Zeman rozstřelil vládní krizi. Popíchl ČSSD tím, co ještě zatím neřekl

09.05.2017 11:18

Prezident Miloš Zeman zahájil svou cestu Libereckým krajem, a to setkáním s vedením kraje i starosty. A hovořil například i o své cestě do Číny či o vládní krizi. A prozradil i to, kdo měl být premiérem po demisi předsedy vlády Bohuslava Sobotky (ČSSD).

Zeman rozstřelil vládní krizi. Popíchl ČSSD tím, co ještě zatím neřekl
Foto: ReproFoto: TV Barrandov
Popisek: Prezident Miloš Zeman v pořadu Týden s prezidentem televize Barrandov.

„Vůči Libereckému kraji mám dva dluhy. První dluh se týká slibu, že se přimluvím u ministra spravedlnosti, aby Liberecký kraj dostal krajský soud. Tento slib jsem sice splnil třikrát, ale po té třetí přímluvě bych rád konstatoval, že došlo k jistému pohybu, typicky českým způsobem, že k návrhu zákona o vytvoření krajského soudu v Liberci se připojil i návrh ohledně vytvoření krajského soudu v Pardubicích. Je to švejkovsko-kafkovské řešení,“ podotkl úvodem prezident s tím, že druhý dluh se týká hospiců. Před těmito slovy však Zeman pochválil životní úroveň v kraji a také stav nezaměstnanosti.

„Z Libereckého kraje odlétám rovnou do Číny a doufám, že nejen do Libereckého kraje přivezu další porci čínských turistů. Čínští turisté mají jednu výhodu a jednu nevýhodu. Výhoda je, že na osobu a den utratí dvakrát více než Rusové. Nevýhoda je, že cestují po celé Evropě a všude se zdrží den dva,“ dodal.

A neopomněl ani vládní krizi. „Blíží se volby a narůstá nervozita. A začíná to, co bych nazval předvolební kampaní. Nic proti tomu, ale byl bych velmi nerad, kdyby tato kampaň destabilizovala činnost vlády. Proto po demisi ministerského předsedy jsem byl připraven jmenovat Lubomíra Zaorálka novým ministerským předsedou, konzultoval jsem to s některými představiteli tří koaličních stran. Původně ohlášená demise byla nakonec stažena, což vedlo k poněkud chaotickým krokům. Domnívám se, že povinností prezidenta není kopat za jednu či druhou stranu v konfliktu, ale má kopat za zájmy České republiky a je naprosto nepochybné, že tímto zájmem je politická stabilita, nikoliv politická krize,“ řekl. „Budou-li se jednotlivé subjekty vzájemně okopávat, ničemu to neprospěje. Věřím v inteligenci našeho národa. Zachovejte paniku, jak se kdysi říkalo, nenechte se otrávit celostátními šťouchanicemi,“ dodal.

Anketa

Máte nyní, 9.5.2017, důvěru v Andreje Babiše?

74%
26%
hlasovalo: 10108 lidí

Jeden z přítomných poslanců, Jan Farský, pak předal prezidentu Zemanovi Ústavu, sdělil také své rozhořčení nad současnou politickou situací a nad tím, že Zeman tvrdí, že odvolání ministra financí Andreje Babiše (ANO) není možné kvůli koaliční smlouvě. „Máte svaté právo na svůj názor. Ale Ústavu znám. Mnohokrát jsem ji při nejrůznějších příležitostech studoval,“ podotkl Zeman. „Plně respektuji právo ministerského předsedy v souladu s příslušným článkem Ústavy odvolat jakéhokoliv člena vlády. Předseda vlády se dobrovolně uvázal vzdát části své kompetence tím, že podepsal koaliční smlouvu. A ta říká, že ministra dané politické strany můžete odvolat pouze se souhlasem předsedy tohoto hnutí nebo strany. My jsme tento problém řešili, když padaly návrhy na odvolání ministra Hermana v souvislosti s dalajlamou. A tehdy se nám dostalo odpovědi, že lidovci s tím nikdy nebudou souhlasit. A bylo právě odkázáno na koaliční smouvu. Jak z toho ven? Je třeba vypovědět koaliční smlouvu; a v takovém případě nebrání nic tomu odvolat jakéhokoli ministra na základě návrhu předsedy vlády,“ řekl.

