Zeman: Vykoukl Halík. Fridrichová šla ještě dál. Leč úspěch nenastal

25.10.2021 9:56

První nedělní reportáž 168 hodin patřila nemocnému prezidentovi a personálu Hradu. Ke komentování byly pozvány kapacity jako investigativní novináři Sabina Slonková a Jaroslav Kmenta, dále bývalý kancléř Ivo Mathé a pak držitel Templetonovy ceny, kněz a filozof Tomáš Halík. Ten doufá, že končí éra populismu. Hned několikrát se reportéři snažili z Mynáře dostat reakci už u jeho vily. A na kancléře nakonec vyrukoval „pan Václav“, který by chtěl Mynáře vidět za mřížemi. Ten si z toho však nic nedělal.

Zeman: Vykoukl Halík. Fridrichová šla ještě dál. Leč úspěch nenastal
Foto: Repro ČT24
Popisek: Moderátorka 168 hodin, Nora Fridrichová

Anketa

Vydrží Fialova vláda až do řádných sněmovních voleb?

hlasovalo: 16140 lidí
Fridrichová začala tím, že video z ÚVN označila za „manévry u prezidentova lůžka“. „Po celou tuto dobu (14 dní) jsme svědky zvláštních praktik, které provádí jeho nejbližší okolí z prezidentské kanceláře. Tajení, mlžení, lhaní a intriky přímo u nemocničního lůžka,“ osočila moderátorka kancléře Vratislava Mynáře a další. A zopakovala, že ve hře je Senát, který uvažuje o aktivaci článku 66 Ústavy na základě tvrzení ÚVN, že Zeman není schopen vykonávat své pracovní povinnosti, a také vyšetřování policie.

Mynářovi bylo v reportáži vytýkáno, že i přes jemu známé stanovisko ÚVN pozval k prezidentovi předsedu Sněmovny Radka Vondráčka, aby prezident podepsal svolání nové Sněmovny. Na svůj cíl pak reportéři ČT číhali před Mynářovým domem, Mynář jim ovšem nic nového nesdělil a následně v autě odjel. Záběr, jak Richardu Samkovi málem zůstal mikrofon v autě, však ze 168 hodin vystřihli. Od Mynáře pak další den zaznělo, že na něj číhají ze 168 hodin a „teta Nora“.

Reportéři čekají na Mynáře
Zdroj: 168 hodin

Mynář komentuje, kdo na něj číhá

Anketa

Vydrží Fialova vláda až do řádných sněmovních voleb?

hlasovalo: 16140 lidí
Ke komentování situace si v 168 hodinách přizvali například investigativní novinářku Sabinu Slonkovou. „Nebýt Vratislava Mynáře, myslím si, že bysme všichni byli ušetřeni toho nechutného divadla,“ reagovala na video z podpisu. Toto video je dle 168 hodin „amatérsky natočené“, není prý jasné, jestli Zeman ví, že je natáčen.

Dalším pozvaným byl Ivo Mathé, vedoucí prezidentské kanceláře v dobách prezidentství Václava Havla. Ten mínil, že bylo nedůstojné a asi mělo pomoci „aparátu kanceláře“, ale prý spíš potvrdilo závěr ÚVN, že Zeman není schopen plnit své pracovní povinnosti. „To nebylo potřeba, to se chtěli jen pan Mynář a jeho okolí chránit nebo něco vysvětlit, ale pro prezidenta to rozhodně dobré nebylo,“ řekl. I v 168 hodinách zazněla upomínka, že ani jeden z pěti přítomných (kromě prezidenta) nemá ani ochranný oblek, ani respirátor.

Kromě toho bylo připomenuto, že při nemoci používal razítko místo podpisu i první československý prezident Masaryk. Zeman razítkem potvrdil seznam vyznamenaných na 28. října. „Jednak byla mnohem důvěryhodnější ta kancelář a byl tu úpně jiný vztah veřejnosti k Tomáši Garrigue Masarykovi. On nebo ti lidé okolo opravdu nebyli v podezření, že něco dělají úplně nelegálně,“ argumentoval Mathé.

