Zeman prý lže, i když to vypadá, že nelže. Na Britských listech vám vysvětlí, jak je to možné

28.12.2017 18:34

V Belgii se o nové vládě jednou po parlamentních volbách vskutku vyjednávalo mimořádně dlouho, opravdu skoro dva roky, a to od dubna 2010 do prosince 2011. Jenže když to prezident Miloš Zeman zmiňoval, opomněl dodat, že po celou tu dobu tam nevládly svévolně jmenované vlády bez veškeré legitimity, ale pořád stará vláda premiéra Yvese Leterma, sice v demisi, ale opírající se o legitimitu poskytnutou předchozím parlamentem. „Neboli dělo se to, co by podle Zemana u nás prý ‚nikdo‘ za žádnou cenu nechtěl. Prezident Zeman lže, i když to vypadá, že nelže,“ rozčílil se na Britských listech komentátor jménem Václav Jamek.

Zeman prý lže, i když to vypadá, že nelže. Na Britských listech vám vysvětlí, jak je to možné
Foto: Twitter J. Ovčáčka
Popisek: Prezident Miloš Zeman

Během té doby se prý v Belgii mohly vyřizovat „běžné záležitosti“. „Stejně je tomu teď v Německu: nebyla tu nejprve svévolným úradkem spolkového prezidenta jmenována jakási vláda bez ohledu na parlament, ale nejprve se vyjednává o podpoře v parlamentu, na jejímž základě by teprve mohla být nová vláda jmenována, a do té doby vládne legitimní vláda předchozí,“ zpochybnil Jamek v komentáři na serveru Blisty.cz Zemanova slova.

Pak však navzdory slovům o lži připustil, že za vzniklou situaci nemůže Zeman, ale podle Jamka naše ústava, která mu dovoluje konat tak, jak koná. „Prostě by to neměla umožňovat! Vždy, než nastane krize, naši ústavní právníci tuto ústavu odhodlaně hájí, že prý není tak špatná, než se zase a znova v obtížné situaci ukáže, jak špatná je,“ zdůraznil.

Komentátor také připomněl, že v jiných slušných demokratických zemích existuje institut dezignovaného čili pověřeného, nikoli tedy ještě jmenovaného premiéra, který nejprve o své vládě vyjednává, a vytvoří ji, teprve když pro ni dohodl parlamentní souhlas, i když je to pak třeba vláda menšinová.

CELÝ TEXT ZDE

„Občas se také stane, že se po nějaké době dostaví k hlavě státu a pověření vrátí s konstatováním, že ve svém vyjednávání neuspěl. Hlava státu pak pověří někoho jiného,“ řekl Jamek a dodal, že nenastává však situace, kdy zemi po dlouhé měsíce vládne útvar, který k tomu nemá žádný mandát, a po něm pak další a další, spravované pořád stejným nekňubou, a to možná až do dalších řádných voleb.

„Naše ústava prý nakonec prezidentovi umožňuje, aby jmenoval téhož neúspěšného nominanta ještě i počtvrté, popáté, pošesté a ústavní právníci si myjí ruce. Ať si ústavní právníci říkají, co chtějí: se zákeřnou lidskou povahou se má při formulování zákona počítat a mají se jí v něm stavět nepřekonatelné překážky,“ míní.

Dnes nám v reformování ústavy prý brání oprávnění, že nová ústava by byla ještě horší než ta předešlá. „O vůli ‚zástupců lidu‘ postavit stát na dobré a pevné právní základy se dá právem pochybovat,“ řekl.

„Měnit ústavu není nikdy snadné, zemanovský ‚zdravý rozum‘ na to zjevně nestačí. Je potřeba poctivé odhodlání. K tomu je většinou zapotřebí obrovská společenská krize hrozící rozvratem,“ řekl a dodal, že lidé u nás pokládají mnoho podstatných věcí za nepodstatné. Podle toho také dopadneme. 

 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: nab

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

16:50 Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

V Bruselu se začátkem týdne konala Konference o národním konzervatismu (NatCon), tu se bruselské úřa…