Zeman to prozradil: Když jsem zavřel dveře na Hrad velvyslanci USA, volal Putin. A já mu řekl...

12.11.2023 15:30 | Monitoring

„Po marxismu-leninismu nastoupila zelená ideologie. A jako každá ideologie, Marx tomu říkal falešné vědomí, i ona byla falešným vědomím. Také nás nutí, abychom věřili jediné poznané pravdě, zakázali auta se spalovacími motory," poznamenal mimo jiné v rozhovoru s moderátorkou Janou Bobošíkovou bývalý prezident Miloš Zeman. Rozhovor je k vidění na kanálu Herohero.

Zeman to prozradil: Když jsem zavřel dveře na Hrad velvyslanci USA, volal Putin. A já mu řekl...
Foto: Reprofoto: Aby bylo jasno (Herohero)
Popisek: Miloš Zeman hostem Jany Bobošíkové

Na Hradě je místo červených trenýrek zelená guma, šíří se sociálními sítěmi vtip. Pobaví exprezidenta Zemana takováto lidová tvořivost? „Ale ne, já mám úctu k armádě a pokud se armádním důstojníkům, dokonce generálům, říká zelená guma, tak je to poněkud neuctivé," řekl Zeman. 

Odcházející ředitel České televize Petr Dvořák před nedávnem zavzpomínal, že ten pověstný příběh s popelníčkem po Zemanově prezidentské volbě se nikdy nestal. Jak to skutečně bylo? „Pokud si dobře vzpomínám, a promiňte, že jsem sklerotický, tak jsem kouřil tehdy vždy a všude. Tak jsem tam přišel, když mě pozvali, a říkal jsem: Nebyl by popelníček, pane řediteli? Pan Dvořák říkal: Hned vám ho donesou. A potom mě ještě pan Šámal poprosil o podpis do památníčku. Tak já nevím, že na to Petr Dvořák zapomněl, ono to nebylo tak důležité. Důležitější bylo, co jsme si tam tehdy v té televizi říkali," dodal Zeman, že na to však zapomněl. Asi se jej prý ptali, jak se cítí po volbě.

V 60. letech byl Zeman zakladatelem futurologické společnosti. V současné době však podle něj nepřevládá futurologie, ale ideologie. „Po marxismu-leninismu nastoupila zelená ideologie. A jako každá ideologie, Marx tomu říkal falešné vědomí, i ona byla falešným vědomím. Také nás nutí, abychom věřili jediné poznané pravdě, zakázali auta se spalovacími motory a, jak říká Greta Thunberg, to je taková zastydlá puberťačka, jestli ji znáte: Přesvědčila jsem své rodiče, aby se stali vegany. Tak dobře: Nejezme maso, nejezděme v autech se spalovacími motory a bude nám dobře," podotkl Zeman.

Ideologie podle Zemana vydávají často úpadek za pokrok, diktaturu za demokracii, otroctví za svobodu. „Další rys, který u jedině správné ideologie nastává, je servilita. Chcete-li to nazvat jinak, tedy poslušnost. Ale poslušnost komu? Ne poslušnost vlastním občanům, kteří jsou pochopitelně voliči, ale poslušnost nějaké zahraniční moci. Tak dříve jsme podléhali Kremlu a někdy se obávám, že když se zavelí na druhé straně zeměkoule, tak my zasalutujeme a posloucháme. Říkám to jako člověk, který jednou zakázal vstup na Hrad americkému velvyslanci, protože se vměšoval do našich vnitřních záležitostí. A mluvil jsem krátce potom s prezidentem Putinem a ten byl takový spokojený a říkal: Vy jste zakázal vstup americkému velvyslanci. To je dobře. A já mu říkal: Pane prezidente, kdyby ruský velvyslanec v České republice udělal totéž, co udělal americký velvyslanec, tak mu ten vstup na Hrad zakážu taky. To znamená, ta servilita je úplně jedno, jestli je na Východě, nebo na Západě. Důležité je, že nehájíte národní zájmy a že posloucháte cizí zájmy," řekl Zeman, že Putin se tehdy usmál. 

Dokud budou existovat svobodné volby, věří Zeman v to, že se najdou lidé, kteří budou dávat přednost profesionalitě před amatérismem. „A zejména, kteří budou mít schopnost poslouchat i argumenty druhé strany. To znamená, argumenty těch, s nimiž nesouhlasíte. Je velmi snadné poslouchat argumenty, s nimiž souhlasíte," sdělil Zeman.