Nemohla chybět zmínka, že v případu se už angažuje policie a také BIS. Zazněla slova poradce Martina Nejedlého, který uvedl, že s policií bude samozřejmě spolupracovat. Opět komentovala Sabina Slonková, že se dá od Nejedlého těžko čekat, že řekne, že s policií spolupracovat nebude a uteče do Ruska. „Na to je Martin Nejedlý protřelý hráč a takovou chybu by nikdy neudělal. A je třeba říct, že ač se policejní složky snažily, tak Martin Nejedlý nebyl z ničeho obviněný,“ řekla investigativní novinářka.

Kromě Slonkové komentoval situaci také autor knihy Rudý Zeman, investigativní novinář Jaroslav Kmenta. „Vratislav Mynář a Martin Nejedlý si zprivatizovali prezidenta, tu jeho moc a zároveň využívají tu svoji pozici u prezidenta k tvoření vlastního byznysu, vlastních lobbistických zájmů a vlastní politiky. A my jsme si toho úředníka a poradce nezvolili. Tady si lidé zvolili Miloše Zemana do té funkce.“

Dle 168 hodin už na Hradě cítí, že se časy mění, Mynář si dle zdrojů pořadu postěžoval, že mu policejní prezident nezvedá telefon. A závěr reportáže pak patřil držiteli Templetonovy ceny, knězi Tomáši Halíkovi. „Tihleti hradní sedmilháři vlastně asi nepochopili, že v okamžiku, kdy se od nich odvrátí spojenec Babiš, tak už vlastně nemají žádnou politickou cenu. Jakoby neslyšeli, že tou hradní hospodou se ozývá: Chlapci, končíme, bude se zavírat, platit,“ smál se Zemanův odpůrce.

A na závěr reportérka Zuzana Černá citovala titulek MF Dnes, že „Babiš čistí Hrad od Zemanových mužů“. To, že se takový titulek objevil v novinách spadajících pod svěřenský fond Andreje Babiše, podle ní o něčem vypovídá.

Reportérka Zuzana Černá a zmíněný výtisk MF Dnes

Jaroslav Kmenta pak konkretizoval, že to znamená, že Andrej Babiš už Miloše Zemana nepotřebuje. A že Babiš Miloše Zemana nepotřebuje si myslí i Sabina Slonková, která dokonce řekla, že Babiš Zemana obětoval. „Nesporně končí jedna éra, já srdečně doufám, že je to začátek konce těch populistických vlád ve všech těhle postkomunistických zemích. Že snad bude podobný obrat příští rok v Maďarsku, že snad bude obrat také v Polsku, že ta liberální demokracie nad populisticko-nacionální prostě zvítězí,“ doufal v trend držitel Templetonovy ceny. Mynář ovšem rezignovat nehodlá.

A závěr patřil „panu Václavovi“, který u Mynářova domu kancléři vzkazoval, že je spoluobčan a Mynář by se „měl stydět za to, co dělá panu prezidentovi“. „Doufám, že vás brzy zavřou,“ vzkazoval spoluobčan Mynářovi přes mříže u jeho vily.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: kas

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat
Ing. Jana Bačíková, MBA byl položen dotaz

Jak dlouho myslíte, že vaše důchodová reforma vydrží?

Dobrý den, zajímalo by mě, k čemu je dobrá důchodová reforma, na které nepanuje mezi vládou a opozicí shoda? Protože co když se nějaká schválí a jiná (další) vláda, ji zase zruší? Myslíte, že to prospěje něčemu pozitivnímu? Proč je takový problém se dohodnout? Vy jste sice opozici k jednání přizvali...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Úplně jinak. Reforma „slovenské ČT“ tak, jak se o ní nepíše

12:53 Úplně jinak. Reforma „slovenské ČT“ tak, jak se o ní nepíše

Na Slovensku je rušno kolem veřejnoprávních médií. „Největší likvidátoři svobody slova se dnes pasuj…