Zeman k afghánským pomocníkům: Zachraňme je! Hrozí jim vražda z rukou Tálibánu

29.07.2021 12:30

Prezident republiky Miloš Zeman při nedávném setkání s ministrem obrany Lubomírem Metnarem doporučil poskytnout pomoc těm, kdo v Afghánistánu pomáhali Armádě České republiky a kterým nyní hrozí zavraždění Tálibánem. Informaci přinesl na svém facebookovém účtu hradní mluvčí Jiří Ovčáček.

Zeman k afghánským pomocníkům: Zachraňme je! Hrozí jim vražda z rukou Tálibánu
Foto: Partie Terezie Tománkové na CNN Prima NEWS
Popisek: Prezident Miloš Zeman v pořadu Partie na CNN Prima News

„Prezident republiky se domnívá, že jakékoli odklady příslušného rozhodnutí mohou vést k tomu, že zradíme zhruba padesát pomocníků a dalších členů pomocného personálu a odsoudíme je na smrt,“ píše Ovčáček ve svém prohlášení.

Anketa

Vnímáte sudetské Němce jako své krajany?

3%
96%
hlasovalo: 19686 lidí

Pomocí spolupracovníkům českých vojáků v Afghánistánu se ministři zabývali tento týden v pondělí. Ministr Metnar dostal za úkol do pátečního zasedání zapracovat připomínky.

Ke spuštění přesunu afghánských spolupracovníků české armády vyzvali vládu tento týden v otevřeném dopisu také veteráni, vojáci, organizace prosazující ochranu lidských práv a řada osobností veřejného života. Signatáři upozornili na to, že bezpečnostní situace v Afghánistánu se v souvislosti s odchodem spojeneckých vojsk rychle zhoršuje. Za jediné řešení pokládají neprodlené spuštění transparentního přesidlovacího programu.

Odchod z Afghánistánu oznámila Severoatlantická aliance (NATO) v dubnu, konečným termínem je 11. září. Poslední čeští vojáci se z Afghánistánu vrátili na konci letošního června.

Alianční mise v Afghánistánu se od roku 2002 účastnilo na 11 500 českých vojáků, někteří z nich i opakovaně. Šlo o nejdelší operační nasazení v historii Armády ČR. V zemi sloužili vojáci z polní nemocnice, strážních jednotek, z chemické a biologické ochrany, z chirurgického nebo rekonstrukčního týmu Lógar. Na misi zemřelo 14 českých vojáků.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vef

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat
Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

16:50 Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

V Bruselu se začátkem týdne konala Konference o národním konzervatismu (NatCon), tu se bruselské úřa…