Své pak řekl i k nákupu stíhaček F-35. Podle něj je to zbytečná investice. „Samozřejmě, že když ji vydáte, snižujete životní úroveň občanů. Ale například investice do dopravní infrastruktury nebo do bytové výstavby, což jsou podle Keynese investice, které mají největší multiplikační efekt, to znamená vyvolávají řetězovou násobící reakci, vedou k ekonomickému růstu, tak tyto investice vám ve svém důsledku zvyšují, nikoliv snižují životní úroveň," poznamenal Zeman, že je třeba rozlišovat mezi investicemi zbytečnými a užitečnými.

A jak se bude podle Zemana vyvíjet rusko-ukrajinský konflikt? „Já už jsem několikrát odpovídal. Věřím, že je to konflikt takzvaně zamrzlý, konflikt, který je do značné míry prestižní, konflikt, který na jedné straně má velké rezervy v živé síle, to je Rusko, na druhé straně velké rezervy v moderních zbrojních technologiích, to je Ukrajina díky dodávkám ze Západu. Tyto dvě rezervy se vzájemně do jisté míry vyruší, a proto ten konflikt bude trvat velmi, velmi dlouho. Že bych si přál mír, nebo přinejmenším příměří vzhledem k nesmírným lidským obětem, je celkem samozřejmé, ale něco jiného je přání a něco jiného je realita," zmínil Zeman.

Anketa

Je srovnání Petra Fialy s Milošem Jakešem přehnané?

3%
95%
hlasovalo: 22006 lidí
Sociální sítě a média jsou plná toho, že se premiér Fiala vydal na nákup do Německa a porovnával ceny a velikost balení například u Nutelly. To vše dělal v kuchyni v Kramářově vile, nechal se u toho natočit a ještě hovořil o tom, že díky tlaku české vlády se opravdu snižují ceny potravin, i když tedy v tom zahraničí je to levnější. „Je dobré, když se premiér seznamuje s několika obecně známými skutečnostmi. Připadá mi to trochu časově opožděné. Představte si, kdybyste se vydala do Panamy a potom českým divákům sdělila, že existuje Panamský průliv. Tak ta cesta by byla poměrně drahá a ta informace by byla obsolentní, protože to každý kromě toho, kdo to sděluje, dávno ví. Stejně tak každý, kdo někdy nakupoval v Německu, a takových lidí je hodně, ví, že třeba ta Nutella, slavná Nutella, je tam asi o 50 procent levnější než u nás. Takže objevování Ameriky nebo vynalézání kola je poněkud zastaralá praxe," řekl Zeman.

Český tisk je nyní plný inzerátů Lichtenštejnského knížectví, které upozorňuje na to, že chce nikoliv soud, ale mimosoudní vyrovnání s Českou republikou. „Proč Lichtenštejnové nechtějí, aby o tom rozhodoval soud? Z prostého důvodu. Právě teď nedávno český soud opět odmítl majetkové nároky Lichtenštejnů. Jinými slovy, když víte, že český soud rozhodne proti vám, tak vám laskavě nabízí mimosoudní vyrovnání," popsal Zeman, že návrh Lichtenštejnů četl a vzpomněl si u toho na Jezinky. „Jenom dva prstíčky tam strčíme, jenom se ohřejeme, hned zase půjdeme. Je to v podstatě jiná forma vydání tohoto majetku Lichtenštejnům, spíš s tou výhradou, že u toho smíte tak trochu přicmrdovat, protože budete v nějaké nadaci také jeden účastník," dodal Zeman.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Vanda Efnerová

Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

znásilnění

Dobrý den, prý pro novou definici znásilnění hlasovalo 169 poslanců. A co ten zbytek? To byl někdo proti? Zajímalo by mě kdo. A ještě víc by mě zajímalo, jak to bude vypadat v praxi. Jak bude oběť prokazovat, že říkala ne? A zvyšují se s novelou i tresty za znásilnění, protože když občas slyším o ně...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Uživateli nejlépe hodnocený komentář

a, Uživatel se přihlásil ke kodexu Dobré Diskusemacycek , 12.11.2023 15:51:24
zřejmě o5 odpovídal pan prezident bez papírku :-), eště se musíte fšichni hóóóó´dně moc učit, abyste pochopili, že přes všechna negativa to byl 1 z nejlepších prezidentů !!!

|  20 |  1

Další články z rubriky

Pracoval pro CIA. Teď vyzval OSN: Zjistěte, kdo odpálil Nord Stream. A ukázal na USA

6:45 Pracoval pro CIA. Teď vyzval OSN: Zjistěte, kdo odpálil Nord Stream. A ukázal na USA

Nebude trvat dlouho a budou to dva roky, co došlo k sabotáži plynovodu Nord Stream, který zásoboval …