v České republice, nepředpokládám, že by k tomuto spojení mohlo dojít,“ říká a již se připravuje na jmenování nové vlády, to má být uskutečněno před koncem ledna.

„Komplikace se mohou vyskytnout vždycky. Jednou jsem zažertoval, že se mi nějaký kandidát může přiznat, že je pedofil, a v takovém případě bych nebyl příliš potěšen, kdyby byl ve vládě, ale berte to jako můj obvyklý bonmot,“ vtipkoval pro Deník Zeman.

Prezidentova popularita klesla

Prezident se za uplynulý rok také musel vypořádat s klesající podporou. Podle průzkumů veřejného mínění jeho popularita od zvolení klesla. „Každý politik společnost na jedné straně rozděluje a na druhé stmeluje. Rozděluje ji svými názory. Když jste levicový politik, těžko můžete získat přízeň pravicových voličů. Stmelujete ji jedním principem, který by měla sdílet jak levice, tak pravice, a sice, že to jsou voliči, kdo má rozdat karty. Politik, který nechce být diktátorem, za něhož jsem někdy považován, by měl přispět k tomu, aby se občané ve svobodných volbách, v daném případě předčasných, mohli vyjádřit. Přesně to považuji za stmelující prvek,“ říká k jednomu ze svých úkolů prezident Miloš Zeman.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: dkr

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

16:50 Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

V Bruselu se začátkem týdne konala Konference o národním konzervatismu (NatCon), tu se bruselské úřa…