Zeman prý dnes nemile překvapil Babiše. Je to chytrá mocenská hra, komentují politici

10.01.2018 15:57

Změna postoje prezidenta Miloše Zemana k požadavkům na jmenování Andreje Babiše (ANO) premiérem v případném druhém pokusu má spojitost s víkendovými volbami hlavy státu. ČTK to řekli politici, kteří dnes ve Sněmovně rozhodují o důvěře v menšinový kabinet Babiše.

Zeman prý dnes nemile překvapil Babiše. Je to chytrá mocenská hra, komentují politici
Foto: Hans Štembera
Popisek: Schůze sněmovny s projevem prezidenta Miloše Zemana a žádostí vlády o vyslovení důvěry

Podle šéfa sněmovního klubu TOP 09 Miroslava Kalouska jde ze strany Zemana o chytrou mocenskou hru ve prospěch prezidenta.

Zeman oznámil, že Babiše pověří sestavením vlády podruhé a dá mu k tomu větší časový prostor, tentokrát ale po něm bude chtít 101 zaručených podpisů poslanců podporujících vznik kabinetu. Očekává se, že Babiš dnes pro menšinovou vládu souhlas Sněmovny nezíská.

„Je to chytrá mocenská hra, ale myslí přitom pan prezident pouze na sebe, nikoliv na Českou republiku,“ řekl ČTK Kalousek. Zeman podle něj dopředu počítal, že Babišova vláda v prvním kole důvěru nedostane a pak „bude v podstatě libovolně dlouhou dobu držet vládu bez důvěry a dávat si své vlastní podmínky premiérovi“.

Podle předsedy lidovců Pavla Bělobrádka tak měl prezident učinit už v prvním pokusu. „Mohli jsme si odpustit tento kabaret zvaný první pokus,“ řekl ČTK. „Proč prezident Zeman nechtěl těch 101 podpisů již nyní pro první pokus? Nehodilo se to do časového konceptu jeho nekampaně k prezidentské volbě,“ doplnil ho na sociálních sítích místopředseda KDU-ČSL Marian Jurečka.

Do spojitosti s víkendovým prvním kolem voleb hlavy státu dává výrok i Mikuláš Ferjenčík z Pirátů. „Chce vyhrát volby, tak podkuřuje voličům Andreje Babiše,“ uvedl.

Mikuláš Ferjenčík

  • Piráti
  • Právě jsem se vrátil z Parlamentu.

Jako krok správným směrem hodnotí Zemanovo rozhodnutí politici ČSSD, o které se spekuluje jako o možném koaličním partnerovi ANO. Podle předsedy ČSSD Milana Chovance „je to správná cesta ke stabilitě ČR“. Kandidát na předsedu sociálních demokratů Jan Hamáček připomněl, že prezident dnes ve Sněmovně řekl, že vytvoří dostatečný prostor pro jednání o vládě ve druhém pokusu. „Jeho požadavek na 101 podpisů chápu v tomto kontextu. Současně tím pan prezident říká, že usiluje o vznik většinové vlády, která získá důvěru Sněmovny,“ uvedl.

Místopředseda KSČM Jiří Dolejš míní, že prezident vytváří prostor pro další jednání a podporou menšinového kabinetu po neomezenou dobu vytváří na parlamentní strany tlak. „Zároveň utužuje spojenectví pro pokračování prezidentské volby. Logický kalkul,“ uvedl.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

16:50 Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

V Bruselu se začátkem týdne konala Konference o národním konzervatismu (NatCon), tu se bruselské úřa…