„Je třeba odstranit překážku. To je přeci naprosto jasné stanovisko,“ zareagoval pak Zeman na kritiku dalšího z přítomných, že Ústava hovoří jasně. Nebrání se vyhovět návrhu na odvolání, ale je podle něj potřeba nejprve odstranit danou kolizi. „Pro labužníky v Ústavě upozorňuji na jednu věc. Řada ústavních právníků píše o tom, že jestliže podá demisi premiér, padá celá vláda. Zní to naprosto samozřejmě. A každý si myslí, že to tak opravdu je. Ve skutečnosti platí něco jiného. V případě demise premiéra padá celá vláda jenom tehdy, jestliže o tom celá vláda hlasuje,“ dodal pak Zeman. „Profesoři Pavlíček a Hřebejk jasně říkají, pokud vláda nehlasovala o své demisi, pak platí pouze demise premiéra. Vyhledejte si to na Parlamentním institutu a pak mluvte,“ umlčel kritiky Zeman.

Řeč byla i o čtvrtečním setkání prezidenta s premiérem na Pražském hradě, kdy prezident byl kritizován za to, jak se vůči Sobotkovi zachoval. „Také bych byl rád, kdybych toto už nikdy nemusel zažívat. Podívejte se ale na pohled z druhé strany. Máte zde předsedu vlády, který zde oznámí demisi. Fakt číslo jedna. Máte zde předsedu vlády, který oznámí, že přijde na Hrad a demisi přinese. Fakt číslo dvě. Máte zde předsedu vlády, který přijde na Hrad a oznámí vám, rovněž veřejně, že žádnou demisi nepřinesl, ale že si přišel popovídat. Fakt číslo čtyři. Předseda vlády oznámí, že demisi podá v polovině května. Fakt číslo pět. Předseda vlády o den později oznámí, že demisi nepodá. Myslím si, že i méně klidného člověka, než jsem já, tak by tato sekvence změn rozčílila,“ míní Zeman.

Přišla však i otázka eura. „Evropský stabilizační mechanismus je bohužel nastaven tak, že nelze vyloučit, že kdybychom do eurozóny vstoupili, tak budou čeští daňoví poplatníci platit řecké dluhy. Vznikem řecké krize, která už trvá řadu let, se tak změnil můj názor na přijetí eura,“ řekl.

A co migrace? „Česká vláda tak trochu přijala rozhodnutí, že sice odmítneme povinné kvóty, ale že přijmeme 6200 migrantů a vyčleníme na to 600 milionů korun. Já si myslím, že by tyto peníze mohly být vynaloženy efektivnějším způsobem.“

Závěrem se pak Zeman podepsal do pamětní knihy a převzal dary. Sám také dary předal – limitovanou edici prezidentské slivovice a produkty z lánské obory. „Nenechte se otrávit. Já se také nenechám,“ uzavřel.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vef

Ing. Jana Bačíková, MBA byl položen dotaz

Jak dlouho myslíte, že vaše důchodová reforma vydrží?

Dobrý den, zajímalo by mě, k čemu je dobrá důchodová reforma, na které nepanuje mezi vládou a opozicí shoda? Protože co když se nějaká schválí a jiná (další) vláda, ji zase zruší? Myslíte, že to prospěje něčemu pozitivnímu? Proč je takový problém se dohodnout? Vy jste sice opozici k jednání přizvali...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Důchodce, který „uvěřil“. Nechtějte vědět, co za chvíli poběží na ČT

7:15 Důchodce, který „uvěřil“. Nechtějte vědět, co za chvíli poběží na ČT

Zmatený důchodce, který uvěřil fake news o atomové válce a chodí po městě v atombordelu. To je hlavn…