Zeman jmenuje nové generály, šéf BIS mezi nimi asi opět nebude

08.05.2019 6:00

Prezident Miloš Zeman dnes jmenuje nové generály. Ředitel Bezpečnostní informační služby (BIS) Michal Koudelka ale mezi nimi pravděpodobně opět nebude, byť ho vláda navrhla už třikrát, uvedla ČTK.

Zeman jmenuje nové generály, šéf BIS mezi nimi asi opět nebude
Foto: Twitter J. Ovčáčka
Popisek: Prezident republiky Miloš Zeman

Kabinet navrhl povýšit do generálské hodnosti také zástupce armády, hasičů, policie a Vězeňské služby. Nejvyšší hodnost armádního generála ve výslužbě by mohl dostat Emil Boček, poslední žijící československý stíhací pilot z druhé světové války. Zeman o možnost jeho povýšení sám požádal.

Koudelka měl podle představ vlády získat hodnost brigádního generála. Kabinet to zdůvodnil vysokými profesními a osobními kvalitami Koudelky a velmi dobrými výsledky, kterých civilní kontrarozvědka dosahuje. Zeman naopak Koudelku i BIS kritizoval. O šéfovi civilní kontrarozvědky prohlásil, že není člověkem na svém místě. Poslední výroční zprávu BIS, ve které tajná služba varovala například před ruskými a čínskými agenty, označil ji za „plácání“ a zpravodajce za „čučkaře“.

Zeman odmítl Koudelku povýšit loni v květnu a v říjnu a podle svého mluvčího nyní nebude postupovat jinak. Premiér Andrej Babiš (ANO) přitom loni v říjnu řekl, že mu Zeman povýšení šéfa BIS slíbil. Povýšení na třetí pokus by se naopak měl dočkat zástupce ředitele Společného operačního centra ministerstva obrany Petr Procházka.

Kromě jmenovaných vláda navrhla povýšit na generálmajora dalšího válečného veterána Miloslava Masopusta. Generály by se měli stát také policejní ředitel Jan Švejdar nebo šéf Generálního ředitelství cel Milan Poulíček.

Hodnosti generálmajora by měli podle vlády dosáhnout také dosavadní brigádní generálové Štefan Muránský, ředitel sekce podpory ministerstva obrany, a zástupci náčelníka generálního štábu Milan Schulc a Miroslav Hlaváč. Generálporučíkem by se měl stát zástupce náčelníka generálního štábu Jaromír Zůna.

Brigádními generály chce ministr obrany Lubomír Metnar jmenovat spolu s Procházkou také plukovníky Petra Čepelku, zástupce ředitele sekce rozvoje sil, a Miloslava Lafka, zástupce ředitele sekce plánování schopností ministerstva obrany.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Ivan Hoffman: Přichází generace, které práce nic neříká. Než by se dřela, raději se uskromní

17:45 Ivan Hoffman: Přichází generace, které práce nic neříká. Než by se dřela, raději se uskromní

POHLED IVANA HOFFMANA Je příslovečný brod pro naši civilizaci blízko, nebo se naopak vzdaluje, uvažu…